Skriftlig spørsmål fra Christian Torset (SV) til kommunal- og distriktsministeren. Besvart: 05.12.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

2 weeks ago 15



Emilie Mehl: Spørsmålet ble opprinnelig rettet til kommunal- og distriktsministeren, men besvares av meg ettersom spørsmålet gjelder statens tilskudd til vertskommuner for asylmottak, som hører under mitt konstitusjonelle ansvarsområde.

Jeg vil innledningsvis rette en stor takk til kommunene våre for den innsatsen dem har lagt ned for å bosette flyktninger og fordrevne de to siste årene.

Utgangspunktet er at tilskudd til vertskommuner for asylmottak (vertskommunetilskuddet) skal dekke kommunenes utgifter til helse, barnevern, tolk og administrasjon i forbindelse med drift av asylmottak i vertskommunen. I tillegg til et grunntilskudd per asylmottakskommune, gis det et tilskudd per plass. Vertskommunetilskuddet og satsene er beskrevet i statsbudsjettet, under kap. 490, post 60, og forvaltes av Utlendingsdirektoratet (UDI). I tillegg til vertskommunetilskuddet er det et eget tilskudd som skal bidra til å dekke kommunenes utgifter til grunnskole for barn i mottak under Kunnskapsdepartementets ansvarsområde.

Formålet med vertskommunetilskuddet er at staten skal dekke kommunens utgifter som vertskommune for et asylmottak. Tilskuddet er differensiert etter type asylmottaksplass og utbetales etter satser som i gjennomsnitt skal dekke vertskommunenes utgifter. Hvor kostnadsdekkende tilskuddet er, varierer fra kommune til kommune, og til dels også fra år til år for den enkelte kommune. For å sikre at nivået på vertskommunetilskuddet samsvarer med vertskommunens faktiske utgifter, evalueres vertskommunetilskuddet jevnlig.

På oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet har Beregningsutvalget, som ligger under Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), gjennomført en kartlegging av kommunenes utgifter i 2023 som vertskommune for statlige mottak for asylsøkere. Rapporten ble utgitt 31. oktober 2024 og ligger på IMDis nettsider. Denne kartleggingen så på kommunens utgifter knyttet til ordinære asylmottak og forsterkede avdelinger. Evalueringen skal gi et sikrere grunnlag for å foreta eventuelle justeringer i tilskuddordningen, med hensyn til både nivå og innretning på vertskommunetilskuddet.

Kartleggingens hovedresultat for 2023 er at vertskommunetilskuddet dekket 82,1 pst. av vertskommunenes utgifter til ordinære asylmottak og 81 pst. av utgiftene til tilrettelagte avdelinger. Et hovedfunn er imidlertid at det er det er store forskjeller i utgiftsnivå og dekningsgrad mellom de 13 vertskommunene som deltok i kartleggingen. Av de ordinære mottakene var det 7 av de 13 kommunene som fikk mer i tilskudd enn de hadde i utgifter, mens én av tre av kommunene med tilrettelagt avdelinger får dekket sine utgifter. Helsetjenester utgjorde den helt klart største utgiftene for kommunene.

Årets kartlegging viser en høyere dekning av kommunenes utgifter enn tidligere kartlegginger. Justis- og beredskapsdepartementet vil sammen med UDI vurdere resultatet av kartleggingen nærmere.

Read Entire Article