Skeptisk til svømming i Seinen: – Vil bli en katastrofe

1 month ago 25



Henrik Christiansen skal OL-debutere på maraton i åpent vann, som per nå planlegges i elven Seinen.

BLIR DET SVØMMING I SEINEN? Usikkerheten er stor få dager før OL går i gang. Foto: Erik Johansen / NTB
  • Synne Sofie Christiansen, VG

    Synne Sofie Christiansen, VG

Publisert: 22.07.2024 10:01

Franske myndigheter kjemper en kamp mot klokken for å få elven Seinen ren nok til å holde OL-konkurranser. Den er planlagt å brukes til svømmeseremonien, svømmekonkurransene i åpent vann og svømmedelen av triatlon-konkurransene.

Henrik Christiansen er krystallklar:

– Personlig har jeg mest lyst å svømme i Seinen. Det er et kult bakteppe med Eiffeltårnet og den ligger i hjertet av Paris. Det er mer glamorøst, og det føles som om jeg kan få mitt største rockestjerne-øyeblikk der, sier han.

Henrik Christiansen

Svømmer

Landslagssjef Petter Løvberg er skeptisk.

– Slik det ser ut nå, skal det avvikles i Seinen, men de har to, tre alternativer. Jeg tror ikke de tør å gjøre det før det er trygt, men jeg må bare si at det er utrolig hvis de har klart å få det til.

Ingen endelig avgjørelse er tatt. Arrangørene har sagt at det kan gå an å utsette øvelsene i noen dager, om vannkvaliteten skulle gå ned, eller flytte de lengre øvelsene til Vaires-sur-Marne, en elv øst for Paris. Det er der roerne vil konkurrere.

Løvberg ser for seg skrekkscenarioet:

– Det vil bli en katastrofe om de sender folk ut dit og de blir syke. Det tror jeg ikke de gjør, og det er derfor de nå har alternativer. Vi er forberedt, sier han.

Petter Løvberg

Landslagssjef svømming

https://datawrapper.dwcdn.net/J02yN/1/

Tidligere i år var både statsminister Emmanuel Macron og de franske myndighetene beinharde på at elven skal svømmes i, og lanserte ingen plan B.

Likevel har få testløp blitt gjennomført, grunnet for høye E.coli-nivåer. Macron skulle i utgangspunktet hoppe uti den 23. juni, men også den datoen måtte skyves på. Nå ser det ikke ut til at Macron rekker å svømme i Seinen før lekene starter.

Det kom fram på en pressekonferanse fredag.

– Han har ikke nødvendigvis mulighet til det før de olympiske lekene, sa talspersonen ifølge NTB.

Torsdag tok Anne Hidalgo, ordfører i Paris, seg en dukkert i elven, og demonstrerte på så vis at elven var friskmeldt. Siden 1923 har det vært forbud mot bading.

Fredag uttalte også Hidalgo at Seinen hadde bestått vannkvalitetstester seks dager på rad, og at elven dermed er klar for de olympiske øvelsene.

Se det her:

I tillegg til å delta på 800 meter fri og 1500 meter fri som vanlig, skal Christiansen denne gang OL-debutere på maraton i åpent vann.

Det skjer etter at han leverte meget overbevisende resultater på et internasjonalt stevne på Sardinia i mai.

Under ett minutt var han bak vinneren.

– Han var med i tetfeltet hele løpet og fikk såpass blod på tann at han bestemte seg for å stille i OL. Det kan skape en ny motivasjon om han ser mer mot den distansen, sier Løvberg.

Og kanskje vil «rockestjerne-øyeblikket» endelig gi ham et OL han drømmer om.

Tokyo-OL under covid-19 og OL i Rio de Janeiro var ikke særlig glamorøse.

– Jeg gleder meg til å oppleve det jeg føler er et OL med mer folkefest. I Rio bodde vi i en landsby langt unna byen. I Tokyo var vi bare innestengt i landsbyen. I Paris har de gått «all in» for å lage kule arenaer og de bruker byen aktivt, sier han.

Fikk du med deg denne?

Triatlet Kristian Blummenfelt må også forberede seg på svømming i Seinen. Han er ikke særlig bekymret.

– Det virker som de har god kontroll på både strømmen og bakteriene. De har forskjellige målestasjoner i elven og vet når utslippene går forbi konkurranseområdet, sa han til VG tidligere i år.

Se da klatrer og Youtube-stjerne Magnus Midtbø prøver å følge Kristian Blummenfelt:

Read Entire Article