Skrekkfunn: – Jeg ble skikkelig uvel

1 month ago 25



Mattilsynet reagerer:

Michael skulle kose seg med knekkebrød til kvelds. Slik ble det ikke.

 Privat
FLERE LARVER: I knekkebrød-pakken var det mange larver som krøp rundt. Det fikk Michael til å nesten kaste opp. Foto: Privat

Publisert 02.08.2024 06:10

– En svært utrivelig opplevelse, sier TV 2-tipser Michael. 

Onsdag kveld skulle Michael spise noen knekkebrød til kveldsmat. Han startet med å spise to knekkebrød i ro og mak. 

Det tredje ble ikke like fredelig. 

For idet han skulle til å spise, så han en larve krype rundt på knekkebrødet. 

Og det var ikke den eneste.

Se de innsendte videoene nedenfor!

– Kastet pakken

Michael kjøpte knekkebrød-pakken forrige uke og har siden den tid spist knekkebrød her og der. Han har spist fra pakken uten å vite at det kanskje har vært larver der hele tiden.

– Det er veldig uappetittlig. Det var minst fem larver, men det kan ha vært flere. Jeg turte ikke å grave nedi der på jakt etter flere. 

TV 2-tipseren ble fysisk dårlig av skrekkfunnet.

– Jeg ble skikkelig uvel og prøvde å kaste opp det jeg hadde spist. Deretter kastet jeg pakken og de to andre som lå i skapet. 

Han mener at larvene mest sannsynlig har vært der hele tiden og at det er typiske mellarver som man kan finne i nærheten av et produkt med hvete i seg.

– Jeg kommer til å holde meg langt unna Wasa på lang tid. Det blir lite knekkebrød fremover, sier han og ler. 

 TV 2-tipser Michael
LARVEFUNN: Det var i denne Wasa-pakken at Michael fant alle larvene. Foto: TV 2-tipser Michael

– Svært leit

Wasa er eid av det italienske næringsmiddelselskapet Barilla. Markedsavdelingen ved Barilla Norge, svarer TV 2 slik: 

– Siden vi ikke har denne type informasjon om det spesifikke produktet må vi uttale oss på generelt grunnlagt.

– Vi synes naturlig nok at det er svært leit at en av våre forbrukere har hatt en slik opplevelse med et av våre produkter, og forstår at det var ubehagelig.

Barilla Norge forteller at de gjerne skulle ha visst mer om den konkrete pakken, slik som partikode og best-før-dato. Og at Michael er velkommen til å kontakte dem, slik at de kan behandle saken.

– Vi registrerer og rapporterer alle henvendelser som kommer inn til oss fra forbruker, samt at vi sender ut en kompensasjon som dekker verdien til produktet.

Videre skriver Barilla Norge at de har svært strenge kontroller og rutiner når det gjelder skadedyr og andre insekter. 

– Vi anbefaler å oppbevare knekkebrød (og andre kornprodukter og tørrvarer) i tett boks og tørt. Enkelte slike småkryp kan ta seg igjennom emballasje, selv emballasje som er uåpnet.

– Sjelden farlig

Randi Edvardsen er seniorrådgiver og fungerende seksjonssjef i biologisk mattrygghet hos mattilsynet. Hun har forståelse at folk synes det er svært ubehagelig, men betrygger Michael og andre potensielle larvefinnere.

– Insekter i tørre matvarer er sjelden farlige, selv om noen av oss kan være allergiske. Man trenger derfor ikke å være veldig bekymret selv om man har spist av pakken tidligere, forteller Edvardsen til TV 2.

 Mattilsynet
KAN SKYLDES DÅRLIG HYGIENE: – Mel og kornprodukter kan bli forurenset av insektegg under produksjonsprosessen, spesielt hvis hygienen ikke er god nok, ifølge Edvardsen. Foto: Mattilsynet

Hun sier at larver i knekkebrød og andre mel-relaterte varer er et problem som ofte skyldes insekter som møll og biller. Og at det ikke er mulig å unngå helt.

Derfor kommer hun med flere råd.

– Oppbevar mel- og kornvarer i tette bokser. Dersom man også er flink med å holde benker og hyller så fri som mulig for matsmuler, så «tilbyr» man minst mulig næring for insektene.

– Det kan være lurt å sjekke emballasjen for tegn på skade eller hull før kjøp. Noen velger å fryse melvarer før en setter de i skap og skuffer, men mange vil nok synes dette er litt omstendelig. 

Til slutt anbefaler hun forbrukerne til å ta kontakt med produsentene, slik at de kan undersøke og eventuelt erstatte varen. 

Read Entire Article