Solberg om Støre og Stoltenberg: – Styrer mot et isfjell

3 hours ago 5



Kortversjonen

  • Erna Solberg avfeier at Høyre sliter, selv om partiet opplever synkende oppslutning.
  • Hun mener Høyres politikk er best for Norge og at de vil vinne valget til høsten.
  • Solberg har ingen tro på Aps nye radarpar, Støre og Stoltenberg.

I dag forteller hun om sin vei til valgseier til høsten.

Erna Solberg har ledet Høyre siden 2004 og vært statsminister i åtte år, fra 2013 til 2021.

Men for tiden har hun havnet litt i skyggen og opplever synkende oppslutning for partiet sitt. Er Erna fortsatt stjerna, er det mange som lurer på, ikke minst etter Støres gjenvunnede posisjon og returen til Jens Stoltenberg?

Hun avfeier at Høyre sliter og vil slite.

– Vi skal vinne – vi skal jobbe på for å overbevise folk om at vår politikk er den beste for landet.

Solberg setter seg ned med VG onsdag, etter at statsminister Jonas Gahr Støre har informert Stortinget om sine nye statsråder.

Han struttet av selvtillit, for så vidt sammen med Frp-leder Sylvi Listhaug som regjerer på meningsmålingene for tiden, som leder av Norges største parti.

Solberg sier hun ikke har troen på Ap.

– Jeg vil gratulere de nye statsrådene med ærefulle oppgaver, men de lover samtidig mer av akkurat den samme politikken Støre-regjeringen har ført til nå. De tar inn mye mer i skatt fra folk og bedrifter, uten å levere bedre tjenester til folk for de skattepengene. Det er en politikk som har svekket vekstkraften i norsk økonomi, på en måte som er alvorlig for fremtidens velferd.

– Mer av samme politikk: Er ikke det litt dristig spådom; med Sp ute av regjering og en ivrig Jens Stoltenberg som finansminister risikerer du og Høyre et annet og mer offensivt Ap enn på lenge?

– Da han fikk nøklene var Stoltenberg helt klar på at han vil føre samme politikk som Støre og Vedum har ført til nå. Mer av det som har gjort at Stoltenbergs originale arbeidsgiver, Statistisk sentralbyrå, nylig slo alarm om full brems i antallet bedrifter i Norge.

 Gisle Oddstad / VGStøre og Solberg i Vandrehallen på Stortinget onsdag. Foto: Gisle Oddstad / VG

Hun smeller til med dette bildet:

– Hvis et skip har kurs mot et isfjell, holder det ikke å sminke styrmannen og skru opp farten. Det ser kanskje bedre ut, men du treffer fortsatt fjellet.

Analyse av Solberg i skyggen kan du lese her.

– Vil senke skattene skikkelig

Solberg sier hun nærmer seg å ha Høyres resept klar hvis hun vinner valget til høsten, med fire hovedutfordringer hun mener er de viktigste å ta tak i på kort sikt:

  • Økonomien.
  • Rekordlange helsekøer.
  • Resultatene i skolen.
  • Den økende kriminaliteten

– Vi vil senke skattene skikkelig, gi de som er syke raskere helsehjelp, lære barna våre mer i skolen og gjøre Norge tryggere. Både i møte med økende kriminalitet, og i møte med en turbulent og farligere verden rundt oss.

– Det betviles ikke, men er ikke Høyres problem at dere uansett vil bli overbydd av Frp i de fleste saker – ikke minst på skatt og bekjempelse av økende krim?

– Jeg mener at Høyres politikk henger litt bedre sammen. Frp er veldig tydelige på hva de er mot, og det er fint. Men skal vi få til å øke verdiskapingen, skape flere jobber og ha noe å leve av i Norge i fremtiden, må vi også fokusere på hva vi er for og hva vi vil.

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

– Det er de som lurer på hvor du har blitt av etter at Frp har vært størst på målingene og Listhaug og Støre har hatt flere statsministerdueller: Hvordan skal du komme deg ut av den skyggen?

– Synes du jeg er vanskelig å få øye på, spør hun og humrer:

– Vi og jeg skal jobbe på for å tydeliggjøre forskjellene. Vi skal stå på for få skiftet ut hele Arbeiderpartiet med en Høyre-ledet regjering til høsten, som kan sette en ny kurs for Norge.

– Det kan godt hende at Ap styrer mot et isfjell, men det kan se ut som om du kan komme til å slite med to isfjell: Det nye radarparet Støre og Stoltenberg – og Sylvi Listhaugs Frp?

– Da er det jo flaks at jeg er god til å styre. Det radarparet har jeg møtt før. De satt i regjering sammen i mange år. Jeg er ikke spesielt redd for dem. Vi har slått dem før. Stoltenberg som finansminister gir selvfølgelig en liten boom i begynnelsen, men problemene Støre-regjeringen har skapt de siste årene, de kommer til å være der.

 Gisle Oddstad / VGSolberg møtte VG i Sverdrup-salen foran inngangen til stortingspresidentens kontor. Foto: Gisle Oddstad / VG

Skvisen knyttet til Frp kommenterer hun slik:

– Frp har vært størst på målinger de siste to månedene. Det skal vi gjøre noe med. Det er viktig at Høyre blir størst på blå side, sier Solberg.

Strømutfordringene og store skattelettelser svarer hun på her:

Vi konfronterer henne med at strøm, kabler og EU vil være en like stor utfordring med en borgerlig regjering etter valget, fordi det er like stor energi-uenighet mellom Frp og Høyre/Venstre, som mellom Sp og Ap.

– Ja, det er noen utfordringer om akkurat det også på borgerlig side. Men det er en stor forskjell; alle partier på vår side er for EØS-avtalen. vår side er for EØS-avtalen. Som er helt avgjørende for norsk næringsliv og hundretusenvis av jobber. På venstresiden er de fleste partiene mot denne avtalen, unntatt Ap og faktisk MDG.

Skattelette skal hun også bruke for alt det er verdt, selv om hun vet at det vil bli møtt med argumenter om at de rikeste vil stikke av med mest i skattelette.

– Under Støre-regjeringen har skatteregningen økt med 120 milliarder kroner de siste fire årene. Det skapes uvanlig få nye bedrifter og gründere flytter fra Norge.

Hun sier de i valgkampen vil synliggjøre økte kostnader under de rødgrønne.

– For en vanlig barnefamilie har kostnadene økt med over 100.000 kroner i året siden 2021. Høyre vil senke skattene betydelig for alle, og la folk beholde mer av det de selv tjener.

– Går renten ned tre ganger før valget, bedres de flestes økonomi og regjeringen kan vise til at det skjer gjennom fornuftig og forsiktig styring?

– Det er mye viss og fremst i fall. Sannheten er at Norge er et av svært få land i Europa hvor renten ikke er satt ned. Det skyldes blant annet svak kronekurs og at Norge sees på som lite attraktivt å investere i – og at vi har et altfor stort offentlig forbruk. Denne regjeringen bruker heller ikke oljepengene på det som var intensjonen: Vekstfremmede skattelettelser, infrastruktur og forskning.

Statssekretær Kristoffer Thoner ved Statsministerens kontor sier at de ikke ser behov for å kommentere Solbergs uttalelser i denne saken.

Read Entire Article