SR-Bank-topp tror fortsatt på rentekutt i desember

1 month ago 15



Renten vil trolig holdes på 4,5 prosent «en god stund fremover», ifølge sentralbanksjefen.

Kyrre M. Knudsen mener det kan bli rentekutt i desember. Foto: Kristian Jacobsen / Stavanger Aftenblad
  • Jonas Hagmansen

    Journalist

Publisert: Publisert:

For mindre enn 30 minutter siden

Norges Bank holder renten i ro på 4,5 prosent. Renten har nå vært uendret siden desember i fjor. Det var lite usikkerhet om selve rentebeslutningen på forhånd.

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten trolig holdes på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Tror på rentekutt i desember

– Det er tydelig at de vil holde døren åpen for det meste og ikke vil låse seg i noen retning. Usikkerheten rundt kronen bidrar særlig til denne helgarderingen, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank.

– De gjentar setningen om å å holde renten på dagens nivå «en god stund framover». Jeg tolker «en god stund framover» som mars neste år. Det var nemlig det sentralbanksjefen sa på rentemøtet sist, sier Knudsen.

– Jeg tror likevel fortsatt på rentekutt i desember. Mye tyder nemlig på at renten blir satt ned i Europa og USA før neste rentemøte. Dette vil i så fall gjøre det lettere for Norges Bank å kutte renten tidligere enn de har lagt opp til, sier Knudsen.

Han mener den store x-faktoren fortsatt er kronekursen.

– Hadde den vært uendret fra forrige rentemøtet, hadde situasjonen vært helt annerledes. Da hadde vi garantert fått rentekutt før jul. Nå er det helt åpent, mener Knudsen.

– Komiteens vurdering er at det trolig er behov for å holde renten oppe en god stund fremover for å få prisveksten ned til målet innen rimelig tid, skriver sentralbanken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Svak krone

Norges Bank skriver at prisveksten har vært lavere enn anslått, og arbeidsledigheten er litt høyere enn ventet. På den annen side har kronen svekket seg og er svakere enn lagt til grunn.

– Komiteens vurdering er at det trolig er behov for å holde renten oppe en god stund fremover for å få prisveksten ned til målet innen rimelig tid, skriver sentralbanken.

Ekspertene: Dette blir boligprisvinneren i høst

Lavere prisvekst

Ved det forrige rentemøtet i juni holdt Norges Bank styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Den vil trolig holdes på det nivået ut året, var beskjeden.

Samtidig la sentralbanksjef Ida Wolden Bache frem renteprognoserrenteprognoserNorges Bank legger frem renteprognose hvert andre rentemøte, og kalles for en rentebane. Den legges frem i Pengepolitisk rapport, hvor det også kommer anslag for andre deler av økonomien. På dette rentemøte legges det ikke frem slike prognoser., som indikerer tre kutt i 2025.

Sentralbanken forsøker å få prisveksten ned mot målet på rundt to prosent. Renten brukes som et verktøy for å dempe aktiviteten i økonomien, og dermed prisveksten.

Forrige uke tikket prisveksten for juli inn. Den viste at kjerneinflasjonenkjerneinflasjonenPrisveksten, men uten endringer i avgifter og energipriser. , som Norges Bank er mest opptatt av, fortsatte nedover til 3,3 prosent. Siden november har prisveksten falt samtlige måneder.

Eksperter: Dette må til for at euroen skal koste åtte kroner

Svakere krone

Kronen har imidlertid fortsatt å svekke seg og ligger på historisk lave nivåer.

Ekspertene har pekt på kronen som en viktig faktor som taler mot å kutte renten, samtidig som en stadig fallende prisvekst kan tale for rentekutt.

– Kronekursen er fortsatt betydelig svakere enn antatt av Norges Bank, skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbankens morgenrapport.

Han forklarer at en svak krone kan bidra til å holde prisveksten oppe på lengre sikt ved at importerte varer blir dyrere.

Kronekursen påvirkes av rentenivået og renteforventningene i et land, og dets handelspartnere. I utgangspunktet er det mest attraktivt å plassere penger der renten er høy og man får mest igjen.

Internasjonalt har flere sentralbanker begynt å kutte renten. Det inkluderer Den europeiske sentralbanken (ESB), den svenske Riksbanken og den britiske sentralbanken. I USA venter markedet rundt fire kutt i år, og sentralbanken sier at et rentekutt kan ligge på bordet i september.

Sentralbanksjef i Norges Bank Ida Wolden Bache. Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert:

Publisert: 15. august 2024 10:00

Oppdatert: 15. august 2024 10:25

Read Entire Article