Flere store matselskaper beskyldes for å designe og markedsføre «ultra-prosessert» mat som gjør barn avhengige.
Onsdag 11. desember kl. 02:59En ny type søksmål er nå reist mot flere av verdens største matprodusenter i USA. Kraft Heinz, Mondelez, Coca-Cola og flere andre anklages for å ha designet og markedsført ultra-prosessert mat som er avhengighetsskapende for barn, og fører til kroniske sykdommer, melder Reuters.
Søksmålet er levert inn av Bryce Martinez, en mann fra Pennsylvania som hevder han utviklet type 2-diabetes og ikke-alkoholisk fettlever som 16-åring av å spise selskapenes produkter.
Advokatfirmaet Morgan & Morgan, som representerer Martinez, beskriver saken som den første i sitt slag.
Søksmålet inkluderer også selskaper som Post Holdings, PepsiCo, General Mills, Nestlé USA, WK Kellogg, Mars, Kellanova og Conagra.
Saksøkeren hevder at matprodusentene lenge har visst at produktene deres er skadelige, og at de bevisst har utviklet dem for å være så avhengighetsskapende som mulig.
Søksmålet argumenterer for at selskapene bruker samme "sigarett-oppskrift" som tobakksgigantene Philip Morris og R.J. Reynolds.
– Det finnes for tiden ingen omforent vitenskapelig definisjon av ultra-prosessert mat, sier Sarah Gallo, senior visepresident for produktpolitikk i Consumer Brands Association, en bransjeorganisasjon som representerer mat- og drikkeprodusenter.
Bevisene har økt de siste årene for at sterkt bearbeidede matvarer er knyttet til en rekke kroniske helseproblemer. Mat som forskere beskriver som «ultraprosessert», inkluderer mange pakkede snacks, søtsaker og brus laget med stoffer som er utvunnet fra hele matvarer eller syntetisk.
Den nåværende lederen for U.S. Food and Drug Administration, Robert Califf, har uttalt at ultraprosesserte matvarer sannsynligvis er vanedannende.
Robert F. Kennedy Jr., som er utpekt av Donald Trump til å lede det amerikanske helsedepartementet, har kritisert matindustrien og FDA for å ikke regulere den.
Martinez' søksmål hevder at matvareselskapene lenge har visst at produktene deres er skadelige og bevisst har designet dem for å være så vanedannende som mulig.
Det argumenteres for at de bruker samme «sigarettstrategi» som tobakksgigantene Philip Morris og R.J. Reynolds, som en periode eide selskapene som ble til Kraft Heinz og Mondelez.
Søksmålet inkluderer påstander om konspirasjon, uaktsomhet, bedragersk feilrepresentasjon og urettferdig forretningspraksis. Det krever en uspesifisert sum i erstatning.