Mindre luft, mindre plast og nye løsninger for takeaway. Nye EU-regler vil gjøre at handlevognen din ser annerledes ut i løpet av de neste årene.
Klær, sko, pynt, frukt, tacolefser og sushi. Som forbruker er det vanskelig å unngå store mengder emballasje, og særlig av plast, når du handler.
Nå skal dette endre seg, lover Klima- og miljødepartementet etter nye EU-regler.
– Vi må bruke ressursene flere ganger framfor å kaste og bruke nytt. Mer ombruk av emballasje er et viktig steg på veien, seier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap) i en uttalelse fredag.
De neste årene skal det bli mindre luft i pakkene du handler på nett og mindre plastpakket frukt og grønt. Emballasjeavfall skal også bli enklere å gjenvinne.
Bestiller du takeaway? Da skal du kunne ha med egen ombruksbar boks til maten, om du ønsker det.
Nye EU-regler
Nesten ni av ti av oss mener det er for mye plast pakket rundt matvarene vi skal kjøpe.
Denne uken vedtok Europaparlamentet den såkalte emballasjeforordningen. Den skal gi felles regler for bruk av emballasje i Europa. Målet er å få ned bruken, sørge for mer gjenbruk og gjenvinning, og redusere avfall og helse- og miljøskadelige stoffer.
– Vi skal fremdeles bruke emballasje når det er nødvendig, men vi skal bruke mindre av det. Vi skal bruke mer om igjen og skal øke materialgjenvinning, fortsetter klima- og miljøministeren.
De nye reglene bestemmer blant annet at emballasjen skal lages på en måte som gjør at materialet den er laget av skal kunne gjenvinnes.
I Oslo jobber byrådet nå med en mulighet for en løsning for gjenbrukbare engangskopper.
Blir ulovlig
Det blir også stilt krav til at en viss del av emballasjen skal kunne brukes om igjen, for eksempel flasker som kan fylles opp igjen, eller at emballasje som brukes for transport skal kunne brukes om igjen.
En sekspakning med øl skal også se annerledes ut. Det blir forbudt å bruke engangsplast rundt for eksempel ølbokser og brusflasker for å få deg til å kjøpe flere samtidig.
Det blir også forbudt å bruke engangsplast rundt frukt og grønnsaker i pakker som veier mindre enn 1,5 kilo – med mindre det er viktig for matsikkerheten, eller at det bidrar til å redusere matsvinn.
De nye EU-reglene:
Endringene skal bidra til:
· Mindre unødvendig bruk av emballasje.
· Mer gjenbruk og materialgjenvinning av emballasje.
· Økt innhold av materialgjenvunnet materiale i ny emballasje.
· Mindre emballasjeavfall.
· Mindre bruk av helse og miljøskadelige stoff i emballasje.
· Strenge krav til produsentene for å sikre at de tar ansvar i hele verdikjeden.
Mindre luft
Vekt og volum skal også ned.
Det vil for eksempel bety at pakker bestilt på nett skal inneholde mindre luft.
Emballasjeforordningen endrer et EU-regelverk som er gjennomført i norsk regelverk, og miljøstyresmaktene ser nå på hvordan regelverket best kan gjennomføres i Norge