Sosiale medier-giganter på teppet: – Vi er ikke godt nok fornøyd

1 week ago 16



 Sven Arne Buggeland / VGKari Nessa Nordtun og Karianne Oldenes Tung etter møtet. Foto: Sven Arne Buggeland / VG

To statsråder forventer mer av plattformgigantene etter møte om aldersgrenser og trygghet for barn på sosiale medier.

Onsdag 11. desember kl. 13:45

– Vi synes de redegjorde godt i dag og at de tar problemstillingen på alvor, men vi er ikke fornøyd med svarene vi har fått, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung (Ap).

Meta, Google, Snapchat og TikTok ble onsdag kalt inn på teppet i regjeringskvartalet for å redegjøre for hvordan de kan bidra til at barn er trygge på nett.

Regjeringen vil beskytte barn fra skadelig innhold og vil utrede å heve aldersgrensen i sosiale medier fra 13 til 15 år – en aldersgrense få bryr seg om i dag.

– De store plattformene må gjøre mer for å beskytte ungene våre. Det er en kamp foreldrene taper i dag. Vi forventer at plattformene tar et større ansvar, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).

 AP / NTBFoto: AP / NTB

Statsrådene møtte ledere i plattformselskapene som har ansvar for kommunikasjon og samfunnskontakt inn mot myndigheter i Norge, Norden og Europa.

Tung mener at sosiale medier tar altfor stor plass i barns liv og påpeker at det er vanskelig for foreldre å begrense tilgangen.

– Derfor er vi i full gang med å innføre nye reguleringer, sier digitaliseringsministeren.

Hun varsler også et nytt møte med plattformene om noen måneder, der de vil videre diskutere tematikken.

 Sven Arne Buggeland / VGStatsrådene (med ryggen til) og representanter for plattformselskapene møttes i regjeringskvartalet. Foto: Sven Arne Buggeland / VG

Disse møtte statsrådene

Snapchat:

Cees van Koppen, sjef for Public Policy Norden og Benelux

Jean Gonie Sr, direktør for Public Policy EMEA

TikTok:

Kjartan Sverdrup, Government Relations and Public Policy Manager Norge

Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp):

Laura Carstens, Policy Programs Manager, Norden

Alexander Kleist, sjef for Instagram and Threads, Europe

Google (YouTube):

Kristian Riber, politisk sjef Google Norge

Sondre Ronander, kommunikasjonssjef Google Norge

Undersøkelsen Barn og Medier 2024 viser at nesten halvparten av niåringene er på sosiale medier. Fra 12 års alderen er minst ni av ti på sosiale medier.

Aldersgrensen er i dag 13 år. Regjeringen foreslår en lovendring som innebærer at barn først kan samtykke til behandling av personopplysninger når de blir 15 år.

Neste skritt er ifølge digitaliseringsminister Tung å utrede en absolutt aldersgrense på 15 år i sosiale medier og finne en løsning for sikker aldersverifisering.

Australia pålegger plattformselskapene selv å komme tilbake med en løsning. Det vil jeg diskutere med dem, for det synes jeg er spennende, sier statsråden.

Australia har forbudt sosiale medier for barn under 16 år og truer selskapene med millionbøter, om de ikke klarer å håndheve aldersgrensen.

Snapchat er det viktigste sosiale mediet blant unge, brukt av nesten alle.

Selskapet hevder selv å jobbe hardt for å holde uønskede aktører borte fra plattformen og fremholder at de har nulltoleranse for ulovlig aktivitet.

 Dean Lewins / AP / NTBFoto: Dean Lewins / AP / NTB

Ifølge en ny rapport fra Kripos mottar politiet flere og flere tips om voksne som kontakter barn på sosiale plattformer. Hensikten er som oftest å begå seksuelle overgrep.

De utsetter barna for seksuell utpressing, skaffer seg overgrepsmateriale ved å få barna til å sende nakenbilder og -videoer eller begår cyberstøttede overgrep, skriver Kripos.

– Snapchat har aldersgrense på 13 år. Det er ingen grunn til at yngre barn skal være der, sier leder for Kripos seksjon for seksuelle overgrep mot barn Lise Matheson til VG.

De som ønsker høyere aldersgrense, påpeker gjerne at barn blir utsatt for mobbing, utestengning og kommersielt kjøpepress i sosiale medier.

– Barn skal beskyttes fra skadelig innhold på sosiale medier. Dette er store techgiganter satt opp mot små barnehjerner, har statsminister Jonas Gahr Støre uttalt til VG.

Read Entire Article