Når beskrivelsen av unge konservative i det offentlige ordskiftet er så unyansert, må man sette ned foten.
Publisert: 18.12.2024 09:00
Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Det virker som mange aksepterer at det er greit å slå konservative unge menn i hartkorn med USAs kommende president, Donald Trump. I Politisk kvarter på NRK 4. november forklarer sjefredaktør i Subjekt, Danby Choi, at unge konservative menn synes Donald Trump er «kul», og at samfunnet må forstå hvorfor Trump appellerer.
Forsterker et unyansert syn
AUF-leder Gaute Børstad Skjervø mener at unge menn er frustrerte, og at Trumps enkle språk og enkle svar på komplekse spørsmål faller i smak. Det er viktig å beskrive Trumps oppsiktsvekkende tiltrekningskraft på denne gruppen. Problemet er at beskrivelsene forsterker et unyansert likhetstegn mellom Trump og unge, konservative menn.
NRK har vist til statistikk som tilsier at 47 prosent av unge menn ville stemt på Trump i oktober 2024. NRKs politiske kommentator, Tone Sofie Aglen, poengterer imidlertid at undersøkelsen baserer seg på 110 mannlige respondenter mellom 18 og 29 år, og feilmarginene er dermed på 10 prosent.
Aglen forklarer også at spørsmålet i seg selv er hypotetisk, siden de unge norske mennene ikke kan stemme eller kjenne konsekvensene av Trumps politikk. I denne sammenhengen er det viktig å poengtere at det er et spenn mellom det politiske spekteret i USA og Norge. Det er lett å ta elementer av det norske samfunnet for gitt når man uttrykker sin støtte for Trump.
Ikke et likhetstegn
Dersom man ser bort fra det hypotetiske spørsmålet, kan konklusjonen om signifikant støtte til Trump likevel sies å være unyansert. Mange unge menn uttrykker støtte til Trump fordi de er kritiske til president Joe Biden og visepresident Kamala Harris. Med andre ord: Hadde USA hatt et flerpartisystem, ville Trump neppe fått 47 prosents oppslutning hos unge menn.
Tidligere i år på Dagsnytt 18 ble lederen i Fremskrittspartiets Ungdom Simen Velle beskrevet som «oppskriften på å tiltrekke seg unge menn». Han er nærmest blitt selve bildet på denne menneskegruppen, men fører personifiseringen av det ideologiske tankesettet til at man ikke setter seg tilstrekkelig inn i politikken som appellerer til unge menn?
For ikke å snakke om spennet innad i menneskegruppen? Det er heller ikke et likhetstegn mellom Velle og alle konservative unge menn.
Sammensatt gruppe
Konservative unge menn er en bred samfunnsgruppe. Det er riktig at enkelte liker sjargongen til Trump og en del av det han står for politisk, men denne gruppen består også av mennesker som er kritiske til Trumps retorikk og mye av hans politikk. For ikke å snakke om mennesker som mener at Trump utgjør en trussel mot demokratiet, og som er svært kritiske til handlingene som fremprovoserte stormingen av Kongressen i USA.
Med andre ord: At en ung mann ønsker mer konservativ politikk i Norge, betyr ikke nødvendigvis at han støtter Trump eller kan sies å være en representant for ytre høyre. Dette underkommuniseres dessverre til de grader.
En konservativ ung mann har ikke nødvendigvis manglende innsikt i det politiske landskapet eller problematisk forhold til kilder. Diskusjonen om ytringsfrihet og kanselleringskultur eksisterer av en grunn. Det er legitimt å verdsette individets ansvar for egen suksess og mindre statlig forvaltning. Det betyr ikke at man nødvendigvis ønsker å skrinlegge hele den norske velferdsmodellen.
Stemmer det at unge konservative menn har Trump og Velle som årsaksforklaringer til sitt ideologiske tankesett, eller er det mer komplekst?
Kanskje identifiseringen handler om at man ikke føler seg sett, eller at man gjennomskuer den venstredreide retorikken i norsk politikk og opplever den som unyansert? Anerkjenn unge konservative menn for hva de er: en kompleks sammensetning av mennesker med ulike årsaksforklaringer til at de anser seg selv som konservative i Norge.