– Det kommer til å ødelegge spillet vårt, raste Tottenhams manager Ange Postecoglou under en pressekonferanse for et drøyt år siden.
Temaet var et såkalt «blått kort». Altså at en spiller blir utvist i ti minutter for overdreven munnbruk mot en dommer eller en taktisk forseelse.
Hvorfor Tottenham-sjefen er imot regelendringen skal vi tilbake til.
Ifab, organet som fastsetter spillereglene i fotball, har lenge jobbet med introduksjonen av blant annet det blå kortet.
Planene er foreløpig utsatt av Fifa, og i en uttalelse i mars sa Fifa-president Gianni Infantino at han ikke ønsker regelen på elitenivå.
– Det kommer ikke til å skje. Det er et ikke-eksisterende tema for oss. Fifa er helt og holdent imot det, sa den mektige fotballtoppen ifølge Reuters.
Men hjemme i Norge kommer likevel et tilsvarende pilotprosjekt.
– Vi tester ut måter å redusere usportslige opptredener og munnbruk mot dommere, sier Tom Harald Hagen til NRK.
Han er dommerutvikler i NFF Indre Østland, i tillegg til å være tidligere hoveddommer og nåværende VAR-dommer i Eliteserien.
– Ikke godt mottatt
Lørdag fikk utvalgte lokalfotball-divisjoner beskjed om at de var en del av pilotprosjektet. Riktignok vil det ikke være et fysisk blått kort, men et gult kort for kjefting betyr utvisning i ti minutter.
Løten FK i 4. divisjon i Innlandet er én av klubbene som mer eller mindre ufrivillig er med på prosjektet.
På det årlige terminlistemøtet med fotballkretsen var blant annet Løtens hovedtrener Kent Stenseth til stede. Han visste ikke om endringen før på lørdag.
– Det ble ikke godt mottatt, hverken fra oss eller de andre klubbene. Det var mange spørsmål – spesielt hvorfor ikke klubbene er blitt involvert. Det ble bare sagt at «dette innføres», gjengir Stenseth overfor NRK.
Han fortsetter:
– Dette kommer til å endre helt på spillet. Hva kommer til å skje med underholdningsverdien? Her kommer spillere til å legge seg ned og drøye. Dette blir ikke fotballspill, mener Stenseth.
– Kaster bort tid
Nettopp poenget med drøying av tid er hvorfor Tottenhams Postecoglou bruker så sterke ord om blåkortet.
– Du kommer til å ha ett lag som bare kaster bort tid i ti minutter mens de venter på at spilleren skal komme tilbake.
– Alle andre idretter forsøker å bli raskere. Alt vi gjør er å prøve å gå den andre veien, av en eller annen bisarr grunn, sier australieren, med en tydelig henvisning til både VAR og blått kort.
Ifølge Stenseth på Løten er heller ikke spillerne begeistret for endringen.
– Nyheten ble møtt med latter og oppgitthet. Det er vanskelig å forholde seg til noe man ikke vet noe om.
– Fokus på seg selv
Prosjektet ble testet første gang i Norge forrige sesong i Sogn og Fjordane. Nå skal det utvides til å gjelde tre-fire kretser.
Daglig leder i Sogn og Fjordane fotballkrets, Jarle Christensen, mener prosjekt ble en suksess.
– I starten var det skepsis for hvordan det ville bli. Men det har vært veldig spennende. Hele poenget er å ha fokus på hvordan man oppfører seg mot dommeren, sier han.
Kretssjefen mener at etter en innkjøringsperiode så han en tydelig utvikling hvor dommerprestasjoner fikk mindre fokus, og at spillerne hjalp hverandre med ikke å kjefte på seg unødvendige utvisninger.
– Idiotisk
Akkurat dét får han støtte på hos av flere av klubbene som var forsøkskaniner forrige sesong.
Men selve prosjektet høster få lovord.
– Jeg føler at påfunnet er helt idiotisk. Det begrunner jeg med at det er nesten umulig å opprettholde en lik praksis på det. Dagsform på dommer kan påvirke en fotballkamp, sier Dan Jøran Hafsås.
Han er trener for a-laget til Eid IF i Stad kommune. Han forteller til NRK at de bare fikk to utvisninger forrige sesong.
Likevel mener han det finnes bedre måter å få ned dommerhetsen på.
– Dommerne kan i større grad benytte seg av hjelpemidlene de har. Dommerhets? Gult kort. Mer av det? Nytt gult, ut av banen, ferdig med den saken, mener treneren.
Kontaktperson for Høyang idrettslag, Marius Vikum Lillehauge stiller seg bak uttalelsene.
– Hvis dommerne er konsekvente på hva som er gult og rødt, så trenger man ikke flere typer kort. Da går det vekk av seg selv.
– Hva synes du om å være en del av dette?
– Det er helt greit å være prøvekanin, så lenge de tar imot dommen vår i etterkant.
– Kan ikke spekulere i andre usportsligheter
Tom Harald Hagen, dommersjefen som står i bresjen for prosjektet i blant annet Innlandet, håper ikke drøying blir et tema den kommende sesongen.
– Målet er å redusere usportsligheter. Da kan man ikke spekulere om andre usportsligheter. Også spillere og trenere har et ansvar for fair play. Man må ha tiltro til at klubbene vil skape en best mulig ramme for alle involverte, sier 46-åringen.
– Dere får kritikk for ikke å involvere klubbene i prosessen. Hva tenker du om det?
– Det kan man sikkert si. Vi hadde gode runder med fagseksjoner internt på kontoret, noe vi føler er godt nok grunnlag for å lansere dette. Dette er ingen stor revolusjon, vi ønsker bare å redusere munnbruken, forklarer Hagen.
Det er ikke Løten-trener Stenseth enig i.
– Dette hører hjemme i barnefotballen, ikke blant voksne.
Publisert 22.01.2025, kl. 11.13