Kontroll- og konstitutisjonskomiteen åpnet i dag undersøkelsessak mot forsvarsminister Bjørn Arild Gram og Forsvarets håndtering av sikkerhetsklareringssaker for unge flerkulturelle.
Tirsdag 17. desember kl. 16:53Kortversjonen
- Kontroll- og konstitusjonskomiteen åpnet tirsdag 17. desember undersøkelsessak mot forsvarsministeren etter VG-avsløringer.
- Det skjer etter at Forsvaret gjorde helomvending: 97 unge som fikk annullert innkallingen til førstegangstjenesten får nå tjenestegjøre.
- 299 unge med tilknytning til Iran, Russland og Kina som ble nektet sesjon i 2023 blir nå også kontaktet..
- EOS-utvalget gir i en fersk rapport kritikk til Forsvarets håndtering.
Det skjer etter at VG de siste ukene har avslørt at Forsvaret ikke har saksbehandlet individuelt, men drevet med massebrevutsending til personer med tilknytning til andre land.
VGs avsløringer førte til at:
- 97 unge som fikk annullert innkallingen til førstegangstjenesten likevel får tjenestegjøre.
- 299 unge med tilknytning til Iran, Russland og Kina som i fjor fikk tilsendt ulovlige sesjonsnektbrev vil bli kontaktet av Forsvaret og likevel få muligheten til å komme på sesjon og få sine saker individuelt sikkerhetsbehandlet.
I en fersk og tidligere gradert rapport som ble offentliggjort 12. desember gir EOS-utvalget sterk kritikk til Forsvarets håndtering av sikkerhetsklareringssaker for flerkulturelle unge.
Offentliggjøringen av rapporten ble fremskyndet på bakgrunn av avsløringene i VG de siste ukene.
Hva betyr «personer med tilknytning»?
- Forsvaret har en kategori som kalles «personer med tilknytning». Det er egne krav om sikkerhetsklarering for disse.
- Kategorien omfavner personer som har utenlandske foreldre, etniske nordmenn som har studert i utlandet og alle med en form for tilknytning til utlandet.
- Også mennesker som kan ha tilknytning til subkulturer inkluderes i kategorien. Eksempler på dette er høyreradikale grupper og MC-gjenger.
Kontroll- og sikkerhetskomiteen på Stortinget har tirsdag sendt et brev til Forsvarsministeren.
I brevet viser komiteen til EOS-rapporten fra 12. desember og «en rekke medieoppslag som handler om sikkerhetsklarering for vernepliktige i Forsvaret».
Komiteen ber forsvarsministeren «på bakgrunn av brevet og medieoppslagene» om å svare på følgende spørsmål:
- Kan statsråden gi en fremstilling av hva som har skjedd i saken om sikkerhetsklareringer?
- Kan statsråden gi en tidslinje over hva regjeringen har foretatt seg siden de først ble kjent med EOS-utvalgets konklusjoner?
Leder Peter Frølich i kontroll- og konstitusjonskomiteen sier følgende om komiteens beslutning i dag til VG:
– Når EOS-utvalget gir sterk kritikk til Forsvarets sikkerhetsavdeling, er det naturlig at kontrollkomiteen ser nærmere på det, understreker han.
– For det første har saken gitt store konsenser for enkeltmennesker. For det andre vitner det om et system som ikke har fungert der viktige beslutninger ikke er fulgt opp.
– Det er til syvende og sist forsvarsministeren som har det øverste ansvaret for å sørge for at alle som vil tjenestegjøre for landet vårt får en ryddig og rettferdig behandling.
I 2014 påla daværende forsvarsminister Ine Erikse Søreiden Forsvaret å rydde opp og starte med reell individuell saksbehandlingspraksis.
Det førte til at rundt 1000 unge fikk gjennomgått sakene sine på nytt.
Eriksen Søreide er i dag leder av forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget og har gjentatte ganger de siste ukene krevd at nåværende forsvarsminister Bjørn Arild Gram tar affære:
– Her må forsvarsministeren rydde opp umiddelbart! Han må pålegge Forsvaret reell individuell saksbehandling. Og ta høyde for at flere må sikkerhetsklareres fremover, sa hun i et tidligere VG-intervju.
Tirsdag 10. desember varslet forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) full gjennomgang av Forsvarets sikkerhetsklarerings-praksis og inntaket av unge til sesjon og førstegangstjeneste.
– Forsvarssjefen og jeg er enige i at vi nå er tjent med å gå gjennom hele systemet vi har for innkalling til førstegangstjeneste og sikkerhetsklarering, sa Bjørn Arild Gram i et VG-intervju da.
VG er imidlertid kjent med at kontrollkomiteen og opposisjonspolitikere ikke fant det godt nok at Forsvaret og departementet selv skulle skrive selvsjekk.
Flere har tatt til orde for at saken burde rulles opp av kontrollkomiteen.
Slik jobber kontroll- og konstitusjonskomiteen
- Komiteen har møte hver tirsdag.
- Der avgjør medlemmene om det skal åpnes en undersøkelsessak.
- Hvis det er enighet om undersøkelsessak, vil kontroll- og konsitusjonskomitéen rette et formelt brev til regjeringen der komiteen ber om svar på spørsmål og utlevering av informasjon.
- En slik henvendelse har regjeringen én uke på å svare på.
- Hvis svarene ikke regnes som tilfredsstillende, kan saken gå fra å være undersøkelsessak til kontrollsak i Stortinget.
- Det innebærer ofte høringer.
KILDE: Peter Frølich (H), leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen og Stortinget.no
Forsvarsministeren har nå én uke på seg til å svare kontrollkomiteen på deres spørsmål.
Dersom komiteen ikke finner forsvarsministerens svar tilfredsstillende, kan en undersøkelsessak gå over til å bli en kontrollsak i Stortinget.
Skulle sakskomplekset gå så langt, vil det trolig ikke skje før på nyåret, ifølge VGs kilder.
Se video: Forsvaret nektet Artemiz (19) sesjon