Snur: – For mange avgjørelser på tynt grunnlag

1 month ago 20



TV 2-ekspert Jesper Mathisen er egentlig VAR-tilhenger, men nå øyner han ikke lenger håp for videodømming i Norge.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Jeg har stått på barrikadene for VAR, jeg, men akkurat i Norge tror jeg ikke noen kan si at VAR har vært en berikelse. Det er forskjell på VAR internasjonalt og VAR i Norge, sier Mathisen til VG.

37-åringen har mange ganger snakket varmt om videodømming i TV 2s sendinger, og er klar over at mange derfor ser på ham nærmest som et slags ansikt for VAR-forkjempere.

– Særlig i sommer, da det sto på som verst med alt, pep det stadig i telefonen, forteller han.

Han er fortsatt positiv til VAR-varianten som brukes i Premier League og internasjonale turneringer, men i løpet av denne eliteseriesesongen har Mathisen kommet til en erkjennelse: I Norge, med den enklere varianten som brukes her, har VAR ingen fremtid.

– Det er for mange avgjørelser på tynt grunnlag, og som har vært feil. I mitt hode så er den avgjørelsen på Ekeberg i helga så klart sånt som VAR bør rette opp i, men det er også et bevis på hva som er problemet når vi snakker om norsk fotball, og det er at nivået på dømmingen gjør at vi hele tiden har en del å diskutere.

  • Se den nevnte situasjonen med Ole Sæter på Ekeberg her:

I norsk eliteserie brukes det en «billigvariant» av VAR med færre kameraer og mindre avansert teknologi enn den de har i for eksempel Premier League. Det er denne varianten Mathisen mener nå har vist seg å være for dårlig til å kunne brukes.

– Jeg tror fortsatt at VAR kommer til å være noe vi ser i fremtiden, og i de største turneringene har det i mine øyne fungert mye bedre enn i Norge, sier han.

SENDING: Jesper Mathisen og Jon Hartvig Børrestad i aksjon for TV 2. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

– Men jeg tror ikke det vil bestå i Norge slik stemningen og dømmingen er nå. De kreftene som er i sving er egentlig umulig å stå imot for de som til slutt skal sitte og avgjøre dette. Man må ha respekt for at i norsk fotball er det fantastisk mange som engasjerer seg, og det er vel å bra, og når såpass mange roper høyt om at dette vil de ha bort, så skal man kanskje høre på dem.

– Samtidig tror jeg nok ikke at hat-elsk-forholdet til VAR er like sterkt for den vanlige TV-seer, selv om det er lett å få inntrykk av det.

Men i sommer har det vært en rekke supporteraksjoner mot VAR. Mathisen sier han forstår frustrasjonen.

– Det var det som var spørsmålet da denne varianten av VAR skulle innføres i Norge. For fotball går fort, det er komplisert, og man har sett spesielt denne sesongen at det er en del situasjoner som egentlig er veldig vanskelige å bedømme, og selvsagt setter det sinnene i kok hos de som følger med på kampene, sier han.

– Så din mening er at i Norge bør VAR skrotes?

– Ja, jeg har trodd at VAR i Norge skulle bestå, men slik det har utviklet seg, så tror jeg ikke denne varianten av VAR kommer til å overleve. Mangelen på nøyaktighet, og det å faktisk bruke verktøyet godt nok, har gjort at veldig mange har engasjert seg i det. Internasjonalt er det helt andre muligheter for VAR, men jeg tror virkelig at VAR i Norge henger i en tynn tråd.

– Hva vil det bety for norsk fotball, i så fall?

– De har ikke VAR i Allsvenskan og det ser ikke ut til å komme dit heller, og det er flere andre som ikke har det. Så jeg tror ikke det vil gjøre så mye med norsk fotball, sånn sett. Men når det eventuelt forsvinner, vil det sikkert bli et stort fokus på alle dommerfeilene igjen. Det er ikke sånn at i den situasjonen på Ekeberg, for eksempel, ville det blitt dømt riktig uten VAR.

VAR-dømmingens fremtid i norsk fotball skal opp til diskusjon først på neste års fotballting. Fotballtinget holdes 1. og 2. mars 2025.

Det er satt ned et arbeidsutvalg som ifølge fotballforbundet skal se på og samle «fordelene og ulempene med VAR» før dette tinget.

På spørsmål om hva han synes om måten fotballforbundet har håndtert protestene, svarer Mathisen:

– Det er umulig for NFF å treffe planken i sånne settinger, og følelsene løper løpsk for både den ene og den andre. Men det har vært en del kommunikasjon som kunne vært gjort på en langt bedre måte, og skal Fotballforbundet og Norsk Toppfotball komme seg ut av dette på best mulig vis, må de være ydmyke nok til å ta innover seg de reaksjonene og tankene som er rundt forbi, sier Mathisen.

– Skulle VAR forsvinne allerede etter to, tre sesonger, vil det så klart være en fiasko. Samtidig, sett fra supporter- og klubbperspektiv, har man sett en voldsom evne til å stå opp for det man mener og å få ting til å skje.

Read Entire Article