Slik oppsto Trump-historien om «kattespisende innvandrere»

1 week ago 32



– Trumps viktigste argument er ikke sakene selv, men Donald Trump, sier ekspert.

 Brian Snyder / NTB
DEBATT: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump under TV-debatten i Philadelphia. Foto: Brian Snyder / NTB

Publisert 13.09.2024 20:05 Sist oppdatert 1 minutter siden

Donald Trump har surfet på en kattebølge etter ukens debatt med Kamala Harris, som ble fulgt av 67 millioner TV-seere.

Hans utspill om kjæledyr-spising fikk seerne til å måpe, og ble raskt fordømt av Haitis regjering. 

– Spiser kattene

Det var da Trump og Harris diskuterte utfordringene knyttet til innvandring, at Trump påsto at innvandrere fra Haiti spiser kjæledyr.

Flere republikanere har denne uken spredd påstandene.

– Mange byer vil ikke snakke om det, fordi de er så flaue. I Springfield spiser de hunder. De som kom inn, de spiser kattene. De spiser kjæledyrene til de som bor der, sa den tidligere presidenten.

Politiet undersøker rådhuset i Springfield etter at de fikk en bombetrussel 12. september. 

Springfields ordfører til Donald Trump: – Vi trenger hjelp, ikke hat

Ekspresidenten forsvarte seg med at han hadde sett folk si det på TV.

Delt på sosiale medier

Donald Trump siktet til et rykte som er delt på sosiale medier om at immigranter fra Haiti skal ha spist kjæledyrene til beboere i Ohio.

Ifølge BBCVerify er påstanden spredt av flere sosiale medier-kontoer med pro-Trump innhold. J.D. Vance og Elon Musk er blant dem som har delt ryktet på X.

Verken New York TimesReuters, PolitiFact eller BBC har funnet noe som støtter påstandene. 

Politiet i Springfield har uttalt at de ikke har fått meldinger om lokale kjæledyr som har blitt stjålet og spist, ifølge PolitFact og Reuters.

Men hvor stammer det bisarre ryktet fra?

Lukket gruppe

Ifølge en undersøkelse utført av NewsGuard, ble ryktet spredt i flere ledd, før det ble postet i den lukkede Facebook-gruppen «Springfield Ohio Crime and Information». 

NewsGuard, som undersøker spredning av feilinformasjon, har sporet opp og snakket med to av dem som spredte ryktet.

 Skjermdump
Erika Lee postet dette innlegget i en privat Facebook-gruppe. Foto: Skjermdump

35 år gamle Erika Lee fra Springfield var den som postet Facebook-innlegget, som nå er slettet. Hun sier at det ikke var hensikten å stille innvandrere fra Haiti i et dårlig lys.

Hun sier til NewsGuard at hun støtter Trump, men ble sjokkert da hun hørte ham gjengi påstanden hun hadde postet på Facebook.

Erika Lee sier at hun bare videreformidlet en historie som hun hadde hørt fra naboen Kimberley Newton.

 Skjermdump / NewsGuard
FLERE LEDD: Slik ble ryktet spredt i flere ledd, før det ble brukt av Donald Trump i debatten. Foto: Skjermdump / NewsGuard

Naboen Newton sier at hun hadde hørt historien fra en venn, som igjen hadde hørt dette fra en bekjent av den angivelige katteeieren.

– Jeg er nok ikke den mest troverdige kilden, fordi jeg ikke kjenner den som mistet katten. Jeg har ingen bevis, sier Newton til NewsGuard.

Ekspert: – Ikke overrasket

Professor Jens Elmelund Kjeldsen ved Universitetet i Bergen er slett ikke overrasket over at Trump brukte ubekreftede rykter under debatten med Harris.

Han sier at Trumps politiske retorikk skinte tydelig gjennom da TV-seerne fikk høre om kjæledyr som angivelig ble spist av innvandrere. 

– Den retoriske verdien av Trumps retorikk er ikke at argumentene henger sammen, eller er sannferdige. Den retoriske verdien for Trump er at retorikken skaper splid, får folk til å tenke «kanskje er det noe i det» og sprer usikkerhet, sier Kjeldsen. 

– I all denne usikkerheten fremstår Donald Trumps selvsikkerhet som et godt svar. Trumps viktigste argument er ikke sakene selv, men Donald Trump, sier retorikkprofessoren til TV 2.

Read Entire Article