– Det mangler et par flagg, men ellers er det meste i boks.
Annemona Grann
Publisert: 06.12.2024 21:33
- Og vi har jobbet lenge med dette, og hatt gode runder med formannskap og kommunalteknikk for å få alt på plass. Men vi legger ikke skjul på at det har vært en krevende prosess, sier Endre Forbord, leder for kultur og seremonier under Ski-VM.
Unntak for Ski-VM
– Hva har vært spesielt krevende?
– Altså, Trondheim kommune vedtok ganske nylig at Torvet er et hverdagstorg, ikke et arrangementstorg. Men samtidig ble det levert en VM-søknad. Og da havna jo vi litt mellom barken og veden, kan du si.
Men nå har de funnet en måte å bruke Torvet på under Ski-VM likevel. Ved å ta i bruk litt av Munkegata sørover og Kongensgate østover, i tillegg til selve torgflata, blir det plass til rundt 25 000 mennesker. Og ifølge arrangørene skal det være mulig å få med seg alt som skjer på scenen uansett hvor du blir stående.
– Absolutt. Vi setter opp tre tårn på 18 meter, og to av dem har skjermer og eget lydanlegg med retning ned mot Munkegata sør og Kongensgate øst. Så hvis du står ved Vår Frue Kirke vil du kunne se det som skjer via en skjerm. Og med god lyddekning. Dette har vi lagt ned ganske mye tid og penger i, sier Forbord.
Selve scenen der både konsertene og medaljeseremoniene vil foregå plasseres i nordre utløp i Munkegata, mellom Hevd og Una, og Burger King og Aker BP (tidligere Phoenix hotell).
Scenen blir 20 meter høy, det vil si to meter høyere enn Olav Tryggvason-statuen. I tillegg skal det bygges en «catwalk» mellom scenen og gamle Phoenix hotell.
– Som en rockestjerne
– «Catwalken» vil få en lysportal, så her skal alle utøverne bli tatt imot som rockestjerner. Marit Bjørgen sa jo det i 2011, at hun følte seg som en rockestjerne, så det har vi spunnet litt videre på.
Vinkelen på «catwalken» er ikke helt tilfeldig. Utøverne skal komme rett ut mot statuen.
Ski-VM får låne noen rom av Aker BP som et «green room» for utøverne før de skal på scenen og ta imot medaljer.
Som «backdrop» på scenen settes det opp fem store skjermer som en del av uttrykket. Under konsertene fungerer de som grafiske elementer og blir en del av produksjonen.
I Kongensgate øst, og som en del av VM-arenaen, rigges det til med et mat- og drikkeområde. Det blir ingen toalettfasiliteter inne i selve torgkvadranten, men et eget toalettområde i nordre del av Schultz gate, bak Vår Frue Kirke, og langs veiene inn til Torvet.
Alt som skjer på Torvet under Ski-VM av medaljeseremonier og konserter er gratis for publikum, så her gjelder prinsippet «først til mølla». Det blir inngjerding ved alle gateløpene, og det gjennomføres sikkerhetskontroll av alle som skal inn på indre kvadrant.
– Vi gjør minimale inngrep for få plass til alt, men av sikkerhetshensyn må vi modifisere noen møbler og flytter ett tre. Men møblene settes tilbake i samme stand, og vi replanter treet. Så vi låner litt plass, rett og slett.
Forbord understreker at de skal være et tilgjengelig arrangement med en arena som har universell utforming. Ski-VM skal være for alle, og da er det viktig at arenaene oppleves trygge. Det må være god flyt der.
Tilgjengelighetsmerket
– Under medaljeseremoniene i 1997 var det vel rundt 30 000 publikummere på Torvet. Men den gangen hadde de ikke de samme forskriftene eller kravene til sikkerhet, og Torvet så helt annerledes ut.
Tre tårn fungerer både som lys og lydtårn. Et avansert lydanlegg gjør at lyden fra scenen kommer frem samtidig til de som står helt bakerst i ytre del av arenaen.
Scenen er designet av Lars Kristian Mathisen fra Trondheim og lages av CT - Creative Technologies avdeling. Midt-Norge.
Scenen er trinnløs og universelt utformet slik at parautøverne ankommer scenen på samme vis som alle andre utøvere.
Ski-VM ble nylig tildelt tilgjengelighetsmerket. Det er en sertifisering for kunst- og kulturaktører som har god tilgjengelighet for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Og det gjelder enten du er rullestolbruker, eller trenger å sitte der det egentlig kun er ståplasser.
– I tillegg til hovedscenen bruker vi Torv-scenen som egen handicap-plattform. Arenaen vil være lett tilgjengelig for rullestolbrukere og andre som har spesielle behov, sier Endre Forbord.
Scenen og catwalken bygges opp med trespiler. Charlottenlund videregående skole er en del av dette prosjektet og vil stå for selve snekringen. I tråd med bærekraftsprofilen til Ski-VM vil materialene gå til gjenbruk i etterkant.
– Strekker oss ekstra
– Det betyr at vi strekker oss ekstra langt for å være tilgjengelige for alle. Vi har god informasjon på nettsidene våre, slik at folk med tilretteleggingsbehov får informasjon om hvor de skal henvende seg, sier Live Mork, produksjonsleder for medaljetorget.
– Vi skal også levere skrivetolkning hver eneste dag, det vil si at alt som sies på scenen kan du få som livetekst på mobilen din. Og vi har døvetolk i tillegg, legger Forbord til.
Kongetribunen legges i tilknytning til «catwalk» slik at kongefamilien kan hilse på utøverne dersom de ønsker det.
Under mesterskapet vil Torvet bli stengt for gjennomgang klokken 16.30., og selve innslippet med sikkerhetskontroll åpner 17.30. Medaljekonsertene starter klokken 18.30 og medaljeseremoniene klokken 20.00.
– Slik vil det være alle dager under VM, unntatt mandag 3.mars. Da er det konkurranse- og medaljefri dag, men det er mulig vi arrangerer en konsert for barn og unge denne dagen.
– Og det vil være tre gjennomganger over Torvet på dagtid mens mesterskapet pågår. Vi har funnet gode løsninger for hvordan vi sluser folk inn til restaurantene og tilbake igjen, påpeker Mork.
Selve Torvet har varmekabler med gangsoner som er snøfrie store deler av vinteren. Arrangørene samarbeider nå tett med Trondheim Bydrift for å holde gateløpene fremkommelige for alle som befinner seg i dette området under arrangementet.
– Det skal ikke bli noe «lårhalsbrudd-mesterskap». Vi skal sørge for trygge og gode opplevelser for alle, avslutter Forbord.