«Söta bror» kaller det glissent med 12.000 på tribunen. Det tallet er sjeldent for Norges kvinnelandslag. Nå vil ekspert vrake Ullevaal stadion.
Synne Sofie Christiansen, VG
Publisert: 16.12.2024 20:49
Tirsdag 3. desember: Sverige tar imot Serbia på Tele2-arena i Stockholm, en stadion som de vanligvis ikke spiller hjemmekampene sine på. Det er den siste playoffkampen i EM-kvalifiseringen. Sverige ledet 2–0 fra første oppgjør og ville ta seg til EM med seier sammenlagt.
Tilskuertall: 12.378
Dette er noen av meldingene som ble sendt inn i Aftonbladets live av kampen:
Anna Rydén
Sportsreporter, kommentator og programleder for svenske Aftonbladet. Dekker kvinnefotball og langrenn.
– Det var en avgjørende kvalifiseringskamp og en kveld hvor en av de absolutt største innen svensk fotball, Caroline Seger, skulle hylles. Så ja, jeg hadde både trodde og håpet det skulle være flere på tribunen, sier Aftonbladets Anna Rydén.
Hun dekket kampen for den svenske avisen.
Tirsdag 3. desember: Norge tar imot Nord-Irland på Ullevaal stadion i Oslo, nasjonalarenaen de vanligvis spiller på. Det er siste playoffkamp i EM-kvalifiseringen. Norge leder 4–0 fra første oppgjør og vil ta seg til EM med seier sammenlagt.
Tilskuertall: 3155.
Nå skal det sies at det bor 10,5 millioner mennesker i Sverige. I Norge bor det 5,5. Snaut halvparten.
Likevel selger Norges herrelag ut sine hjemmekampene på nasjonalarenaen som har plass til 27.182 mennesker.
Hva er det svenskene får til, som Norge ikke gjør?
– På landslaget tror jeg mye har handlet om å bygge en base og skape en «hype», skriver Rydén i en e-post til VG.
Siden 2009 har Gamla Ullevi i Göteborg fungert som nasjonalarena for de svenske fotballkvinnene. Stadionen rommer 16.596.
– Det betyr at de har fått til et bra trykk. Og selv om det har vært lavere publikumstall, så føles ikke det like tomt som om de hadde spilt på Strawberry Arena i Stockholm, sier Rydén.
– Hvordan synes du det grepet har fungert?
– Jeg synes det har fungert bra. Peter Gerhardsson (landslagssjef) snakker ofte om at han heller vil spille for utsolgte arenaer enn på de aller største. Nå har de, oftere og oftere, henvendt seg til et utsolgt Gamla Ullevi og spilt på større arenaer i både Malmö og Stockholm. De har bygget en god base å stå på, sier Rydén.
I desember kom imidlertid nyheten om at Sveriges damelandslag ikke skal ha Gamla Ullevi som nasjonalarena lenger. Kontrakten har gått ut.
Skal vi tro en av landslagets største, Kosovare Asllani, er det på tide:
– Jeg synes at vi begynner å bli for store for denne arenaen, selv om vi elsker å spille her, sa Asllani til SVT før EM i 2022.
1 av 2Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
I EM røk Sverige ut i semifinalen mot England, som vant mesterskapet. I VM i 2023 tok Sverige bronsemedalje.
– Det er klart at det er lettere med et landslag som leverer resultater, som kjemper om medaljer, men som også bryr seg mye om publikummet sitt. De tar seg veldig ofte tid til supporterne, bruker plattformene sine og står opp for det de synes er viktig, sier Rydén.
Hun trekker frem Magdalena Eriksson og Zecira Musovic som to tydelige eksempler.
– Det er et veldig populært landslag. Det merkes også på hvordan innholdet fra den offisielle landslagskontoen sprer seg.
– Hva kan Norge lære av dere?
– Et veldig godt spørsmål. I Hammarby snakker de om å ha en langsiktig strategi for å trekke publikum til arenaen, for å legge ned arbeid for å gjøre spillere og laget relevant for supporterne, og dermed skape engasjement og interesse.
Ti dager før EM-kamp mot Serbia møtte 20.000 opp på Hammarbys Champions League-kamp mot Manchester City. Mot Barcelona neste uke er det allerede solgt 19.000.
– Følelsen er at forbundet har gjort en tilsvarende satsing rundt landslaget i Göteborg, og at det blir veldig interessant hva som skjer nå, sier Rydén og sikter til at avtalen med Gamla Ullevi er utløpt.
Vil bytte ut Ullevaal stadion
Offisielt var det 3155 på tribunen under Norges kamp mot Nord-Irland på Ullevaal stadion. Men flere påpekte at det trolig var færre som møtte opp. En av dem er NRKs fotballekspert Bengt Eriksen.
Han mener det umulig må være noe artig å spille når det er så lite folk på tribunen.
– Er det gjevt å spille foran litt over 2000 på en stadion som tar 25.000? Det er ikke morsomt det, vet du. Det er som å spørre: Du har bursdag i morgen. Vil du ha fire, 40 eller 400 der? Det er noe med å få folk på kamp. Å skape en ramme, sier Eriksen til VG.
Bengt Eriksen
Fotballekspert. Tidligere fotballspiller, og -trener.
Han mener man må slutte å spille kvinnelandskamper på Ullevaal stadion. Da Norges kvinnelag spilte på Brann Stadion 16. juli mot Nederland, var tallet på 8752.
– Jeg tror at hvis landskampene hadde vært prøvd ut på Brann Stadion, så hadde det kommet flere folk. Så er det jo sikkert flere tusen andre hensyn. Men jeg har ett, og det er at rammen rundt kampen blir så god som mulig.
Det mener han vil skje i Bergen, og trekker paralleller til Gamla Ullevi.
– Du tenker to ting: Det lokalet er passe stort. Og det kommer flere. Bergenserne er entusiastiske og støtter opp om en begivenhet. I Oslo er det tydeligvis litt dødt, og dessuten er Ullevaal altfor stor, sier han.
– Jeg synes, at i den grad vi klarer det, så skal vi lage litt stas på disse fotballspillerne. Det er hele poenget med et selskap. En fotballkamp er et selskap. Det er en begivenhet, sier han.
NRKs ekspert Carl Erik Torp sa det samme i sammenheng med cupfinalen for kvinner:
– Det ser ganske trist ut når det er så få folk på en stadion som tar 27.000. Alle som har spilt fotball på ulike arenaer synes det morsommere å spille på en mindre intim arena hvor det føles fullt ut, enn på en stor arena med lite folk. Det tror jeg publikum også hadde villet, sa han den gang.
– Bør man legge kampene til en annen arena?
– Det er en vurdering som bør tas etter hvert. Jeg er krystallklar på at kvinnene fortjener å spille på Ullevaal, men når det kommer så få, er ikke det noe å hyggelig å spille der heller. Det er en kulere følelse når det kommer 3000 på en mindre arena og det føles fullt. Man får en helt annen ramme og stemning, sa han.
- PS: Mandag kveld ble gruppene i EM trukket. Norge havnet i gruppe med Sveits, Finland og Island. En real drømmegruppe for Norges del.