Skal ha mishandlet palestinere – får støtte fra USA

1 month ago 25



«Netzah Yehuda»-bataljonen, anklaget for gjentatt mishandling av palestinere, har fått klarsignal for amerikansk militærbistand.

 Menahem Kahana / AFP / NTB
FÅR STØTTE: Bataljonen «Netzah Yehuda» vil fortsette å få militærstøtte fra USA. Foto: Menahem Kahana / AFP / NTB

Publisert 10.08.2024 16:21

Den amerikanske regjeringen har bestemt at den kontroversielle israelske militærbataljonen «Netzah Yehuda,» som har vært under gransking for menneskerettighetsbrudd, nå er kvalifisert for amerikansk militærbistand, ifølge Axios.

Denne beslutningen har ført til sterke reaksjoner, særlig fra menneskerettighetsorganisasjoner som har kritisert bataljonens behandling av palestinere på den okkuperte Vestbredden.

Anklaget for mishandling

Bataljonen, som består av ultraortodokse jødiske soldater, har vært sentral i flere kontroversielle operasjoner mot palestinere, og er anklaget for en rekke tilfeller av mishandling av palestinere.

 Ammar Awad / Reuters / NTB
ULTRAORTODOKSE: Bataljonen består i hovedsak av ultraortodokse jøder. Her fra en seremoni i 2013. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB

Til tross for dette har amerikanske myndigheter altså valgt å inkludere bataljonen i en liste over enheter som er kvalifisert for militær bistand.

– Det er foruroligende at USA velger å ignorere de alvorlige anklagene mot denne bataljonen, kommenterte Sarah Leah Whitson, en tidligere leder i HRW.

Hun mener at USAs beslutning, sammen med sine jevnlige våpenleveranser til Israel, ytterligere undergraver USAs diplomatiske troverdighet.

USA forsvarer beslutningen

Matthew Miller, talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet, forsvarte beslutningen og understreket at USA tar menneskerettigheter på alvor.

– Vi fortsetter å ha alvorlige bekymringer om enkelte enheters handlinger, inkludert Netzah Yehuda, sa Miller, og la til at den amerikanske regjeringen har gjort en «grundig vurdering» før beslutningen ble tatt.

Miller understreket videre at den militære bistanden er betinget, og at det vil bli satt «strenge krav» til mottakeren.

– Det er ikke en blankosjekk, og vi vil følge nøye med på bruken av disse midlene, forklarte han.

Read Entire Article