Skal være lokket til USA i hemmelig operasjon: Ledere i et av verdens største karteller pågrepet.

1 month ago 23



Sentrale ledere av det voldelige og mektige Sinaloa-kartellet ble pågrepet natt til fredag i Texas. De skal ha blitt lurt til USA etter månedslang politioperasjon.

Joaquín Guzmán López (t.v.) og Ismael «El Mayo» Zambada er pågrepet i Texas i USA. Foto: AP/NTB

Publisert: 26.07.2024 08:24 | Oppdatert: 26.07.2024 08:49

Kortversjonen

De mexicanske narkotoppene Joaquin Guzman Lopez og Ismael «El Mayo» Zambada er pågrepet i Texas i USA. Begge er sentrale i det beryktede Sinaloa-kartellet.

I tillegg er to andre lederskikkelser i kartellet pågrepet, ifølge det amerikanske justisdepartementet.

– Begge er anklaget for å lede kartellets kriminelle virksomhet, inkludert å stå for produksjon av dødelig fentanylfentanylFentanyl er et sterktvirkende og syntetisk opioid. Fentanyl er 75–100 ganger sterkere enn morfin. Kilde: SNL og narkotikasmugling, sa USAs justisminister, Merrick Garland, etter pågripelsene.

Største leverandør av narkotika

Sinaloa-kartellet er oppkalt etter den mexicanske staten der kartellet ble grunnlagt, ifølge CNN. Kartellet betegnes som et av de mest voldelige og mektige narkosmuglingsnettverkene i verden.

De er den største leverandøren av narkotika til USA, ifølge amerikanske påtalemyndigheter.

I februar tok USAs føderale påtalemyndighet ut tiltale mot Zambada for å produsere og distribuere fentanyl, skriver BBC.

I tillegg er han tiltalt for narkotikahandel, drap, kidnapping, hvitvasking og organisert kriminalitet.

Bruk av fentanyl er den vanligste dødsårsaken blant amerikanere mellom 18 og 45 år, ifølge amerikanske myndigheter.

De to narkobaronene skal ha kommet i dette flyet inn i USA. Foto: José Luis Gonzalez / Reuters / NTB

Utlovet dusør

DEA DEA Den føderale politienheten som bekjemper narkotikakriminalitet.har tidligere utlovet en dusør på opptil 15 millioner dollar – rundt 165 millioner norske kroner – for informasjon som kunne føre til at Zambada ble pågrepet.

Han beskrives som «den største narkobaronen i verden.» Ifølge BBC har han unnsluppet myndighetene i flere tiår, og det at han nå er arrestert har kommet som et sjokk i Mexico.

Detaljene rundt pågripelsen av de to er ennå ikke kjent, men de skal ha kommet med et fly inn til USA, skriver BBC.

De skal ha blitt lurt til å gå om bord i flyet av en høytstående Sinaloa-medlem, skriver Wall Street Journal. Pågripelsen kommer etter en politioperasjon av Homeland Security Investigations og FBI som skal ha pågått i flere måneder.

Zambada grunnla den kriminelle organisasjonen sammen med Joaquin "El Chapo" Guzman. Guzman er også fengslet i USA.

Etter utleveringen til USA ble «El Chapos» del av det kriminelle nettverket overtatt av de fire sønnene hans, kjent som «Los Chapitos», eller «små chapoer».

Ismael «El Mayo» Zambada og «Los Chapos» har hatt et trøblete forhold siden utleveringen. Pågripelsene kan føre til ustabilitet, og til og med vold i Mexico, melder Reuters.

Read Entire Article