Skal Agder være ett av tre fylker i hele Norge uten tannlegevakt?

1 week ago 9



Igjen ligger en sak til politisk behandling hvor fylkeskommunedirektøren anbefaler en nedlegging av tannlegevakten i Agder.

Foto: Lise Åserud / NTB

I 2020 brukte over 300 egder tilbudet om akutt tannhelsehjelp i helger og helligdager. Det er ikke et ubetydelig antall og viser at det er et behov for ordningen. Alle som har hatt akutte problemer med egen tannhese vet at dette kan være smertefullt. Å vente til første virkedag er derfor ikke et akseptabelt alternativ. I Norge er det kun to fylker som ikke har en ordning for tannlegevakt. Arbeiderpartiet ønsker ikke at Agder skal bli det tredje.

I saken fra fylkeskommunedirektøren konkluderes det med at kostnaden med å drifte tannlegevakten vurderes for høy i forhold til nytteverdien. Det er en konklusjon som Arbeiderpartiet ikke er enig i. Vi mener at tannhelsetjenesten er en av fylkeskommunens viktigste oppgaver. Arbeiderpartiet har i regjering de siste årene sørget for en utvidelse av tannhelsetilbudet og flere grupper har fått rabatt på tannhelsetjenester. Dette er et viktig grep for at tennene er en del av resten av kroppen også i møte med helsetjenester.

Arbeiderpartiet har også stått i bresjen her i Agder for at vi skal beholde tannhelsetjenesten også i de mindre kommunene. Det handler om å ta hele Agder i bruk, men også å sikre alle innbyggere gode tannhelsetjenester. Når forslaget om å legge ned tannlegevakten nå foreligger, anser vi også det som et uverdig kutt i helsetjenester til alle egder.

Arbeiderpartiet tilhører ikke det politiske flertallet i Agder fylkeskommune. Likevel håper vi at når den kommer til politisk behandling, vil også andre partier være enig med oss at det å tilhøre en av tre fylkeskommuner uten tannlegevakt vil være en uverdig statistikk å tilhøre. Vi vil derfor fremme et forslag som vi håper flere kan gå for, og som ikke handler utelukkende om å videreføre dagens ordning for tannlegevakt, men undersøke mulighetene for å organisere den annerledes. To andre fylker har ordning med private tannklinikker som drifter tannlegevakten. Selv om Arbeiderpartiet er en forkjemper av offentlige tjenester, ser vi at dagens politiske flertall ikke deler vårt syn. Dagens ordning er også en hybrid med både offentlige og private ansatte. Det viktigste for oss er at våre innbyggere har et sted de kan søke hjelp når de har behov for akutt tannhelsehjelp. Derfor ønsker vi å slå fast at Agder skal ha en tannlegevakt også i fremtiden, uavhengig av organisering.

Read Entire Article