Det er stappfullt i Scotia Arena da hjemmelaget Toronto Maple Leafs inntar isen sammen med sine amerikanske motstandere, Florida Panthers.
Stemningen mellom lagene og deres tilhengere er anspent, etter Donald Trumps utsagn om at Canada bør bli en del av USA, og hans tollkrig mot nabolandet.
Rett før kampen begynner, skjer noe som inntil nylig var uhørt i proffligaen i ishockey (NHL
):Det bues mot den amerikanske nasjonalsangen.
Video: Trykk på symbolet for lyd:
– Vanligvis er vi kanadiere et høflig folkeslag, så man pleide å klappe for «The Star-Spangled Banner», ikke bue, forklarer vår sidemann, Gregg Dobbs (61).
Det neste som skjer er visstnok like uvanlig som å bue mot nabolandets nasjonalsang:
Da den kanadiske nasjonalsangen «O Canada» synges, blir publikum med i allsang.
Kanadierne er kjent for å være svært tilbakeholdne med å uttrykke sin patriotisme.
Men motstanden mot Trump har samlet dem.
– Vi liker ikke at Trump snakker nedsettende om Canada, og vi vil aldri bli en del av USA, sier Maple Leafs-fansen Nick Langlois (29).
Han er ute på kamp sammen med kollegaene Lucas Bast (24) og Jeff Almond (49).
Selv om de tre smiler over å ha fått noe godt i glasset, er stemningen dyster.
– Trumps tollmurer mot oss har allerede fått ringvirkninger. Vi jobber i et byggefirma, men folk våger ikke å bygge nytt, i frykt for nedgangstid, sier Almond.
– Vi er stolte av vår uavhengighet, men vi vil egentlig ikke ha et fiendtlig forhold til USA. Denne konflikten ble ikke startet av oss, sier Bast.
Alle VG snakker med i arenaen er tydelig på det samme: Kanadierne vil ikke la seg presse inn i noen union med USA.
– Mine forfedre kjempet side som side med amerikanske soldater i andre verdenskrig, og ville ha rullet rundt i graven om de visste hva som skjer, sier Joanne Langstaff (42), som er på kamp med mannen Kyle.
– At vi blir en del av USA kommer aldri på tale, og hele konflikten er helt meningsløs. Egentlig synes jeg Donald Trump er en OK leder for USA, men jommen sier han mye dumt, sier Johnny Robson (50).
– Trump skaper splid mellom to land som var bestevenner. Han gjør alle kanadiere forbannet med oppførselen sin, mener kompisene Adrian McStravick (49) og Steven Novak (40).
Ishockey er en arena der USA og Canada er vant til å være i konflikt.
Ikke bare deler de to lagene en felles liga (som noe misvisende heter National Hockey League), men det er den eneste av de nordamerikanske idrettene der Canada anser seg som storebror.
Det var da Canada og USA møttes til flere hockeykamper i februar at buingen mot den amerikanske nasjonalsangen begynte.
Da Canada vant en knepen finale, la daværende statsminister Justin Trudeau ut en frekk melding i retning Trump på X:
You can’t take our country — and you can’t take our game.
I etterkant har kanadiere sett til nasjonalsporten for å forsvare sin selvråderett:
«Når man blir presset inn i et hjørne, så løft albuen».
Ordtaket tilskrives den kanadiske hockey-legenden Gordie Howe, kjent for å være slåsskjempe på isen.
Nå er «Elbows Up» blitt slagordet for en partinøytral bevegelse som holder markeringer for kanadisk uavhengighet.
– Vi kanadiere er stillferdige patrioter, ikke utadvendte nasjonalister, forklarer initiativtager Peter Wall til VG.
– Men gir ikke Trump dere et ganske godt tilbud: Lavere skatter, slippe tollmurer, og bli del av verdens mektigste land?
– Vi ønsker ikke det. Vi har en sterk nasjonal identitet. Vi kan være venner og handelspartnere, men ikke ektefolk.
Han mener den blomstrende nasjonalfølelsen, er det eneste positive som har kommet ut av konflikten med USA.
Canada har lenge vært preget av indre motsetninger: Mellom fransktalende Québec og de engelsktalende provinsene; mellom oljerike Alberta og industrialiserte Ontario.
En ny meningsmåling viser at kun ni prosent av kanadiere ønsker å bli en del av USA.
Størst er motstanden i provinsen Ontario, der bilindustrien er tett sammenvevd med amerikanske produsenter, og Trumps tollmurer vil ramme hardt.
Bildet over er fra Ontarios provinshovedstad, Toronto. Mannen til venstre, ikledd et kanadisk flagg, er Jean-Michel Picher, som organiserte markeringen.
– Trump ber oss om å bli del av USA, men en invitasjon fra en bølle er ikke en vennlig invitasjon, sier Picher.
– Kanadiere er ikke individualister, men verdsetter samarbeid og vennlighet, verdier som Trump ikke deler, sier han, og viser frem «albuen opp».
Bevegelsen har diskutert seg imellom om «albuen opp» er et offensivt eller defensivt trekk.
Den vil ikke at slagordet blir oppfattet som et ønske om aggresjon mot USA, men heller en markering av at Canada ikke vil la seg herse med.
– USA forsøker å presse oss inn i et hjørne, og vi viser at vi har tenkt å forsvare oss. Altså er vi ikke på utkikk etter en slåsskamp med USA, men vi er forberedt på å slåss dersom vi må, sier en av støttespillerne, Arlene Dickinson til VG.
Den kanadiske forretningskvinnen og TV-kjendisen er kjent fra programmet «Dragon’s Den», ikke helt ulikt Donald Trumps «The Apprentice».
– Jeg kjenner igjen Trumps stil: En som vil skremme til seg fordeler i forhandlinger, slik at motparten frykter han skal rappe lommeboken deres, sier hun.
Hun tror Trump har et reelt ønske om å ekspandere nordover, for å overta Canadas mineral- og oljeressurser og viktige, geografiske plassering.
– Metoden er økonomisk krigføring mot Canada. Men jeg tror han blir overrasket over hvor motstandsdyktige vi er, sier hun.
Graeme Rouston, som produserer de originale hockeykøllene som gis bort under kamper i NHL, mener Trump har feilberegnet.
– Kanadiere kan være verdens vennligste folkeslag, men om du fornærmer vårt land, så går albuene opp.
Diane Francis, forfatter og ekspert på relasjonen mellom USA og Canada, er ikke overrasket over det som nå skjer.
Tvert imot: Francis advarte mot dette scenarioet i sin bok fra 2013, «Merger of the Century: Why Canada and America Should Become One Country».
– Canada har sluntret unna militært, og regnet med at USA vil forsvare oss. Økonomisk er vi altfor avhengige av USA. Det betyr at USA kan tvinge oss i kne, forklarer Francis, som selv har dobbelt statsborgerskap, men bor i Canada.
Forfatter og business-kommentator, ekspert på USA og Canada
– Skal Canada inn i en form for union med USA, så må det skje på kanadiske premisser, og til en klekkelig pris, mener hun.
Trumps utsagn om naboen i nord slår dårlig an i USA. En meningsmåling viser at kun seks prosent av amerikanere mener det er en god idé å bruke politisk og økonomisk press for å annektere Canada.
– Det er en helt latterlig idé. Canada burde være våre beste venner, sier amerikanerne Jonathan Powers (41) og Samantha Teller (34), som er på hockeykamp i Toronto.
– Jeg var faktisk litt engstelig for å komme hit, og trodde kanskje folk ville være sinte på oss, forklarer Teller.
De to bor i Fort Lauderdale i Florida, og var blant relativt få Panthers-fans som tok turen til Canada da VG var på kamp i Toronto første uken i april.
– Alle har vært utrolig høflige og greie mot oss, det er faktisk litt overraskende, forsikrer Powers med et enormt smil.
Men kampen gikk ikke helt som han håpet: Maple Leafs dro det i land og vant 3–2.
Imens har Canadas regjering lovet å besvare amerikanske tollmurer med samme mynt, og varslet at å bli en del av USA er helt uaktuelt.