1. mai blir Bodø/Glimt historiske, når de møter storklubben Tottenham til semifinale i Europaligaen på Tottenham Stadium.
Ingen norske lag har kommet så langt i en europeisk klubbturnering før, og Glimt har fått 3038 billetter til bortefeltet på den mektige arenaen i Nord-London.
Nå advarer Utenriksdepartementet (UD) nordmenn som har skaffet seg billett til kampen, eller som av andre grunner planlegger en tur til Storbritannia.
De må ikke glemme å skaffe seg et elektronisk reisedokument.
– Vi anbefaler at man gjør det i god tid før reise, for hvis du får avslag på den digitale innreisetillatelsen, så må du søke om visum. Og det kan ta betydelig lengre tid, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Mathias Rongved til NRK.
En gul vegg i Roma i kampen mot Lazio da Bodø/Glimt kvalifiserte seg til semifinale.
Foto: AP2. april trådte nye regler i kraft, som gjør at borgere fra de fleste europeiske land trenger en elektronisk innreisetillatelse for å besøke Storbritannia.
For de som ikke er klar over dette, kan det bli en kjip overraskelse.
– Det kan bli en sur opplevelse, særlig hvis du kanskje har et arrangement på stadion i London som du gjerne vil rekke, tilføyer Rongved.
Kan ta flere dager
Den elektroniske reisetillatelsen er ikke et visum, men en tillatelse utlendinger må ha for å reise til landet.
Årsaken til endringen er å øke sikkerheten og bedre de reisendes opplevelse, har den britiske regjeringen tidligere skrevet i en pressemelding.
Søknadsprosessen er relativt enkel gjennom en app. Ifølge britiske myndigheter tar søkeprosessen rundt ti minutter, men behandlingstiden kan variere, forteller kommunikasjonsrådgiveren.
– Noen ganger kan det ta minutter og det kan ta timer. Men britiske myndigheter sier at det også kan ta flere dager. Nettopp derfor bør man gjøre dette i god tid, og ikke vente til man er på flyplassen, sier Rongved.
Kan bli avvist på flyplassen
Får du tillatelsen innvilget, er det gyldig i to år. Prisen er på 10 pund per person, altså rundt 140 kroner. Men gebyret vil øke i løpet av året til rundt 16 pund, opplyser UD.
Samtidig advarer de mot at andre aktører tilbyr samme tjeneste til en langt høyere pris.
– Du skal betale et par hundre norske kroner via den offisielle nettsida til britiske myndigheter, og den lenker vi til fra Utenriksdepartementets reiseinformasjon for Storbritannia, påpeker Rongved.
Jubelscener fra Roma – det er kjipt å gå glipp av de samme scenene hvis Glimt tar seg videre i London.
Foto: ReutersDersom du ikke har innreisetillatelsen i orden når du kommer på flyplassen, kan du bli nektet å gå igjennom passkontrollen.
– Det er viktig for oss å få fram at det er britiske myndigheter som er ansvarlig for hvem som slipper inn i Storbritannia. Vi i UD kan ikke gripe inn i de prosessene med å slippe inn i Storbritannia. Hvis du ikke har digital innreisetillatelse eller visum, så er det klart at da kan det bli krevende å komme inn i Storbritannia, forklarer Rongved.
Enorm pågang etter billetter
Torsdag åpnet salget av billetter til bortekampen. Der har Bodø/Glimt gitt medlemmer av klubben forkjøpsrett, og ikke sesongkortinnehavere som på hjemmekamper.
Det førte til en merkbar vekst i antall nye medlemmer i Bodø/Glimt.
Pressesjef i Glimt, Simen Pedersen forteller om stor rift om billettene til semifinalekampene.
Foto: Eirik Joseph Loring Nilsen / NRK– Det er noen nye medlemmer, det er det ikke tvil om. Det er sikkert noen hundre, men uten at jeg har helt oversikt, sier Bodø/Glimts pressesjef Simen Pedersen.
Under forhåndssalget torsdag formiddag ble det solgt i overkant av 2000 billetter, ifølge Avisa Nordland. Resten av billettene ble lagt ut for åpent salg fredag.
Det samme gjelder returkampen i Bodø 8. mai. Der var kun om lag 500 billetter tilgjengelig for åpent salg, etter at sesongkortinnehavere, media, bortelaget Tottenham og UEFA hadde fått sin andel.
Publisert 27.04.2025, kl. 09.03