Vest politidistrikt har mottatt rapporten som omhandler en svært alvorlig og oppsiktsvekkende trafikkulykke i Bergen.
I rapporten skriver Statens vegvesen at ulykken kunne vært unngått dersom sjåføren hadde hatt bedre kunnskap om kjøretøyets nødbremsfunksjon.
Sjåførens advokat er kritisk til rapporten som han mener er ufullstendig og preget av mangel på viktige data som Tesla ikke har utlevert.
Rapporten, som TV 2 har fått tilgang til, vil være sentral når politiet skal vurdere om de frikjenner sjåføren, henlegger saken, eller tiltaler mannen for uaktsom kjøring.
Fløy gjennom luften
En taxi av typen Tesla Model Y var involvert i en serie hendelser grytidlig en lørdag i mai 2023.
Taxien krasjet først inn i et utested i sentrum, før ferden fortsatte i 150 meter i høy hastighet. På veien krasjet den i noen trapper, før bilen fløy gjennom luften og krasjlandet i en Narvesen-kiosk.
Se den ville ferden her:
Flere mennesker løp unna, men ingen ble skadet. Sjåføren kom fra ulykken uten alvorlige skader.
Tesla har ikke ønsket å kommentere saken.
– Bremset ikke
«Dataene viser at bremsepedalen ikke har vært inntrykket på noe tidspunkt i de 5 sekunder før hendelse 1.», slår Statens vegvesen fast i rapporten.
Hendelse 1 er den første kollisjonen i utestedet Lille bar.
Sjåføren har i politiavhør - og overfor TV 2 - hardnakket hevdet at han forsøkte å bremse flere ganger, også før den første kollisjonen i utestedet.
Taxisjåføren ønsker å være anonym av hensyn til familien og belastningene saken har medført.
Flere steder i rapporten antyder vegvesenet at ulykken kan skyldes en sjåførfeil, men oppsummert klarer ikke rapporten å svare på hva som forårsaket ulykken.
«Vi anser at det er noen faktorer her som gir usikkerhet til om dette er ren førerfeil, ren systemfeil eller en blanding av disse», konkluderer rapporten.
En viktig årsak til denne usikkerheten er at Statens vegvesen ikke har fått ut alle dataene fra Tesla som kunne bidratt til bedre å avklare årsaken.
Tesla sier at feil har gjort at bilen ikke har sendt disse opplysningene trådløst til server, slik bilene normalt gjør.
Her må de flykte fra Teslaen – nå snakker sjåføren ut
Politiet: – Vurderer rapporten
TV 2 har kontaktet Statens vegvesen for å få svar på flere spørsmål.
Overingeniør Nina M. Winther har hatt ansvar for rapporten, og sier til TV 2 at det er politiet som eier rapporten og som må svare på spørsmål, eller gi henne anledning til å svare.
Politiadvokat Kjersti Katrine Svendsen er ansvarlig for saken og skriver i en SMS til TV 2 at de fremdeles jobber med saken, og gjennomgår rapporten fra Statens vegvesen, i tillegg til det som er innhentet av informasjon tidligere.
«Vi jobber både med vurdering av om det er mer som kan eller må gjøres, og en ren vurdering av bevissituasjonen opp mot aktsomhet», skriver Svendsen i en SMS til TV 2.
Bremselys på
Mange har påpekt at en privatvideo som er tatt av taxiens ville ferd gjennom bergensgatene, viser at bremselysene er på og at det tyder på at sjåføren har bremset.
I rapporten «antar» Statens vegvesen at bremselysene kan ha blitt automatisk aktivert etter første kollisjon, uten at det er sjåføren som bremser.
TV 2 sin gjennomgang av rapporten viser at Statens vegvesen i mange tilfeller «antar» - altså at man ikke vet. Ordet er brukt hele 21 ganger.
– Mangelfull rapport
Taxisjåførens advokat Torkjell Øvrebø er kritisk til rapporten.
– Det er gjennomgående i rapporten at det er mange tekniske forhold som Statens vegvesen ikke klarer å kontrollere. De har ikke fått ut vitale data fra Tesla, sier Øvrebø til TV 2.
I rapporten forklarer Statens vegvesen gjentatte ganger at man ikke har tilgang til alle data fra Tesla. Noe som gjør det vanskeligere å finne svar på årsakene til ulykken.
Statens vegvesen mangler data:
Her en noen sitater fra rapporten som viser problemet:
Vurdering av kjøretøyets tilstand:
«Når det gjelder tekniske-/software-/signalfeil vil dette være noe vi ikke kan kontrollere. Dette må gjøres av produsent eller i produsentens egne systemer.»
Om gasspedal og akselerasjon:
«Vi anser dette som meget lite trolig, men vi kan ikke undersøke dette videre da dette vil ligge i programmeringen som kun produsenten kan undersøke.»
Feil på autopilotsystemet:
«Om det skulle være noen feil på disse systemene som skal ha vært årsak til at kjøretøyet akselererer av seg selv i en eller begge hendelsene i denne ulykken, vil være umulig for Statens vegvesen å kontrollere.»
Videre om gasspedal:
«Om det har skjedd noen feil, eller om det i det hele tatt er mulig at det kan skje feil, kan vi ikke undersøke da dette vil ligge i programmeringen som kun produsenten kan undersøke.»
– Problematisk
– Mangel på tilgang til data er svært problematisk, mener Sintef-forsker Gunnar Deinboll Jenssen.
Han har doktorgrad på feltet, har forsket mye på selvkjørende kjøretøy og er involvert i en rekke relevante norske og internasjonale prosjekter.
– Det som uroer meg mest er at vi ikke har tilgang på den informasjonen som produsenten har eller underprodusenten til bilfabrikantene.
Rapporten slår fast at sjåføren kan ha trykket på gasspedalen og ha forårsaket ulykken. Samtidig utelukker ikke Statens vegvesen at dette kan skyldes en teknisk feil som utløses av elektriske signaler, uten at sjåføren trykker på gasspedalen.
– Hvis feile signaler går til hovedcomputeren, så kan det registreres som et fysisk trykk på pedalen uten at det nødvendigvis er det, forklarer Deinboll Jensen, som mener tekniske feil ikke kan utelukkes i Tesla-ulykken i Bergen.
Granskes av amerikanske myndigheter
– Tekniske feil, hvor plutselig akselerasjon ofte inntreffer i lave hastigheter ved parkering, er dokumentert i flere hendelser, fortsetter Deinboll Jensen.
Han viser til at amerikanske myndigheter har gjenåpnet etterforskning mot Tesla på bakgrunn av ny informasjon.
– Det såkalte 12V-systemet kan en sjelden gang føre til feil, spesielt ved lav hastighet, forklarer Deinboll.
Fakta: 12 volts-hypotesen
Amerikanske myndigheter har gjenåpnet etterforskning mot Tesla på bakgrunn av ny informasjon.
- En plausibel forklaring på hvorfor plutselig uintendert akselerasjon kan skje er lansert, ifølge Sintef.
Hyppige re-kalibreringer av 12V-systemet kan en sjelden gang føre til feil, spesielt ved lav hastighet og når man dreier på rattet, som ved parkering.
Når servomotoren trekker mye strøm, kan det oppstå et spenningsfall som gjør at 5V-regulatoren ikke kan kompensere, noe som fører til feilkalibrering av 12V-systemet. Feilkalibreringen gir en kort spenningstopp. Dette kan få systemet til feilaktig å registrere at gasspedalen er trykket ned, noe som gir utilsiktet brå akselerasjon der bilens hoved batteri koples inn.
Problemet oppstår sjelden, da det bare skjer under spenningsfall ved re-kalibrering. Dette er sannsynligvis en designfeil på mikrochip-nivå som kan rettes, ikke bare en programmeringsfeil.
Det skal i prinsippet være umulig i en microchip med et single pin-system som gir et entydig signal til bilens hjerne (kjørecomputer), men her er det sannsynligvis brukt en chip med Multiple pins (MUX) som er koplet til flere av bilens styringssystem.
Årsaken til at Tesla tilsynelatende er overrepresentert er at det er en veldig tung bil som krever stor spenning til servosystemet. Systemet som hjelper deg å svinge ved lav hastighet. Samtidig bruker de en microchip med flere koplinger og signal ut, uten å ha en programvare som avdekker og stopper denne typen feilsignal.
Kilde: SINTEF
«Fatale feil»
Advokat Øvrebø har stilt flere spørsmål om ulykken som er gjengitt i rapporten til Statens vegvesen.
Øvrebø peker blant annet på at Tesla har hatt flere «barnesykdommer» i form av «fatale tekniske feil» ved utvikling av ny teknologi.
«Statens vegvesen er ikke kjent med fatale tekniske feil», svarer veimyndighetene i rapporten.
– I desember 2021 skadet en Tesla i Paris cirka 20 mennesker, og en person mistet livet, sier Øvrebø og viser til saken som førte til at en taxisjåfør saksøkte Tesla.
Han mener at Statens vegvesen burde vært kjent med ulykker hvor Tesla har vært involvert og at det tilsier «ytterligere etterforskningsskritt».
Får ikke ut data
Advokaten har begjært utlevert data fra Tesla fra tiden etter første kollisjon. Han mener dette er viktig for å forstå ulykken bedre.
Statens vegvesen opplyser at de har bedt om data som er sendt trådløst til dataserveren til Tesla, men at bilprodusentene oppgir at «dette skal ikke ha vært sendt inn til serveren».
– Kunne unngått hendelse
I rapporten peker Statens vegvesen på at bedre opplæring og forståelse av hvordan systemene fungerer og skal håndteres, vil kunne unngå mange hendelser som dette.
«I denne ulykken ville eksempelvis førers kunnskap om nødstoppfunksjonen ved bruk av parkeringsbrems kanskje kunne unngått hendelsen.»
Videre påpeker rapporten at «hendelse 2+3», krasjet i trappen og like etter i Narvesen-kiosken, kunne vært unngått hvis fører etter det første krasjet, hadde slått av motor, satt kjøretøyet i park og satt på håndbrems.
Sjåførens advokat mener dette er en urimelig slutning, fordi ulykken skjer plutselig. Sjåføren kastes frem og Øvrebø mener han nok er i en «sjokktilstand» hvor det ikke automatisk er slik at man trykker på en stopp-knapp.
– Uholdbart
– Fra et samfunnssikkerhetsmessig og rettssikkerhetsmessig perspektiv er det uholdbart at politi og sikkerhetsmyndigheter ikke får innsikt i alle data ved etterforskning, mener Øvrebø.
Når kontrollmyndighetene og påtalemyndighetene mangler sentral informasjon for å avdekke trafikkhendelsene, kan også konklusjonene bli feil, mener taxisjåførens advokat.
– Dermed risikeres det at uskyldige straffedømmes.
Statens vegvesen opplyser til TV 2 at det per i dag over 144.000 Tesla-biler på norske veier.
TV 2 har kontaktet Tesla for å få kommentarer, men selskapet ønsker ikke å kommentere sakene.
«Saken er under etterforskning og Tesla kommer ikke til å kommentere saken. Tesla forholder seg til politiet og deres henvendelser i saken,» skriver selskapet i en e-post.