Vil fotfølge unge kriminelle: – Må inn med større tyngde

2 hours ago 1



 Anja A. T. Brekke/VGHARDERE LUT: Oslo Aps gruppeleder Marthe Scharning Lund har fått justisminister Astri Aas-Hansen med på laget. Foto: Anja A. T. Brekke/VG

Mindreårige kriminelle gjengangere skal fotfølges 24/7, hvis den nye justisministeren får det som hun vil.

Onsdag 5. februar kl. 21:26

Kortversjonen

  • Den nye justisministeren Astri Aas-Hansen (Ap) vil fotfølge unge kriminelle gjengangere døgnet rundt.
  • Arbeiderpartiet vil også få på plass raskere domstolsbehandling og egen straff for å bruke mindreårige til kriminalitet foreslås.

Astri Aas-Hansen (54) er Norges rykende ferske nye justis- og beredskapsminister. I løpet av sine år som advokat og senere tingrettsdommer i Oslo tingrett, har hun sett stadig flere unge begå kriminalitet.

– Barne- og ungdomskriminaliteten bekymrer oss og alle andre. Derfor er dette noe vi må gå inn i med enda større tyngde, sier Aas-Hansen da hun møter VG drøye 24 timer etter at hun ble utnevnt.

 Anja A.T. Brekke/VGERFAREN: Tidligere tingrettsdommer Astri Aas-Hansen tok tirsdag over som justisminister etter Emilie Enger Mehl (Sp). Foto: Anja A.T. Brekke/VG

Hun varsler tre nye grep som regjeringen nå skal gå i gang med:

  • Sikre raskere domstolsbehandling i saker som gjelder unge lovbrytere.

– Du skal veldig raskt oppleve at når du har gjort en straffbar handling, så blir det møtt med konsekvenser. Hvis du allerede har gjort en straffbar handling, fått en konsekvens og bryter dette ved å gjøre ny kriminalitet, er det rett inn foran en dommer igjen, sier justisministeren.

  • Gjøre det til et selvstendig straffbart forhold å bruke mindreårige til å utføre en kriminell handling.

– Jeg ser bekymringen knyttet til hvordan barn og unge lett kan bli brukt av etablerte voksne til å begå kriminalitet. Jeg ser redselen som også er blant unge for å bli utsatt for kriminalitet fra andre barn og unge, sier Aas-Hansen.

Og ikke minst vil regjeringen:

  • Starte arbeidet med et 24 timers program med én-til-én-oppfølging av ungdom som begår gjentatt kriminalitet.

Ingen tid til bøll

Oslo Arbeiderparti har lenge jobbet for dette. Gruppeleder Marthe Scharning Lund påpeker at det finnes barn og unge i byen som begår alvorlig kriminalitet.

– Vi vet hvem disse gutta er, men det krever enormt mye ressurser å stanse dem fra å begå kriminalitet, sier hun.

 Anja A. T. Brekke/VGGROV KRIMINALITET: I Oslo var det en rekke hendelser i fjor som satte ungdomskriminalitet på dagsorden. Foto: Anja A. T. Brekke/VG

På landsbasis er 212 barn gjengangere som begår svært alvorlig kriminalitet i Norge, har politiet tidligere sagt til VG. I Oslo er det snakk om mellom 30 til 40 barn under den kriminelle lavalderen og 50 til 60 mellom 15 og 18 år som begår gjentatt kriminalitet, ifølge Lund.

– Det er helt mulig å gjøre noe med dette, men da må vi ha en regjering som er villig til å bruke penger, og et byråd som er villig til å bruke penger sier hun.

Synes du det er en god idé med 24/7 oppfølging av unge kriminelle?aNei, det blir for strengt. bJa, vi må ta ordentlige grep.cJeg bryr meg ikke. dJeg vil ikke at skattepengene skal gå til dette.

Slik ser Lund for seg at 24/7-oppfølgingen skal foregå:

– Dette handler om at voksne folk skal hente dem hjemme om morgenen, følge dem gjennom skoledagen, ta dem med ut på masse aktiviteter på kvelden, følge dem hjem og sørge for oppfølging av foreldrene. Noen av dem trenger hjelp og klarer ikke å håndtere barna.

– Hvem skal følge opp barna?

– Det må være et samarbeid mellom staten og kommunene. Politiet må være en del av det og kommunen må sette sammen et team som følger dem opp i det daglige, med miljøarbeidere, familieterapeuter og andre fagfolk, sier Lund.

80 mill.

24/7-programmet skal gjelde i byene som har størst utfordring med ungdomskriminalitet, som i Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand.

Prislappen blir fort på rundt 80 millioner kroner bare i Oslo – og kan komme på 300 millioner for hele landet, ifølge Oslo Ap som har sett på hva et lignende program har kostet i Danmark og departementets utregninger.

Finansieringen skal skje over statsbudsjettet.

– Det koster penger, men så vet vi samtidig at vi på lang sikt sparer både penger og lidelse på å gjøre dette, sier Aas-Hansen.

Her er statsminister Jonas Gahr Støres nye regjering:

Read Entire Article