Spilleren Trump

1 week ago 22



– Du har ikke kortene akkurat nå. Med oss, så kan du begynne å ha noen kort på hånden. Du gambler med millioner av menneskeliv, du gambler med tredje verdenskrig.

Ordene fra Donald Trump sjokkerer verden, ikke minst mottageren, Volodymyr Zelenskyj.

– Jeg spiller ikke kort, jeg er meget alvorlig, forsøker den ukrainske presidenten å si.

Den mye omtalte seansen i Det hvite hus gir et innblikk i Donald Trumps syn på verden.

– Trump lente seg bakover og lot visepresident J.D. Vance høyne potten. Først når Zelenskyj åpenbart begynte å følge etter, kastet Trump sine ess på bordet, skriver Wall Street Journals kommentator Matthew Hennessey.

 Charles Rex Arbogast / AP / NTBFoto: Charles Rex Arbogast / AP / NTB

For selv om Trumps tilhengere ofte gir uttrykk for at Trump spiller «3D-sjakk», finnes andre sammenligninger. For eksempel at Trump fører sin utenrikspolitikk som et parti poker. Det mener i hvert fall flere analytikere.

– Trump bruker det massive amerikanske markedet som en pokersjetong på det globale pokerbordet som er verdensøkonomien, sier CNNs økonomiekspert Rana Foroohar.

Spørsmålet som melder seg: Er han en flink, eller dårlig spiller?

Tollkrigen

Onsdag forrige uke annonserte Trump en global handelskrig mot alle verdens land ved å innføre mellom 10 og over 50 prosent toll på alle varer som skal inn i USA.

NUPI-forsker Ole Jacob Sending mener Trump først og fremst en forretningsmann.

– Trump er dårlig realpolitiker som tenker kortsiktig og ofrer allierte for økonomisk gevinst, sier Sending.

 Leah Millis / Reuters / NTBFoto: Leah Millis / Reuters / NTB

Trump har flere mål, forklarer Sending:

  • Å få andre land til å feige ut, og dermed gi USA en bedre «deal».
  • Øke skatteinntektene og dermed redusere det amerikanske budsjettunderskuddet.
  • Skape amerikanske arbeidsplasser.
  • Senke verdien på dollaren.
Bilde av Ole Jacob SendingOle Jacob Sending

Leder for senter for geopolitikk og forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Men disse målene er selvmotstridende, sier forskeren.

– Disse målene går ikke helt i hop. For eksempel vil det ikke skape arbeidsplasser dersom amerikanske bedrifter fortsetter å importere like mye. Men hvis de ikke importerer like mye, så vil tollene ikke føre til økte skatteinntekter.

Sending tror den fremste måleenheten på om Trumps strategi er vellykket, er hvordan markedet reagerer. Og siden «Frigjøringsdagen» har markedet rast.

Men så ble alt snudd på hodet igjen: Onsdag kveld ble det klart at over 75 land får en 90-dagers pause med lavere tollsatser. Bare ikke Kina – for der økes satsen til 125 prosent.

Dette sier finansminister Jens Stoltenberg om Trump-tollen:

Men der Trump kanskje har et poeng, er i at andre land ofte taper mer på handelskrigen enn det USA gjør.

– Kostnadene er ikke uendelig store, og disse landene har mer å tape enn det vi har, skriver matteeksperten Nate Silver, kjent for å bruke spillteori og statistikk for å analysere politikk.

Og skal vi tro på Trump, så er det allerede over 75 land skal ha tatt kontakt med USA for å forhandle om toll. Israel, Vietnam og Taiwan er blant landene som har tilbudt å senke tollen på amerikanske varer til null.

Silver sammenligner situasjonen med poker, der det lønner seg å innta en aggressiv holdning dersom du har overtaket fordi det representerer en langt større risiko for små spillere å svare.

Men det finnes andre store spillere i handelsspillet: EU og Kina har til sammen økonomier som er større enn USAs. Og begge har bestemt seg for å svare aggressivt.

Prio-forsker Scott Gates er ekspert på spillteori. Han tror Trumps solofokus kan straffe seg.

Bilde av Scott GatesScott Gates

Forsker ved Fredsforskningsinstituttet Prio

– Trump ser forhandlinger som spill der samarbeid ikke er en mulighet, der det gjelder å presse motparten maks uten å tenke på fremtidige relasjoner. Han unngår samarbeid og ser ikke verdien i gjentatte spill.

 Mark Schiefelbein / AP / NTBFoto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

Alliansespillet

Parallelt med handelskrigen har Donald Trump forsøkt å få på plass en fredsavtale i Ukraina.

Det har han gjort blant annet ved å presse Ukraina hardt, og vise at den amerikanske viljen til å støtte dem militært og økonomisk, er i ferd med å ta slutt.

Gates leker med tanken på at det hele kan være en forhandlingsstrategi.

– USAs plutselige helomvending med Ukraina kan være en måte å signalisere vilje til å forhandle som en troverdig partner for Russland. Samtidig er dette politiske handlinger med faktiske kostnader, ikke bare en form for dyr signalpolitikk, sier han.

Samtidig har Trump bedt europeiske allierte om å investere mer i eget forsvar, for å redusere USAs rolle.

– Nato kan sammenlignes med et kollektivt handlingsspill, hvor Trumps trusler om å trekke seg ut kan tvinge allierte til å betale mer. Det kan være strategisk smart å true med å trekke seg ut, men dersom han faktisk gjennomfører trusselen, mister han all innflytelse, sier Gates.

– Trump ser på allianser og avtaler ut fra et relativ-nytte-perspektiv, der poenget er at USA skal tjene mer enn andre på en avtale. Dette skiller seg fra et absolutt-nytte-perspektiv, hvor man velger avtaler dersom man selv tjener på det, selv om andre tjener mer på det, forklarer Sending.

 Leah Millis / Reuters / NTBFoto: Leah Millis / Reuters / NTB

Han sammenligner med en karakter du også gjerne finner på kasino.

– Et bilde på Trump, er mafiabossen, som bruker trusler om vold for å kreve høyere og høyere pris for beskyttelse, skisserer eksperten.

Begge ekspertene er enige om hva som gjør Trumps metode til en tapende strategi:

– Trump tenker i nullsumspill. Han ser ikke verden som et gjentatt spill, men som enkeltstående transaksjoner, sier Gates.

– Dette står i kontrast til tradisjonelt amerikansk diplomati, som har vært bygget på gjensidig samarbeid og stabilitet.

Dette vil åpne for at USA blir utfordret.

– En av fordelene ved å støtte Ukraina, er å avskrekke angrepskriger og aggressiv adferd Den andre store fordelen er at du viser at du har kampvilje og er villig til å støtte dine allierte, sier Gates.

Sending tror Kina gnir seg i hendene.

– Kina tjener på at Trump undergraver sin USAs internasjonale maktbase – på lang sikt er det helt klart en fordel for dem.

Read Entire Article