Skyggekrigen kom for dagen

1 month ago 19



Ismail Haniyeh må ha følt seg trygg i millionbyen Teheran. Han har besøkt Iran mange ganger og hadde akkurat vært med på innsettelsen av landets nye president, Masoud Pezeshkian.

Haniyeh satt ikke så sentralt i praktisk politikk og beslutninger om krigføringen, men han var bevegelsens internasjonale ansikt og en av de historiske lederne.

Iran er ett av få land Hamas-ledere kan besøke og bli tatt imot på høyeste hold. Han skal ha bodd i en leilighet som tilhører den iranske revolusjonsgarden.

Selv om alle Hamas-ledere vet at de lever farlig, kan han umulig ha visst hva som ventet i natt.

Ikke trygge noen steder

Det samme gjelder for Hizbollahs nestleder Fouad Shukr. Også han ble drept i et rakettangrep mot leiligheten han oppholdt seg i, også det midt i et boligstrøk i en storby, men dette var i Beirut.

Begge var sentrale ledere, om enn på forskjellige måter for de to mektigste militsene i regionen.

Israel sender med dette et tydelig signal til sine fiender om at de ikke er trygge noen steder.

Det skaper usikkerhet og frykt internt i disse organisasjonen. Hvem kan de egentlig stole på av sine egne? Skyggekrigen mellom etterretningsorganisasjonen kom for dagen, og viser hvor mye Israel vet om sine fiender.

Mye avhenger de neste dagene av hvordan Iran, Hizbollah og Hamas nå velger å svare. Her er alle scenarioer mulig.

Ydmykelse av Iran

En verst tenkelig mulighet er full krig der det kommer selvmordsangrep fra Hamas i Israel og Hizbollah velger å angripe israelske byer, kanskje også dras Iran i direkte inn i dette som igjen betyr full regional krig.

En annen mulighet er at konflikten fortsetter som før og at kun ordbruken blir hardere. Antakelig blir det noe midt imellom, men situasjonen er nå svært uforutsigbar.

Drapet på Haniyeh i Teheran er en ydmykelse av det iranske lederskapet. Med drapene på Haniyeh og Shukr, har krigen blitt personlig også for de politiske lederne.

Det er en politisk seier for Benjamin Netanyahu på hjemmebane. Etter snart 10 måneder med brutal krigføring i Gaza, er det vanskelig å se noen slutt eller at Israel har oppnådd en tydelig seier.

Langt unna våpenhvile

Det er også krefter som ønsker at Israel skal knekke Hizbollah en gang for alle. Det vet Israels leder er en meget krevende oppgave, men slike angrep svarer på noe av dette.

Men selv om dette kan gi en kortvarig pause for Netanyahu, står han og landet i en vanskelig situasjon med kraftige interne spenninger. Det kom til syne da et fengsel ble stormet mandag.

Det var en protest mot at ni israelske soldater ble forhørt, mistenkt for mishandling av palestinske fanger.

Et bilde på hvor langt den politiske situasjonen har gått i Israel, er at også folkevalgte fra ytre høyre deltok i stormingen av fengselet og støttes av sittende ministre i regjeringen. Det israelske militæret har advart om anarki.

For Gazas sivilbefolkning er ingenting av dette gode nyheter. Selv om mye er uklart, virker en våpenhvile i Gaza enda lenger unna nå enn den gjorde i går.

Publisert 31.07.2024, kl. 11.41 Oppdatert 31.07.2024, kl. 11.45

Read Entire Article