2024 ga ingen rentekutt. Men hva skjer videre?
Norges Bank holder igjen renten uendret på 4,5 prosent. Det er åttende møte på rad uten endring, og styringsrenten har fått ligge i ro gjennom hele 2024.
Det var ingen som ventet noe kutt nå. Sentralbanken var også på forrige møte tydelig om at renten trolig ble holdt på dagens nivå ut året.
Spenningen handlet derfor om hva sentralbanksjef Ida Wolden Bache, og Norges Banks prognoser, ville si om fremtiden.
Styringsrenten vil mest sannsynlig settes ned i mars neste år, skriver Norges Bank i dagens beslutning.
– Vår vurdering er at det fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikk for å stabilisere prisveksten rundt målet, men at tiden snart er inne for å begynne å sette renten ned, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.
Dagens beskjed er dermed omtrent på linje med tidligere. Sentralbanken anslår at renten ville settes gradvis ned fra første kvartal 2025.
«Sammenlignet med forrige rapport er prognosen for styringsrenten lite endret, men den indikerer noe mindre nedgang i renten i årene fremover», skriver sentralbanken om rentebanen.
Det er deres prognose for renten fremover, som legges frem sammen med andre anslag i Pengepolitisk rapport. Rentebanen indikerer tre eller fire kutt i 2025, ifølge seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets.
– Kan legge fra oss alle spekulasjoner
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, sier vi nå kan «legge fra oss alle spekulasjoner» om et rentekutt i januar.
– Vi kan og være styrket i troen på at styringsrenten faktisk kommer til å bli kuttet. For det er ikke å så lenge til mars, sier Haugland til E24.
Hun påpeker videre at det er grunn til å ta sentralbanken på alvor når de sier noe om planene i de nærmeste månedene frem i tid.
Lavere inflasjon – sterkere vekst
Prisveksten er en av de aller viktigste faktorene Norges Bank ser på. Målet er en inflasjon på to prosent. Selv om prisveksten har roet seg, er vi ikke helt der ennå.
I november lå prisveksten på 2,4 prosent. Kjerneinflasjonen, som sentralbanken er mest opptatt av, lå på 3 prosent. Kjerneinflasjonen var på linje med det Norges Bank hadde anslått i september, mens totalinflasjonen lå noe lavere enn anslaget.
Arbeidsledigheten fortsetter på sin side å ligge på lave nivåer, akkurat som Norges Bank hadde ventet. Den økonomiske veksten har vært sterkere enn ventet. Norges fastlands-BNP vokste med 0,5 prosent i tredje kvartal, mot sentralbankens prognose om 0,3 prosent vekst.
«I diskusjonen var komiteen opptatt av at aktiviteten i norsk økonomi ser ut til å holde seg bedre oppe enn tidligere anslått. På den annen side har prisveksten nærmet seg målet, og inflasjonspresset ser ut til å ha vært litt svakere enn tidligere lagt til grunn», skriver Norges Bank.
Den historisk svake kronen har vært en utfordring for Norges Bank, blant annet fordi det gir dyrere importvarer som påvirker prisveksten.
Kronen har holdt stand mot euroen de siste månedene, men svekket seg mot dollaren. Samlet sett har kursen (I-44) vært omtrent på nivået sentralbanken hadde ventet.
Usikkerhet om handelskrig
Sentralbanken påpeker i beslutningen at det er stor usikkerhet om utsiktene både globalt og for norsk økonomi.
«Risiko for mer omfattende handelshindringer internasjonalt» trekkes spesielt frem.
Donald Trump tar snart over som president i USA, og han har varslet at han vil øke tollsatsene. Flere økonomer har påpekt at det kan bidra til økte priser både i USA og andre steder, og trekke prisveksten opp.
«Økte tollsatser vil trolig dempe veksten globalt, men konsekvensene for prisutsiktene her hjemme er usikre», skriver Norges Bank.
Samtidig påpekes det at «prisveksten det siste året har avtatt raskere enn ventet».
Kutt utenlands
Mens Norges Bank holder stand på 4,5 prosent rente, kuttes rentene rundt oss.
I USA ble renten onsdag kveld satt ned for tredje gang i år. Federal Reserve (Fed) har dermed tatt renten ned til intervallet 4,25–4,5 prosent. Samtidig signaliserte Fed-medlemmene kun to rentekutt i 2025, som var færre enn markedet hadde ventet.
I Sverige satte Riksbanken ned renten kort tid før Norges Bank-beslutningen. Svenskene har kuttet fem ganger i år, og renten kommer nå ned i 2,5 prosent.
I eurosonen og Sveits kom det rentekutt forrige uke.
I Storbritannia er det ikke ventet kutt senere torsdag, men Bank of England har satt ned renten to gang tidligere i år.
Psst! Hold deg oppdatert på økonomi og næringsliv med E24-podden. Ny episode i dag om dagens rentebeslutning.