Skip med farlig last i nødhavn i Tromsø

1 week ago 8



 Jørn Mikael Hagen«RUBY»: Politiet jobber med å få det maltesiske lasteskipet «Ruby» fjernet fra Tromsø havn. Foto: Jørn Mikael Hagen

Det Malta-registrerte lasteskipet «Ruby» får legge til nødhavn i Tromsø – men ikke for nærme byen, opplyser politiet.

tirsdag 3. september kl. 18:26

Det Malta-registrerte lasteskipet var på vei fra Kandalaksja i Russland til Las Palmas i Spania.

Skipet er lastet med det farlige kjemiske stoffet ammoniumnitrat, som brukes til blant annet kunstig gjødsel og til produksjon av sprengstoff.

Derfor vil ikke politiet ha den liggende for nærme Tromsø by, når den nå legger til nødhavn for å reparere skroget etter å seilt på grunn. Planen er at lasteskipet skal slepes ut av Tromsø havn til en «fornuftig ankringsplass».

– Det er sentralt for norske myndigheter å avklare risiko og krav til flytting, oppankring og reparasjon slik at det kan gjennomføres på en trygg og sikker måte, sier politistasjonssjef Anita Hermandsen i Troms politidistrikt i en pressemelding.

Slep av skip er noe Tromsø havn gjør mange ganger hver dag hele året. Skipet er stort, men langt fra det største skipet havnearbeiderne har slept.

– De fleste cruiseskip er til dels mye større. Det er skipets kaptein som i samarbeid med los som planlegger avreisen fra kai. Typisk vil slepebåtene holde båten inntil kaia mens trossene dras om bord. Båten, med eller uten hjelp, legger så fra kaia og setter kurs mot neste havn/ankringspunkt, sier havnedirektør Jørn-Even Hanssen.

Etter å ha inspisert fraktdokumentasjonen, bekrefter Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) at dette skipet frakter ammoniumnitrat.

«Under normale transport og lagringsforhold er ammoniumnitrat en stabil kjemisk forbindelse. Samtidig kan det, under gitte forhold og ytre påvirkning som for eksempel brann, være eksplosjonsfarlig», heter det i politiets pressemelding.

Read Entire Article