– Sjokkerende pris på et sjokkerende ræva produkt

1 month ago 21



Rema-kylling skaper reaksjoner:

Matinfluenser Kristoffer Gregersen ble målløs da han så prislappen på kyllingproduktet.

INNBYDENDE? Matinfluenser Kristoffer Gregersen ble ikke særlig sulten av Solvinges smårettkylling. Foto: Ståle Winterkjær/TV 2 hjelper deg

TV 2 hjelper deg

INNBYDENDE? Matinfluenser Kristoffer Gregersen ble ikke særlig sulten av Solvinges smårettkylling. Foto: Ståle Winterkjær/TV 2 hjelper deg

Publisert 10.08.2024 10:24

Saken oppsummert

  • Kristoffer Gregersen, kjent fra Instagram-kontoen «Styrunna», advarer mot Solvinge smårettkylling naturell fra Rema 1000, beskriver produktet som «grått, trist og udelikat».
  • Produktet inneholder 57% mekanisk utbeinet kjøtt av kylling. Gregersen kritiserer den høye prisen sammenlignet med andre kyllingprodukter.
  • Rema 1000 forsvarer bruken av MUK i smårettkylling for å redusere matsvinn og hevder at produktet er en god kilde til proteiner, til tross for prisforskjeller i markedet.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Kristoffer Gregersen, som har Instagram-kontoen «Styrunna», finner produkter hos matvarekjedene han mener følgerne bør styre unna. 

Da han var på Rema 1000, fant han Solvinges smårettkylling naturell som er Rema 1000s egen merkevare.

– Det var grått, trist og udelikat. Jeg hadde ikke spist det om jeg fikk betalt for det. Det ser så motbydelig ut, sier Gregersen.

Rema 1000 forsvarer produktet lenger ned i teksten.

– Fy så ekkelt

Han snudde pakningen for å finne ut hva naturell kylling fra Solvinge egentlig inneholder. 

Gregersen ble ikke særlig sulten av ingredienslisten: 57 prosent mekanisk utbeinet kjøtt av kylling (MUK), 17 prosent kyllingskinn og 26 prosent vann, potetstivelse og en rekke andre produkter og stoffer.

Mekanisk utbeinet kjøtt (MUK)

MUK framstilles ved at bein fra griser og fjørfe behandles i en maskin som skiller ut kjøttrester som ikke lar seg skjære bort med kniv.

Etter prosessen blir dette en jevn masse som ligner litt på kjøttdeig. Massen brukes ofte i posteier og pølser.

MUK fikk et dårlig rykte fordi beinmarg, bindevev og beinrester kom med i deigen når dyreskrottene ble sentrifugert. Nå brukes det mindre trykk i produksjonen og det blir hevdet fra bransjen at dette ikke lenger er et problem.

 Matagentene, TV 2
PRODUKSJON: Disse kyllingskrottene ble brukt til utvinning av MUK da TV 2-programmet Matagentene besøkte en slik fabrikk i 2014. Foto: Matagentene, TV 2

«Sjokkerende pris på et sjokkerende ræva produkt», skriver Gregersen på Instagram, og får mange kommentarer fra sinte følgere:

«Mat i Norge blir mer og mer lik søppelet som de tvangsforer folket i USA med», «Fy så ekkelt», «Det er ikke mat til dyr engang» og «Helt sykt at det er lov å selge noe sånt til en så høy pris» er bare noen av reaksjonene. 

Det er spesielt prisen matinfluenseren reagerer på.

– Det er ikke farlig å spise MUK. Selv om jeg aldri ville spist dette, er det en fin måte å bruke hele dyret. Men da må også prisene være lave, kanskje mellom 50 og 70 kroner kiloen.  Når det er dyrere enn ren kyllingfilet, henger det ikke på greip. Da blir vi lurt, sier Gregersen.

 Privat
DYRT: Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerer på Rema 1000s kyllingprodukt. Foto: Privat

Kiloprisen var kroner 169,50 da TV 2 hjelper deg sjekket prisen tidlig i august. 

På samme tid kunne man kjøpe 950 gram grillet kyllinglår til 104,21 per kilo, 1,7 kilo Prima kyllingfilet til 138,82 per kilo og 600 gram lårfilet til 131,83 per kilo. 

– Avfallsprodukt

Dette er mye større forpakninger enn den lille 200 grams pakningen med smårettkylling. 

Det gjør matentusiasten Pål Robert Jahnsen, bedre kjent som Singel_kokken på Instagram, forbanna.

– Det er urettferdig, sier Jahnsen.

 Ståle Winterkjær/TV 2 hjelper deg
URETTFERDIG: Singelkokken Pål Robert Jahnsen mener dagligvarebransjen har for dårlig tilbud til enkelthusholdninger. Foto: Ståle Winterkjær/TV 2 hjelper deg

Han er en av en million nordmenn som bor for seg selv, og mener Solvinge smårettkylling naturell er nok et eksempel på at matvarekjedene ikke tar hensyn til denne gruppen. 

– Mens store husholdninger får fersk kyllingfilet i gigantpakninger, må vi ta til takke med et avfallsprodukt av dårligere kvalitet i en liten enkeltforpakning. Det provoserer. Det er rått og brutalt. Det viser igjen at det ikke lønner seg å kjøpe små forpakninger, sier Jahnsen.

– Redusere matsvinn

Rema 1000 mener prisen på Solvinge smårettkylling naturell ikke er for høy. De snur problemstillingen på hodet:

 Jonathan Torstensson / TV 2
FORSVARER SMÅRETTKYLLING: Line Aarnes, Kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000. Foto: Jonathan Torstensson / TV 2

– Når det gjelder prisforskjellen så er det konkurransen i markedet som gjør at prisen på kyllingfilet er svært lav, og grunnen til at smårettkylling for tiden er dyrere. At prisen på kyllingfilet er lav er noe vi opplever at de fleste av våre kunder setter pris på, sier kategori- og innkjøpsdirektør Line Aarnes i Rema 1000.

 Matagentene, TV 2
MUK-DEIG: Slik ser ferdig bearbeidet MUK ut. Dette er fra da TV 2-programmet Matagentene besøkte en slik fabrikk i 2014. Foto: Matagentene, TV 2

Hun har ingen problemer med å forsvare bruken av MUK i smårettkylling:

– For å redusere matsvinn og utnytte mest mulig mat fra kyllingen bruker vi MUK i dette produktet. Selv om MUK har annen struktur og innhold enn kyllingfilet, er dette en god kilde til proteiner. 

Read Entire Article