Søsteren ut mot politiet: – Helt på trynet at de ikke har gjort det

1 month ago 19



Trippeldrapet i Svelvik:

Politiet mener at brannmannen Helge Høvik (43) drepte sin egen familie, men de fant aldri ut hvorfor. Nå kan TV 2 fortelle at de ikke forsøkte å sjekke ut hva noen i familien hadde googlet i forkant.

 Politiet
DØDE: Helge Høvik (43) drepte ifølge politiet samboeren Camilla (42) og deres to barn, Isabel (12) og Trym (10). Foto: Politiet

Publisert 17.11.2024 08:14

Før jul for snart tre år siden ble en familie på fire funnet omkommet etter en brann i en enebolig i Svelvik utenfor Drammen. 

Da politiet gjorde nærmere undersøkelser av hendelsen, fant de ut at ingen av de omkomne hadde tegn på røykforgiftning. Det viste seg at alle var skutt før brannen startet.

Politiet konkluderte med at brannmannen Helge Høvik (43) skjøt samboeren Camilla Førde (42) og deres to barn Isabel (12) og Trym (10) før han tok sitt eget liv. 

 Goran Jorganovich / TV 2
TRIPPELDRAP: Politiet mener at sporene i huset viser hva som skjedde. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Søndag fortalte TV 2 om politiets etterforskning av saken

De hentet ikke inn helsejournalen til noen av de avdøde selv om de fikk informasjon om at Høvik tidlig i livet hadde vært innlagt på psykiatrisk sykehus. 

Politiet ble også tipset om å snakke med en nær venn av Høvik, som potensielt kunne ha informasjon, men mannen ble aldri kalt inn til avhør. 

– Ble ikke gjort

Politiet hentet inn teledata og en oversikt over hvem de avdøde hadde ringt og mottatt anrop fra i døgnet før de ble drept, men hva de hadde søkt etter på internett, ble ikke sikret. 

I brannruinene fant politiet «rester av diverse elektroniske komponenter, formentlig mobiltelefoner» i husets stue, skriver kriminalteknikerne i sin rapport. 

Disse elektroniske enhetene var så utbrente at de ikke ble sikret av politiet.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
FOR KREVENDE: Politiinspektør Odd Skei Kostveit mener det er for krevende å innhente søkehistorikk når mobilene ikke er intakte. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Det var derfor ikke mulig å sikre søkehistorikk fra enhetene, ifølge politiinspektør Odd Skei Kostveit i Sør-Øst politidistrikt. 

Men: 

– Det er mulig å forsøke å sikre søkehistorikk uten å ha enhetene, men det er relativt krevende og ble ikke gjort i denne saken, sier Kostveit til TV 2.

Politiet mener sannsynligheten for å få relevant informasjon om søkehistorikken var relativt lav sett opp mot ressursbruken. 

– Hvis vi hadde hatt en av hans elektroniske enheter tilgjengelig, ville det vært mer aktuelt å forsøke å sikre historikken fordi det ville ikke krevd de samme ressursene. For de andre tre ville det neppe vært hensiktsmessig slik vi leser totalbildet, sier Kostveit.

 Marte Christensen / TV 2
UTBRENT: Det var ingen intakte telefoner å finne i den utbrente boligen til familien på fire. Foto: Marte Christensen / TV 2

– Forferdelig

Camilla Førdes søster, Cecilie Førde, mener at politiet burde prioritert å hente ut søkehistorikken og eventuelt annet innhold fra telefonene til familien i huset.

– Jeg synes det er helt forferdelig at de ikke kunne sjekket Google-søk. Jeg synes det er helt på trynet at politiet ikke har gjort det, sier Førde til TV 2.

 Privat
REAGERER: Cecilie Førde, søsteren til drapsofferet Camilla Førde. Foto: Privat

Hun sier at hun tidligere har fått forklart at politiet mente en slik prosess ville kostet for mye penger, og at det ville tatt lang tid fordi det ville krevd at politiet søkte om tilgang til historikken fra teknologigiganter i USA. 

Førde mener likevel det hadde vært verdt å gjøre et forsøk.

– Jeg tenker kanskje at vi hadde fått noen svar der.

– Hvilke spørsmål sitter dere som etterlatte igjen med som dette kunne hjulpet å besvare?

– Hvis det var litt vanskelig hjemme der, så er det nyttig å få litt historikk på hva de har søkt på, sier Førde. 

Søkehistorikk på internett

Vi legger alle igjen store mengder digitale spor i hverdagen.

Når du søker på Google og har slått på nett- og appaktivitet, lagrer Google aktivitet som søkeloggen i Google-kontoen din, altså hva slags ord eller fraser du har søkt på.

Når du bruker nettleseren til å surfe på Internett, lagres det informasjon som hvilke nettsider du har besøkt, hva du har lastet ned og dine lagrede passord.

Kilde: Nettvett.no, Google brukerstøtte.

Politiet vil ikke utdype 

Politiinspektør Kostveit er forelagt Førdes uttalelser, men han ønsker ikke å kommentere disse spesifikt. 

TV 2 har bedt Kostveit utdype hvor tidkrevende eller kostbart en slik jobb ville vært. Det har han valgt å ikke svare på.

Han har heller ikke svart på oppfølgingsspørsmål om hvorfor politiet mener dette ikke ville vært hensiktsmessig for etterforskningen i denne saken. 

Familien til Helge Høvik er forelagt opplysningene som kommer frem i denne saken, men de har ikke ønsket å kommentere disse. 

Read Entire Article