Stein Olav (72) bidrar til milliardinnsats

2 weeks ago 12



Frivillighetens dag:

MOLDE/ÅLESUND (TV 2): Innsatsen Stein Olav Hestad og andre pensjonister legger ned er i år er verdsatt til 40 milliarder kroner.

 Kristian Haug Hansen / TV 2
IVRIG: Pensjonist Stein Olav Hestad bidrar med frivillig arbeid gjennom løypekjøring i Molde. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2

Publisert 05.12.2024 20:20

Saken oppsummert

Stein Olav «Laffen» Hestad, tidligere fotballspiller, kjører løypemaskin ved Skaret Skisenter og bidrar til flotte skispor.

Frivillig innsats fra pensjonister er verdsatt til 39,6 milliarder kroner i 2024, en økning fra tidligere år.

Wenche Halsen fra Senter for et aldersvennlig Norge fremhever pensjonistenes viktige rolle og ønsker å rekruttere flere pensjonister til frivillig arbeid.

Frivillig arbeid fra pensjonister kan dobles i verdi til 80 milliarder kroner innen 2035, ifølge prognoser.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

– Det snør ikke ferdig preparerte skiløyper. Jeg er oppe klokka fire om morgenen for å kjøre løypemaskin, forteller Stein Olav Hestad (72) til TV 2.

Du drar kanskje kjensel på navnet? Jo da, det er den tidligere fotballspilleren og Molde-veteranen med mellomnavnet «Laffen». Han har 681 A-kamper for MFK og er far til en annen MFK-legende: Daniel Berg Hestad.

Sammen med fire andre pensjonister sørger Hestad for flotte skispor gjennom vinteren på Skaret Skisenter utenfor Molde.

– Dette brenner jeg for. Det norske samfunnet går en viss plass uten engasjement og frivillig innsats fra vi som er pensjonister, mener «Laffen» Hestad.

 Kristian Haug Hansen / TV 2
TRIKKESKINNER: Stein Olav Hestad er blant de frivillige som sørger for gode skispor på Skaret utenfor Molde. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2

Milliardbutikk

Frivilligheten han snakker om er nå «priset» i en rapport som NyAnalyse har laget på oppdrag fra Senter for et aldersvennlig Norge.

På FNs internasjonale dag for frivillighet, som er torsdag, kommer det frem at pensjonistenes samlede verdibidrag til samfunnet gjennom formell og uformell frivillig innsats anslås til i overkant av 39,6 milliarder kroner i 2024.

Dette er en økning på over ti milliarder kroner sammenlignet med siste analyse i 2021. Ifølge rapporten er det 4000 flere årsverk som bidrar til den økte frivillige verdiskapningen i løpet av tre år.

– Pensjonistene er en enorm ressurs som bidrar i samfunnet. De er friskere og lever lenger. Vi må bruke den kunnskapen og erfaringen som pensjonistene besitter. Tallene om frivillig innsats er et godt bevis på det, sier Wenche Halsen til TV 2.

Hun er leder for Senter for et aldersvennlig Norge og vil begrave begrepet «eldrebølgen».

 Kristian Haug Hansen / TV 2
HEIER PÅ PENSJONISTENE: Wenche Halsen leder Senter for et aldersvennlig Norge. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2

– Vi må begynne å snakke om eldrekraften, og legge eldrebølgen død en gang for alle. Det offentlige og samfunnet ellers sparer store beløp hvert eneste år på at pensjonister benytter mye av sin fritid til frivillig arbeid i sitt nærmiljø, understreker Halsen.

Dobles i 2035

Rapporten viser at heltidspensjonister bidrar med omtrent 15.400 årsverk på formelt frivillig arbeid, mens det uformelle frivillige arbeidet fra pensjonistene anslås til cirka 41.000 årsverk i 2024.

– Frivillighet kan avlaste og avhjelpe med oppgaver som har en stor samfunnsverdi. Det fine med frivilligheten er at den gir noe både til de som utfører den, til barn, unge og eldre som mottar noe fra et frivillig tilbud, sier Halsen.

Men frivilligheten er under press. TV 2 fortalte onsdag om Røde Kors som har 600 personer på venteliste for å få en besøksvenn.

Beregninger fra NyAnalyse viser at verdien kan være doblet allerede om ti år. Ifølge Halsen kan pensjonistenes frivillige innsats være verdt 80 milliarder kroner i 2035.

– Ja, vi blir flere pensjonister. Men det betinger også riktig innsats. Vi må være med på å rekruttere flere til frivillig arbeid og den store dugnaden som dette her. Her må både kommunene og hver enkelt frivillig aktiv spørre naboen eller noen du kjenner om de vil være med på å ta et tak, sier Wenche Halsen.

Hylles av damene

Stein Olav Hestad er definitivt en som tar tak gjennom utallige timer i løypemaskina og et løypenett på 25–30 kilometer som kjøres to ganger om dagen.

 Kristian Haug Hansen / TV 2
OPPLEVER MYE: Stein Olav Hestad står opp tidlig om morran og får mange naturopplevelser i løypemaskina på Skaret utenfor Molde. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2

– Jeg lå på sofaen i to år etter at jeg ble pensjonist. Da ble jeg rastløs og begynte å gå på ski. Og når jeg oppdaget at skiløypene ikke ble til av seg selv, begynte jeg å kjøre løypemaskin. Jeg synes det er helt fantastisk å kunne bidra, sier Hestad.

– Hvilken tilbakemelding får du for innsatsen?

– Nå er det ikke så mange ute når jeg starter midt på natta. Men når jeg kjører på dagtid, er det bare «tommel opp», særlig fra damene. Det setter jeg veldig stor pris på, selv om det kanskje har mer med maskinen å gjøre enn meg, skratter «Laffen».

Formell og uformell frivillighet:

Rapporten fra NyAnalyse tar utgangspunkt i to ulike typer av frivillig innsats: formelt og uformelt frivillig arbeid. Formell frivillig innsats omhandler aktiviteter som skjer gjennom formelle organisasjoner, lag eller liknende. Uformell frivillig innsats omhandler aktiviteter der personer deltar direkte uten en formell organisasjon som bindeledd mellom aktiviteten og personen som utfører den. Omsorg til ektefelle og samboer eller nære slektninger inngår ikke i uformell frivillig innsats.

Kilde: NyAnalyse.

Read Entire Article