Her er fem råd om sol som er basert på forskning.
Publisert: 08.04.2025 22:00
Jeg setter pris på at spalten til fastlege Kaveh Rashidi i A-magasinet gir gode råd om å nyte solen med omtanke og anbefaler å unngå solarium. Samtidig opplever jeg at noen av utsagnene kan forvirre.
Rashidi antyder at solkrem kan være mer skadelig enn selve solstrålene. Dette er feil. I EU og Norge er kjemikaliene i solkrem strengt regulert, og solkremene vi får kjøpt i Norge, er grundig helserisikovurdert av Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).
Unnlater å nevne forskning
Stoffene som utgjør en mistenkt hormonforstyrrende effekt brukes enten i svært små mengder (langt under grenseverdiene) eller er forbudt. Solkremene våre er trygge for vår helse. Rashidi antyder også at solkrem reduserer kroppens produksjon av D-vitamin. Denne påstanden kommer nok fra eksperimentelle forsøk utført i laboratoriet, som har vist at solkrem blokkerer UV-stråler.
Flere observasjonsstudier på solkrembruk i virkelige situasjoner viser at kroppen er i stand til å produsere tilstrekkelige mengder D-vitamin, selv ved bruk av solfaktor 15 og høyere. Grunnen til dette er at noe UV-stråler kommer gjennom solkremlaget fordi vi ikke alltid greier å smøre tykt og jevnt nok.
Selv om Rashidi advarer mot bruk av solarium, peker han på en observasjonsstudie som antyder at bruk av solarium kan være helsefremmende. Til tross for at Rashidi er kritisk til dette studiet, unnlater han å nevne forskning som viser det motsatte. Innen medisinsk forskning er det viktig å se på samlet evidens.
Øker risikoen for hudkreft
Som Rashidi påpeker, kan slike studier ha alternative forklaringer til konklusjonen som det ikke er tatt hensyn til. Verdens helseorganisasjon (WHO), Kreftforeningen, nasjonale og internasjonale hudlegeforeninger advarer klart mot bruk av solarium, fordi den samlede forskningen viser en tydelig sammenheng mellom solariebruk og økt hudkreftrisiko.
Norge ligger i verdenstoppen i forekomst og dødelighet på grunn av melanom (føflekkreft), som er den farligste hudkreftformen forårsaket av UV-stråling. Kvinner fra Hongkong, Japan og Sør-Korea lever lengst av alle i verden, og er et klart bevis på at solarier ikke er nødvendige for å fremme bedre helse og et langt liv. Kanskje fordi de vet at UV-stråling fremskynder hudens aldringsprosess?
Fem solråd basert på forskning
Det er bred vitenskapelig enighet om at UV-stråling fra solarium øker risikoen for hudkreft. WHO har klassifisert solarium som «karsinogenkarsinogenKarsinogen er kjemiske eller fysiske faktorer som kan fremkalle kreft. Både enkelte stoffer og eksponeringer som foregår over tid kan være karsinogene. Kilde: Store norske leksikon i gruppe 1», altså på samme nivå som tobakk og asbest. På tross av dette får solariebransjen lov til å drive markedsføring.
Jeg støtter Kreftforeningen, som jobber for å forby solarier, og som har disse fem utmerkede solrådene som er fundamentert på forskning:
- Begrens tiden i sterk sol.
- Oppsøk skygge.
- Bruk klær, noe på hodet og solbriller.
- Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere.
- Ikke bruk solarium!