Da det plutselig ble sendt ut tungt bevæpnede soldater, militære helikoptre og kjøretøy ut i Seouls gater, var det mange som ikke trodde det de så.
Publisert 04.12.2024 22:07
Det var en helt vanlig tirsdags kveld i Seoul. Folk var ute og hygget seg, og ingen ante hva som var i ferd med å skje.
Jean Kim forteller at han var ute og drakk sammen med venner da tekstmeldingene haglet inn.
– Jeg kunne ikke tro hva jeg leste, sier Jean Kim til TV 2.
Meldingene handlet om at president Yoon Seko-Yeols hadde beordret militær unntakstilstand og sendt soldater ut i Seouls gater.
– Nå er jeg lettet fordi situasjonen kom fort under kontroll, men vi må fremdeles følge med på hva som kommer til å skje videre.
– Jeg tror presidenten må tre av og muligens bli fengslet. Alle snakker om hva som skjedde i går.
– Forsøk på statskupp
Yoons motstandere anser unntakstilstanden som et forsøk på statskupp.
Yoon og kona har nylig vært anklaget for korrupsjon, og Yoon er svært upopulær i befolkningen.
– Det var et kupp på egne vegne, for å beskytte seg selv og sin kone, sier en av demonstrantene i onsdagens protestmarsj.
Opposisjonspartiene leverte inn forslag om å stille Yoon for riksrett kun noen timer etter at nasjonalforsamlingen stemte for å oppheve unntakstilstanden. Den varte til slutt i rundt seks timer.
– Jeg ble først veldig overrasket, og ringte moren min, men hun mente at det ville være over allerede morgningen etter så det var litt betryggende, sier Jiwon Choi.
Militær unntakstilstand vekker sterke reaksjoner i Sør-Korea som ikke ble demokratisk før på slutten av 1980-tallet. Mange husker kuppforsøket i 1961, og 20 år under diktaturstyre.
– Jeg tenkte på forrige gang det skjedde på 80 tallet, og jeg kunne ikke tro at dette skjedde igjen i 2024. Vi har snakket mye om hva som vil skje videre og hvem som vil ta over etter han og bli neste president, sier Jiwon.
Fryktet innkallelse
For unge sørkoreanere var nyheten uvirkelig. Mange fryktet at de ville bli innkalt til militærtjeneste.
– Jeg tenkte ikke så mye over det først, men etter jeg så nyhetene ble jeg redd. Jeg var i militæret for flere år siden og jeg var redd for at jeg måtte tilbake dit, sier Lee Donggi, som er student ved Yonsei University.
De fleste er beroliget etter at unntakstilstanden ble så fort avklart, men mange møtte opp for å demonstrere onsdag.
– Jeg trodde jeg drømte, ordet kupp er så gammeldags og noe jeg ikke er vant med, så da jeg så nyhetene, trodde jeg at jeg drømte. Nå som det har roet seg ned, føler jeg meg ikke redd lenger, men jeg mener presidenten bør trekke seg, sier Donggi.
Kan få bli sittende
Den sørkoreanske nasjonalforsamlingen startet like over midnatt torsdag lokal tid den formelle riksrettsprosessen mot president Yoon Suk-yeol.
Slik var unntakstilstand-erklæringen
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol innførte tirsdag 3. desember militær unntakstilstand for første gang i landet siden 1980. Den er signert av forsvarssjef Park An-su. Her er teksten:
For å beskytte det liberale demokratiet mot faren for at Sør-Koreas regime blir styrtet av antistatlige krefter som er aktive i Sør-Korea, og for å beskytte folks sikkerhet, gjelder følgende i hele Sør-Korea fra klokka 23, 3. desember:
1. All politisk aktivitet, deriblant aktivitetene til nasjonalforsamlingen, kommunestyrer, politiske partier og politiske foreninger samt offentlige møter og demonstrasjoner er forbudt.
2. Alle handlinger som strider imot eller forsøker å ødelegge det liberale demokratiske systemet, er forbudt, og falske nyheter, manipulering av folkemeningen og falsk propaganda er forbudt.
3. Alle medier og publikasjoner skal kontrolleres av unntakslovkommandoen.
4. Streiker, arbeidsstans og folkemøter som nører oppunder sosial kaos, er forbudt.
5. Alt medisinsk personell, deriblant turnusleger, som streiker eller som har forlatt det medisinske feltet, må vende tilbake til sitt arbeid innen 48 timer og arbeide lojalt. De som bryter dette, kommer til å bli straffet i tråd med unntakstilstanden.
6. Uskyldige vanlige borgere, bortsett fra antistatlige krefter og andre undergravende krefter, skal omfattes av tiltak som gjør problemene i dagliglivet så små som mulig.
De som bryter den ovennevnte kunngjøringen, kan bli pågrepet, arrestert og ransaket uten forvarsel i tråd med Artikkel 9 i Sør-Koreas unntakslov, og de kommer til å bli straffet i tråd med Artikkel 14 i unntakstilstanden.
Kilde: Reuters
Presidentens eget konservative parti, Folkemakt (PPP), har varslet at de vil stemme mot riksrett. Dermed er det slettes ikke sikkert at Yoon må gå av. To tredeler av nasjonalforsamlingen må stemme for.
I tillegg må minst seks av de ni dommerne i landets forfatningsdomstol godkjenne vedtaket. For tiden er det kun seks dommere i domstolen etter at flere har gått av med pensjon, og dermed må de alle stille seg bak et eventuelt vedtak.
Avstemningen kan ikke skje før 24 timer etter at forslaget om riksrett ble stilt, og ikke senere enn 72 timer etter. Det antas at det vil skje fredag.