– Som om halvparten av unge norske menn har pådratt seg klamydia

1 week ago 9



Reagerer på debatt:

Stadig flere menn flytter seg til høyre på den politiske skalaen. Det er det særlig to grunner til, mener Rødts Mímir Kristjánsson.

 Aleksander Myklebust / TV 2
SELVKRITIKK: Mímir Kristjánsson tror mange opplever venstresiden som «et trangt sted å være». Foto: Aleksander Myklebust / TV 2

Publisert 12.11.2024 15:48

TV 2s partibarometer for november viser at venstresiden av norsk politikk blør velgere til høyresiden. 

I gallupen får Frp 19,7 prosent oppslutning. Det er to prosentpoeng mer enn Arbeiderpartiet, som ligger på 17,7 prosent. De har mistet 35.000 velgere til Frp – og fått 1000 tilbake. 

I hovedsak er det unge menn som står bak Frps suksess. Samtidig viser gjennomsnittet i seks av sju nasjonale stortingsmålinger i oktober, at Frp er det største partiet blant menn.  

Skyver den politiske venstresiden unge menn fra seg? Og hvorfor?

Mímir Kristjánsson, stortingsrepresentant for Rødt, mener det har blitt gjort store politiske feil på venstresiden over tid.

Blant annet trekker han frem en skolepolitikk som han mener har vært dårlig tilpasset gutter og unge menn. 

– Når du forbinder venstresiden med lærerpartiene i Norge, som jo mange gjør, og du ikke liker skolen spesielt godt, så er det en god grunn til at du tenker at venstresiden ikke passer for deg, sier han. 

Unge strømmer til Frp

Av de 44 prosent respondentene som oppgir at de vil stemme Frp, er unge menn under 30 år den største gruppen, men også kvinner trekkes mot partiet.

24 prosent av respondentene som oppgir at de vil stemme Frp er nemlig unge kvinner under 30 år.

Tendensen er foreløpig kun i én enkeltmåling, og framgangen blant kvinner er ikke målt over tid. Veksten blant unge menn er derimot stabil over tid.

Les hele saken her.

Gutte- og jentepolitikk

På TV 2s novembermåling er Høyre størst med en oppslutning på 25,7 prosent.

Oda Oline Omdal, fylkestingsrepresentant for Høyre i Agder og rådgiver i tankesmia Civita, var mandag gjest i «Nyhetskompaniet» på TV 2. Hun tror mye av årsaken ligger i politikken som føres på de to flankene. 

– Jeg tror det handler om at folk opplever at høyresiden bryr seg mer om økonomiske spørsmål, utenriks, forsvar – ting som gutter kanskje er mer opptatt av enn jenter, sier hun, og fortsetter: 

– Og så har venstresiden vunnet veldig mange jenter på for eksempel abortsaken, klima og skole.

 Lage Ask / TV2
GJEST: Oda Oline Omdal er fylkestingsrepresentant for Høyre i Agder og rådgiver i tankesmien Civita. Foto: Lage Ask / TV2

Hun mener også at det kan være vanskelig å løfte debatter om problemer hos gutter.  

– Det blir fort skutt ned med at jenter tradisjonelt har tjent dårligere og hatt lavere stillinger i næringslivet, eller har hatt andre rettigheter som har vært truet i større grad enn menn har, sier hun. 

– To ting venstresiden gjør galt

Mímir Kristjánsson er enig med Omdal. Han trekker særlig frem to ting han mener venstresiden har gjort galt – både i Norge og andre land. 

– Hver gang man skal snakke om et problem menn har, så må man hele veien beklage og understreke at det finnes en gruppe kvinner som har det enda verre, sier han 

– Det andre er ideen om at for å være på venstresiden, må du ha riktig mening ikke bare i ett eller to eller tre spørsmål, men i 99 av 100 spørsmål. Hvis du mener noe feil, så er du nærmest et umoralsk eller dårlig menneske. 

Så sikker er Trump-målingen av unge norske menn

– Jeg tror mange unge menn, og menn generelt, er ganske lei av å bli fortalt hva som er greit og ikke greit å mene, sier han.

Kristjánsson trekker frem medieoppslag som at halvparten av unge, norske menn ville stemt på Trump, og at Frp ville vært Norges største parti om det var opp til unge menn. 

– Jeg synes de bærer et sensasjonalistisk preg, som om nyheten egentlig er at halvparten av unge norske menn har pådratt seg gonoré eller syfilis eller klamydia, sier han, og fortsetter: 

– Det fremstår som at det er åpenbart fra hele samfunnets side, at dette ikke bare er en mening unge menn har, men at det også er feil mening. Og at jobben er å finne ut hvordan de skal slutte å ha den meningen istedenfor å ta dem på alvor.

Nyansert bilde

Trygve Svensson, leder i Tankesmien Agenda, mener at bildet kan nyanseres,

– FpU og Unge Høyre gjorde for eksempel et knallvalg i 2023-valget, men før det hadde AUF vunnet fire skolevalg på rad, poengterer han. 

Samtidig legger han til at det er viktig å ta diskusjonen. 

– Se for deg et samfunn der alle kvinner står et helt annet sted politisk enn menn. Unge menn og unge kvinner i 20-årene skal jo gå på date, stifte familie og få barn, sier han. 

 Heiko Junge
LEDER: Trygve Svensson er leder i Tankesmien Agenda. Foto: Heiko Junge

Svensson mener man bør begynne å løfte en likestillingspolitikk med enda mer kjønnsbalanse.

– Jeg mener for eksempel at flere av partiene på venstresiden kunne hatt en mannspolitisk talsperson, på samme måte som det lenge har vært helt naturlig å ha kvinnenettverk og kvinnepolitiske talspersoner. 

«Gjør døren høy, gjør porten vid»

På spørsmål om hva venstresiden skal gjøre for å trekke gutta tilbake til sin side, trekker Mímir Kristjánsson frem to ting: 

– Det ene er å finne politiske saker som treffer menn, sier han. 

Det andre mener han er å «gjøre døren litt høyere og porten litt videre inn til venstresiden».

– Sånn at du ikke sitter med en følelse av at fordi du liker å spise biff og kjøre dieselbil, kan du ikke politisk være en del av verdifellesskapet som venstresiden er – som tross alt skal favne alle i Norge som er opptatt av sosial likhet og å bekjempe økonomiske forskjeller, sier han, og fortsetter: 

– Jeg tror nok mange ser på venstresiden som et trangt sted å være. Og det er det jeg har mål om å prøve å få gjort noe med. 

Se Nyhetskomapniet:
Mannekrisen

TV 2 Play

Read Entire Article