Kortversjonen
- Israel planlegger en ny offensiv på Gazastripen, som møter kritikk.
- Yehuda Cohen frykter sønnen hans, en gissel, blir satt i fare.
- Dani mener offensiven er umoralsk og urealistisk.
- Mike påpeker behovet for regional støtte og en exit-strategi.
Israel innleder nå en ny og intensiv offensiv på Gazastripen.
Det skal ifølge den ytterliggående finansministeren Smotrich innebære en «total ødeleggelse» av Gaza: Flere bomber, soldater og en fullstendig erobring.
Dette er en plan som har møtt sterk kritikk fra verdenssamfunnet, men også internt i Israel og fra familiene til de gjenværende israelske gislene.
Blant kritikerne er Yehuda Cohen (55).
I 19 måneder har sønnen hans Nimrod (20) vært holdt som gissel av Hamas, og han er blant de 20-talls som fortsatt er antatt å være i live.
Til VG kommer Yehuda med krass kritikk av Israels statsminister og hans høyreekstreme allierte:
– Netanyahu vil knuse Hamas på bekostning av sønnen min og de andre gislene, sier Cohen.
– Hva tenker du om Netanyahus siste plan om å ta militær kontroll over hele Gazastripen og bli der?
– Netanyahu knytter seg sterkere opp mot de mest ekstreme stemmene i regjeringen sin. Ingen av dem bryr seg om gislene eller menneskeliv, svarer Yehuda.
– Hva bryr de seg om?
– Netanyahu bryr seg bare om sin avskyelige sak om å erobre land og bygge bosetninger. De setter det foran individene. Dette er en grunnleggende definisjon på fascisme, svarer Yehuda.
Nimrod var 19 år gammel da han ble tatt som gissel av Hamas den 7. oktober 2023.
Han var soldat, skytter i en stridsvogn, den dagen. Sammen med sine medsoldater forsøkte de å stanse strømmen av Hamas-soldater som stormet Israel.
Det endte opp med at han ble tatt til fange og dratt med inn til Gaza.
– Den eneste måten å sikre at gislene kommer hjem i livet er en gisselavtale og en permanent våpenhvile, slår Yehuda fast.
Jerusalem
– Galskap og farlig
Rabbiner Dani Danieli (70), bosatt i Jerusalem, er også svært frustert, og bruker disse ordene for å beskrive regjeringens siste planer: «Galskap og farlig».
Han mener planen er «fundamentalt feil på alle mulige måter».
– Å okkupere Gazastripen er umoralsk, gir ingen reell løsning på noen problemer, og etter mitt syn er det heller ikke gjennomførbart fordi militæret mangler tilstrekkelig mannskap.
Daniieli har ingen som helst tro på at en utvidelse av krigen vil føre til at gislene kommer trygt hjem.
– Jeg mener at dette i stor grad setter gislene i fare, enten ved at de kan bli skadet under militære operasjoner, eller ved at Hamas-terrorister tar hevn, sier Dani til VG.
Ra'anana, Israel
– Tanken på en langvarig militær tilstedeværelse i Gaza er svært omstridt, forteller Mike Becker (48) fra Ra’anana i Israel.
Han utdyper:
– Noen ser det som en måte å opprettholde sikkerhet og legge press på Hamas, mens andre frykter at det kan føre til dypere innblanding og langvarig ustabilitet.
Personlig mener han at enhver plan må ha en tydelig exit-strategi og bred regional støtte for å unngå å gjenta tidligere feil.
Becker håper «alt» blir gjort for å få gislene trygt hjem.
– Om akkurat denne planen vil bidra til det, er uklart – mange mener at diplomati og internasjonalt press til syvende og sist kan være mer effektive verktøy, svarer Mike.
Deres bekymring er ikke grunnløs. Selv det israelske militæret (IDF) har uttalt seg kritisk til den utvidede offensiven.
Ifølge den israelske avisen Haaretz har militæret advart om at «gislene risikerer å bli forlatt og kan dø av sult innen få dager dersom den planlagte utvidelsen av offensiven gjennomføres».
– Hjerteskjærende
Siden starten av mars har Israel blokkert all nødhjelp til Gazastripen. Behovet for mat og medisiner er ekstremt.
Som Jens Lærke, talsmann for FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) sier:
– Gaza trenger mat, men får bomber i stedet.
– Hjertet mitt er knust over det den sivile befolkningen i Gaza gjennomgår, sier Dani Danieli, rabbineren og fredsaktivisten fra Jerusalem.
Han minner om at man ikke må glemme det enorme ansvaret og skylden som ligger hos Hamas. Ikke bare for massakren 7. oktober, men også de sivile lidelsene på Gazastripen, mener han.
Når det er sagt, vil ikke Danieli at Israel skal fraskrive seg ansvaret for grusomhetene som nå skjer. Han gir flere eksempler:
- Den voldsomme fysiske ødeleggelsen Israel har påført – inkludert ødeleggelsen av sykehus, skoler og offentlige institusjoner;
- Drap og lemlestelse av titusenvis av Gaza-innbyggere, blant dem utallige babyer og barn;
- Hindring og begrensning av humanitær hjelp og medisinsk behandling;
- Fordrivelse og tvangsflytting av hundretusener fra hjemmene sine.
– Alt dette og mer gjør oss til en nasjon som begår krigsforbrytelser i enorm skala. Prisen vi vil betale for dette, blir ekstremt høy, sier han.
Mike Becker kaller den humanitære krisen for hjerteskjærende:
– Det er sivilbefolkningen som bærer den tyngste byrden i denne konflikten, og det må gjøres mer for å sikre deres sikkerhet, tilgang til nødhjelp og en bedre fremtid. Jeg mener at hensynet til uskyldige liv må stå i sentrum for enhver politikk, uansett side, sier Mike.
– Faktum er at Hamas og Netanyahu bruker palestinske lidelser for sine egne formål, svarer Yehuda.
Han mener at den eneste måten å få slutt på palestinsk lidelse, er en slutt på krigen.
– Deretter må Hamas og andre palestinske terrorgrupper elimineres. De palestinske selvstyremyndighetene må ta over hele Gaza og Vestbredden.
Yehuda Cohen, vet at sønnen fortsatt lever.
Det fikk han beskjed om av to andre gisler som satt i fangenskap med ham i åtte måneder før de slapp fri under forrige våpenhvile tidligere i år.
– Uansett har Hamas interesse av å holde han i livet. De ser på han som løsepenger. På den andre siden foretrekker Netanyahu at han dør, sier faren.
– Hva mener du med det?
– Det er billigere for Netanyahu. Da slipper han at enda en gissel skal fortelle detaljert om alt det skrekkelige de har opplevd.
Hvis krigen fortsetter er den eneste måten gislene kommer hjem på i kister, mener Yehuda, som ikke har noen tro på at Netanyahu ønsker å få sønnen hjem i livet.
– Netanyahu sier at «å knuse Hamas vil få gislene hjem». Ja vel. Da lurer jeg på når og i hvilken tilstand? Det kan ta flere måneder. I mellomtiden kan det bli påført mer lidelse på gislene. De kan bli drept. Sprengt i biter og da får vi dem hjem ben for ben, sier Cohen.
– Prisen som betales for å knuse Hamas er blodet til israelske soldater, lidelsene og livene til gislene.
Mike Becker, på sin side, har blandede følelser når det gjelder Netanyahu og regjeringen.
– Dette er et dypt splittende tema i Israel. Selv om nasjonal sikkerhet er avgjørende, mener jeg at lederskapet også må prioritere samhold, ansvarlighet og et langsiktig perspektiv – kvaliteter mange opplever har vært fraværende.