Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus trekker seg

3 days ago 30



Dette etter at det har blitt påvist to alvorlige, interne avvik.

 Geir Olsen / NTB Foto: Geir Olsen / NTB
Onsdag 18. desember kl. 16:59

– Vi har hatt to alvorlige saker i vår helseavdeling. Jeg opplever at jeg ikke lenger har tillit fra statsråden. Det tar jeg konsekvensen av og slutter, sier statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland i en pressemelding.

Hun går av ved nyttår.

  • Det ene avvik handler om manglende behandling av klager på tvangsmedisinering.

Etter grundige undersøkelser har statsforvalteren kommet frem til 123 klagesaker, som omfatter 114 pasienter, som ikke har blitt behandlet i tidsrommet 2019 til sommeren 2024.

– Dette er i strid med våre rutiner for saksbehandling. Dette rydder vi nå opp i ved å kontakte personene det gjelder, sier Haugland.

I pressemeldingen heter det at avviket skjedde fordi rutiner ikke ble fulgt, og at statsforvalteren nå har lagt om sin praksis for å sikre at noe lignende ikke skjer igjen.

  • Det andre avviket omfatter brudd på offentleglova.

Her er det snakk om 969 innsynskrav til helseavdelingen som ikke er behandlet i tidsrommet 2019 frem til sommeren 2024.

339 av innsynskravene har kommet i løpet av de siste 12 månedene.

– Begge disse avvikene er alvorlige, og Statsforvalteren har i samråd med departementene besluttet å innhente ekstern bistand for å gjennomgå saken i samarbeid med relevante myndigheter, sier Haugland.

Derfor er det brudd på offentleglova

Statsforvalteren skriver i pressemeldingen:

Utgangspunktet er at alle saksdokumenter og journaler hos et forvaltningsorgan er offentlige med mindre en lov eller forskrift sier noe annet. Dette følger av offentleglova. Alle kan be om innsyn, og innsynskravet må ikke begrunnes.

Når forvaltningen mottar et innsynskrav, skal det behandles «uten ugrunnet opphold». I praksis betyr det at et innsynskrav som hovedregel skal behandles i løpet av en til tre virkedager.

Frem til sommeren 2024 hadde helseavdelingen en ufullstendig praksis for behandling av innsynskrav. Avdelingen prioriterte nye innsynskrav fremfor krav som var mer enn fem dager gamle.

Denne praksisen har ført til at mange innsynskrav ikke ble behandlet.

Digitaliseringsministeren: – Dette skal ikke skje

I en pressemelding skriver Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet at oppfølgingen av sakene ikke har vært god nok, samt at de ble varslet for sent.

Bilde av Karianne TungKarianne Tung

Digitaliserings- og forvaltningsminister

– Dette er en svært alvorlig sak som rammer mennesker i en sårbar situasjon som er underlagt et svært inngripende tiltak. Dette har gått ut over rettssikkerheten til mennesker og pasienter med alvorlige psykiske lidelser, sier Karianne Tung (Ap), før hun fortsetter:

– Dette skal ikke skje, og når det har skjedd, er det helt avgjørende at det ryddes opp. Innbyggerne skal kunne ha tillit til og være trygge på at statsforvalterne håndterer sakene sine i tråd med lover og regler.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article