Slik kan Demokratene erstatte Biden

2 days ago 9



Panikken brer seg etter Bidens debatt mot Trump. Men å sette inn en ny kandidat vil bli vanskelig om Biden ikke trekker seg frivillig.

  • Bilde av Erlend Ofte Arntsen
lørdag 29. juni kl. 11:47

1 Hva har skjedd?

Natt til fredag møttes tidligere president Donald Trump (78) og sittende president Joe Biden (81) til en 90 minutter lang direktesendt debatt på CNN.

Debatten gikk svært dårlig for Biden. Han snakket utydelig og usammenhengende. Kroppsspråket og mimikken var stiv.

«Katastrofal», «vondt å se på» og et «bilkrasj i saktefilm» er noen av karakteristikkene. Han blir beskrevet som for gammel til å stille til valg.

En rekke partifeller og kommentatorer i de store amerikanske mediehusene mener Biden bør trekke seg.

2 Hvem kan erstatte Biden som demokratenes presidentkandidat?

Kamala Harris<-Kamala Harris

Visepresidenten er den mest åpenbare kandidaten, men hun har strevd betydelig med å markere seg og hatt dårlige meningsmålinger.

Gavin Newsom<-Gavin Newsom

California-guvernøren er en offensiv og profilert demokrat. Spås som en mulig presidentkandidat. Men avviser foreløpig kontant å utfordre Biden.

Gretchen Whitmer<-Gretchen Whitmer

Whitmer er en populær guvernør i vippestaten Michigan, og klarte også å bli gjenvalgt i 2022. Har vært et hett navn som fremtidig presidentkandidat.

3 Kan Biden erstattes som presidentkandidat?

Ja, fordi han enda ikke formelt er blitt det.

I første omgang må en presidentkandidat vinne et flertall av delstatenes primærvalg. Biden fikk 99 prosent av stemmene.

Delstatene skal så sende sine delegater til demokratenes landsmøte i august, hvor de skal avlevere sin stemme på Biden på vegne av sin delstats velgere.

De er forpliktet til å stemme på Biden, selv reglene også åpner på gløtt for alternative tolkninger fordi delegatene skal stemme etter «samvittigheten» og «gjenspeile meningene» til de som valgte dem.

Amerikanske medier understreker likevel at den eneste reelle veien til en annen kandidat går via at Biden selv trekker seg.

4 Ok, så han må trekke seg frivillig. Kan det skje?

Svært lite tyder på det.

I en tale fredag, dagen etter debatten, sa han at han ikke hadde stilt til valg om han ikke trodde «av hele sitt hjerte og sjel» at han kunne gjøre jobben.

En rekke amerikanske medier trekker frem at det om det i det hele tatt skulle vært mulig å få han til å vurdere det, så må må hans kone Jill Biden delta i overtalelsen.

5 Men hva skjer om han faktisk trekker seg?

Da står det demokratiske partiet i ukjent farvann.

Det vil være forsent til å gjennomføre et nytt primærvalg blant partiets velgere i delstatene.

I praksis vil derfor delstatenes totalt rundt 4000 delegater til landsmøtet bli fristilt.

Det vil antagelig utløse en hektisk drakamp og lobbyvirksomhet på vegne av nye kandidater.

6 Hvor lang tid har de på å finne ut av dette?

I utgangspunktet finner det fysiske landsmøtet sted 19. til 22. august, men 7. august er en annen tidsfrist som har blitt lansert.

Det er nemlig slik at 7. august er delstaten Ohios lokale tidsfrist for å melde inn en formell presidentkandidat. Demokratene hadde derfor planlagt å avholde en digital avstemning blant delegatene før dette, for å være på den sikre siden.

Men selv om Biden skulle bli formelt valgt som presidentkandidat i august, kan han også trekke seg etter dette.

I så fall må det avholdes et ekstraordinært møte med rundt 500 medlemmer av det demokratiske partis nasjonale komitè, som kan stemme over en ny kandidat.

Dette blir likevel vanskeligere og vanskeligere jo nærmere man kommer valgdagen 5. november – av juridiske og praktiske årsaker.

Kilder: Politico, NBC, The Guardian, Sky News, AP.

Read Entire Article