En enkel endring i kostholdsvanene dine kan ha påvirkning på søvnkvaliteten din, ifølge forskere.
Publisert 15.11.2024 16:23
Saken oppsummert
- Koffein er kjent for å påvirke søvn, men stabilisering av blodsukkeret kan også være nøkkelen til bedre søvnkvalitet.
- Jessie Inchauspé, forfatter av «Glukoserevoulusjonen», anbefaler å unngå høyt inntak av karbohydrater som brød og godteri for å forhindre glukosetopper.
- Professor Simon Dankel støtter prinsippet om at et stabilt blodsukker før leggetid kan forbedre søvnkvaliteten og redusere risikoen for søvnapné.
- Det er individuelle forskjeller i hvordan blodsukkeret påvirkes av mat, og bruk av glukosemåler kan gi bedre innsikt, ifølge Dankel.
Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.
Du har sikkert hørt folk takke nei til kaffe etter et visst tidspunkt på dagen. Det ødelegger for søvnkvaliteten, mener de.
Ifølge forskere er det ikke bare koffein du bør kutte ut før leggetid hvis du ønsker å sove bedre. Det finnes flere triks i boka.
– Jeg har selv holdt meg til prinsippet, sier Simon Dankel, professor i ernæringsbiokjemi ved medisinsk fakultet ved Universitetet i Bergen.
Helsegevinster
Den franske biokjemikeren og influenseren, Jessie Inchauspé, utga boka «Glukoserevoulusjonen» i 2022. I boka fokuserer hun på hvordan svingninger i blodsukkeret kan være skadelig for helsa.
Nå har hun over fem millioner følgere på Instagram. Daglig publiserer hun tips og triks for å bli friskere ved å stabilisere blodsukkeret.
Hun forklarer hvordan karbohydrater som brød og godteri fører til såkalte «glukosetopper». Ved å unngå for mye inntak av disse type matvarene, kan man balansere blodsukkeret og dermed oppnå flere helsegevinster.
En av de store fordelene ved å følge rådene hennes er, ifølge henne selv, å få bedre søvn.
Blodsukker og søvn
Professor Dankel har ikke lest boka til Inchauspé, men er prinsipielt enig i hovedkonklusjonene og viktighetene av å holde et stabilt blodsukker.
Han mener et høyt blodsukker før leggetid kan ha en påvirkning på søvnkvaliteten.
– Vi vet at det for eksempel er forbundet dårlig
søvnkvalitet med kronisk høyt blodsukker og redusert
virkning av hormonet insulin, sier professoren.
Han viser til at insulinresistens er forbundet med pusteforstyrrelser under søvn, også kalt søvnapné.
Dette tipset følger forskeren
Professoren forklarer dette med at høyt blodsukker på nattetid vil påvirke hormonene.
– Hvis man har høyt glukosenivå i kroppen, kan det påvirke stigningen av veksthormon på natten. Veksthormon er blant annet viktig for fettforbrenning og muskelmassen, sier han.
Han mener derfor at det kan være lurt å droppe å spise matvarer med mye karbohydrater rett før leggetid. Eksempler på dette kan være godteri, lyst brød, chips eller brus.
Alt som er godt, egentlig.
– Jeg spiser ikke mye karbohydrater senest 90 minutter før sengetid, sier Dankel.
– Noen reagerer kraftig
Professor Kåre Inge Birkeland ved Universitetet i Oslo har forsket på diabetes i en årrekke. Han mener også at det er en sammenheng mellom dårlig søvn og høyt blodsukker.
– Mange pasienter med diabetes kan rapportere om at de har dårlig søvn når blodsukkeret er for høyt eller for lavt, forklarer han.
Han er mer usikker på om det er vitenskapelig bevist at blodsukker påvirker søvn hos friske personer.
Han sier likevel:
– Det er også slik at noen personer reagerer med kraftig insulinstigning ved inntak av søtsaker og det kan resultere i tendens til lavt blodsukker i timene etterpå – som selvsagt vil forstyrre søvnen.
Forskjell fra person til person
Og her er forskerne enige. Det er store individuelle forskjeller når det kommer til hvordan blodsukkeret påvirkes av ulike matvarer.
Dankel mener det kan være lurt å teste ut en såkalt glukosemåler for å få bedre innsikt i hvordan maten påvirker kroppen.
– Det er faglig enighet i at det er bra å holde et stabilt blodsukker, selv om fagfolk vektlegger ulikt hvor viktig det er og hvor store svingninger man har godt av.