Etter flere voldsepisoder og rusede passasjerer på Sørlandsbanen tar Go-Ahead grep. Nå starter sesongen som skaper mest bekymring.
Publisert 06.12.2024 23:22
En konduktør fikk brudd i skulderen og var sykmeldt i to uker etter å ha blitt angrepet av en utagerende passasjer på toget til Egersund for rundt seks uker siden, ifølge Dalane Tidende.
Hendelsen er ett av flere tilfeller av vold og trusler som togselskapet Go-Ahead har opplevd den siste tiden.
– Vi tar situasjonen på største alvor, og jobber målrettet sammen med andre instanser for å sikre våre ansatte og kunder om bord i toget, sier Line Rasmussen Ophus, personaldirektør i Go-Ahead til avisen.
Nå tar selskapet grep på Sørlandsbanen.
– Oppkast, skjellsord og forvirrelse
Selskapet har sett en markant økning i hendelser relatert til uro og utagerende oppførsel, spesielt i sommermånedene og julebordsesongen.
Og julebordssesongen er allerede i full gang.
– Det er gjerne flere som er ute på feiringer. Det betyr flere glade passasjerer og god stemning. Men i tillegg kommer det gjerne en økning i passasjerer som har fått i seg for mye alkohol, sier Oda Riska, kommunikasjonsansvarlig i Go-Ahead Nordic.
De vanligste utfordringene er relatert til alkoholpåvirkning, og alt det kan medføre.
– Oppkast, skjellsord, forvirrelse og dårlig forståelse for hvordan man påvirker egen og andres sikkerhet, også ved å skape farlige situasjoner på plattformen, sier Riska.
Dette er grepene til GoAhead:
- Økt vektertilstedeværelse: Flere vektere på togene i helgene, særlig på fredags- og lørdagskvelder i julebordsesongen.
- Lavere terskel for politimeldinger: Ansatte oppfordres til å varsle politiet tidlig ved tegn til uro.
- Samarbeid med politiet og andre aktører: Koordinering med Bane Nor, politiet og kommunene styrkes for en helhetlig innsats.
- Intern oppfølging: Bedriftshelsetjenesten følger opp ansatte som har vært involvert i voldelige situasjoner.
- Arbeidsgruppe for tiltak: En gruppe bestående av ledelse, verneombud og konduktører vurderer ytterligere sikkerhetstiltak.
Derfor er det allerede satt inn vektere på Jærbanen i Rogaland. I tillegg har GoAhead økt antall avganger.
Tiltakene skal forlenges om det blir nødvendig, og noen av dem kan også bli permanente, opplyser selskapet.
Flere yngre reiser
Langs Sørlandsbanen er det på Jærbanen det er klart flest hendelser.
Riska understreker at de aller fleste passasjerer oppfører seg fint og kun ønsker en stille og rolig reise.
Hvorfor det har vært flere uønskede hendelser i det siste er usikkert, ifølge Riska.
– Det vi vet er at det har vært en økning i reisende som er yngre, mellom 12 og 17 år, og som reiser i større grupper, spesielt på Jærbanen. Dette gjenspeiles også i utfordringene på Byterminalen i Stavanger, sier hun.
I Stavanger har Byterminalen over en lengre periode hatt problemer med voldshendelser blant unge.
Oppfordring til reisende
I 2024 har det blitt anmeldt fem tilfeller av vold mot ansatte og to tilfeller av hærverk på togsett.
Konduktører og vektere har opplevd flere truende episoder, hvor noen har blitt utsatt for vold selv eller måttet bistå passasjerer som har vært voldsofre.
Nå skal terskelen for å kontakte politiet ved slike hendelser bli lavere.
Selskapet oppfordrer alle reisende til å ta hensyn og kontakte konduktøren hvis de opplever truende situasjoner. Passasjerene bes om å holde seg rolige og lytte til beskjeder dersom konflikter oppstår.
– Det er ikke akseptabelt at våre ansatte eller passasjerer skal utsettes for skjellsord, truende oppførsel eller vold, understreker Riska.