Skandalen på fødestuen: – Fikk katastrofale følger

1 month ago 24



Tre kvinner saksøker staten for alvorlig og langvarig krenkelse, etter en baby-forveksling på fødestuen. Saken er unik i norsk rettshistorie.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2.
FORVEKSLET: Linda Risvik Gotaas er en av de to kvinnene som ble forvekslet på fødestuen. Her sammen med sin forsvarer og sin biologiske mors forsvarer. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2.

Publisert 11.11.2024 11:27

– Denne rettssaken handler om en alvorlig feil som fikk katastrofale følger, innledet advokat Kristine Aare Hånes i Oslo tingrett mandag morgen. 

Hun representerer Mona, én av to kvinner som i 1965 ble forvekslet på fødestuen.

Mona og Linda ble med hverandres familie hjem, og 59 år senere går de sammen med Lindas biologiske mor til søksmål mot staten og Herøy kommune. 

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
ADVOKAT: Kristine Aare Hånas representerer en av tre kvinner som saksøker staten. Hennes klient Mona ønsker ikke å stå frem med fullt navn eller bilde. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Unik sak

I rettssal 818 anførte advokat Aare Hånes at staten og kommunen brøt menneskerettighetene da de først forvekslet de nyfødte, for så å holde feilen hemmelig da de oppdaget den i 1981. 

– Disse forholdene utgjør en betydelig krenkelse av Monas rett til familieliv etter EMK artikkel 8, sa Aare Hånes. 

EMK artikkel 8:

Retten til respekt for privatliv og familieliv

1. Enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin korrespondanse.

2. Det skal ikke skje noe inngrep av offentlig myndighet i utøvelsen av denne rettighet unntatt når dette er i samsvar med loven og er nødvendig i et demokratisk samfunn av hensyn til den nasjonale sikkerhet, offentlige trygghet eller landets økonomiske velferd, for å forebygge uorden eller kriminalitet, for å beskytte helse eller moral, eller for å beskytte andres rettigheter og friheter.

Kilde: Lovdata

På vegne av sin klient krever hun beklagelse og erstatning fra staten og kommunen. 

– Dette har påført uopprettelig skade, som kun kan bøtes på ved anerkjennelse av feilen som ble begått, samt en betydelig oppreisning.

Saken er uten sidestykke i norsk rettshistorie, noe som gjenspeiles av antall oppmøtte i rettssalen. 

Den relativt beskjedne rettssalen 818 er fylt av både advokater og tilhørere, og midt i lokalet er det plassert en stor mikrofon som spiller inn hele rettssaken til en podkast. 

Staten holdt tyst

Etter forvekslingen i 1965, vokste de to jentene opp med hverandres biologiske foreldre.

Linda Risvik Gotaas var 16 år da en blodprøve viste at noe ikke stemte. Selv fikk hun ikke vite dette før åtte år senere. 

Linda Risvik Gotaas (59) ble forvekslet som baby: – Et sjokk

I mellomtiden forsøkte hennes daværende, men ikke-biologiske mor, å nøste opp i saken ved å kontakte helsemyndighetene. Dette iverksatte en rekke hemmelige undersøkelser fra både kommunen og staten for å avdekke hvem som var varslerens faktiske biologiske datter. 

En liste på fem aktuelle babyer ble undersøkt, uten at de involverte familiene var klar over det. Dette inkluderte blant annet å observere mulige likheter mellom barna og deres familiemedlemmer. 

Saken endte til slutt hos Helsedirektoratet, som i 1985 konstaterte at forvekslingen hadde skjedd. De kartla hvem som kunne være involvert, men avstod fra å fortelle det til de involverte.

De mente blant annet at taushetsplikten satt begrensninger, og viste forøvrig til at alle de aktuelle jentene levde under gode materielle kår med sine nåværende familier.

Årene gikk, men ifølge saksøkerne ble ingen av dem gitt en reell mulighet til å finne frem til riktig biologisk tilknytning. 

– Dokumentasjon fra den gangen tyder på at de involvert fant vurderingene vanskelig, blant annet fordi det rettslig var uklart hva de kunne gjøre. I retten vil vi derfor argumentere for at det ikke er grunnlag for erstatning, sier advokat Asgeir Nygård som representerer regjeringen.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2.
STATEN: Advokat Asgeir Nygård representerer staten i saken. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2.

Liknende saker

Den unike saken gjør det krevende å fastslå hvorvidt de involverte faktisk har krav på oppreisning, og i så fall hvor mye. 

Men Aare Haanes pekte innledningsvis på en sannsynlig erstatningssum på rundt 20 millioner.

For å finne liknende saker er man nødt til å se utenfor Norges grenser: 

  • I 2015 ble det oppdaget at to jenter var blitt forvekslet i Frankrike. Jentene var 10 år da feilen ble oppdaget, og ble tilkjent 4,7 millioner euro hver i oppreisning. 
  • I Spania ble en tilsvarende sak oppdaget i 2023. Kvinnene var rukket å bli 19 år da feilen ble oppdaget, og ble tilkjent 10 millioner kroner hver. Kvinnene har anket beløpet. 
  • I Storbritannia pågår det en tilsvarende sak, hvor erstatningsbeløpet enda ikke er kjent. 

–  Både Spania og England erkjenner staten ansvar for forvekslingen, påpeker advokat Aare Hånes.

Read Entire Article