BODØ (Aftenposten): Ledelsen har skapt et sportslig mirakel, men plages av særnorske spilleregler.
Publisert: 22.01.2025 05:30
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger. Les mer her.
Kasting av fiskekaker og rykter om kupp skapte en motreaksjon. Et halvt år senere ble omkampen vunnet.
Frode Thomassen fikk det som han ville. Da slaget var over, tenkte klubbens daglige leder på en tekst fra Halvdan Sivertsen.
«Først sa du nei, så sa du ja», sang nordlandshelten på 90-tallet.
I fjor sa Bodø/Glimt nei til videodømming (Var) i norsk fotball. Tirsdag kveld ble nei til ja.
Striden ga et glimt inn i maktkampen som ryster Fotball-Norge.
Den kan bli enda hardere.
For nå glefser lederne tilbake, og supporterne har ikke tenkt å gi seg.
Fiskekaker og kupprykter
Ingen visste hvor mange som ville komme på årsmøtet. En rekke ansatte var i full sving på hotellet i Bodø.
Glimt-legenden Runar Berg telte stoler, mens broren Ørjan registrerte medlemmer.
Før var de fleste årsmøter i fotballklubber for spesielt interesserte. Runar Berg husker godt hvordan det var. For noen få år siden satt han og diskuterte hva de kunne gjøre for å få flere til å engasjere seg.
– Og så var det fiskekaker som skulle til! sier han og ler.
Her rant medlemmene inn døren. Nesten 400 kom for å stemme.
Det går en linje til i fjor sommer. Da tok det fyr. Glimt-kaptein Patrick Berg, Ørjans sønn og Runars nevø, spilte en hovedrolle.
Noen tilskuere kastet fiskekaker ut på banen i protest mot videodømming. Glimt straffet dem hardt. Da oppsto det oppfordringer fra anonyme kontoer i sosiale medier om å velte styret.
Lite tydet på at det var et reelt kuppforsøk på gang, men Patrick Berg ble konfrontert med ryktene.
– Hvis de begynner sånn, tror jeg vi er en spillergruppe som legger fra oss skoene. Da gidder vi ikke å spille mer. Jeg gidder ikke at de skal kuppe en klubb som drives så godt, svarte han.
Responsen ble spektakulær. Rundt 2000 personer meldte seg inn i klubben. På én helg ble medlemstallet doblet. Folk slo ring om ledelsen.
Hvem skal bestemme?
Fotball-Norge skiller seg fra andre land, og problemstillingen settes virkelig på spissen i Bodø/Glimt. Lederne har skapt et sportslig mirakel. Trenerne gjør alt de kan for å forbedre små detaljer.
Suksessen har samtidig gjort Glimt til en stor bedrift med 110 ansatte. Konkurrentene i Europa drives som selskaper, men i Norge kan medlemmene overstyre ledelsen.
– Norsk fotball bruker veldig mye tid på slike debatter. Som klubbleder bruker du mye tid på denne typen støysaker i stedet for å utvikle A-laget og produktet vårt, sier Thomassen.
Det er lett å tenke at supporterne er plagsomme, men det er en farlig tanke, for det er også de som fyller fotballen med liv. Engasjementet mot Var handler om selve kampopplevelsen.
Han så spøkelser
Kvelden ble også til en oppvask om spillereglene.
Styret kalte inn til ekstraordinært årsmøte med kortest mulig varsel, og det ble kun fysisk deltagelse. Sist gang fikk medlemmene stemme også via skjerm. Glimt har mange supportere fra andre deler av landet som ikke fikk til å komme.
Styreleder Inge Henning Andersen gikk opp på scenen for å forklare. Han så spøkelser ved høylys dag.
– Vi mente en hybrid møteform i ytterste konsekvens kunne sette klubben i fare, sa han.
Han snakket om svakhetene ved Norges idrettsforbunds lover. Ingenting hindrer noen fra utlandet å melde seg inn i klubber, påpekte han og spurte: Hva om autoritære regimer som Saudi-Arabia vil få innflytelse i norsk fotball?
– Når vi har mistet makten, er det helt umulig å gå tilbake. Så noen må gå foran, og det har styret valgt å gjøre her, sa Andersen.
Men denne innkallingen var ingen heltedåd, bare en klønete måte å håndtere en betent sak på. Tilliten ble svekket, selv om en gjerne kan argumentere for at det er best med fysiske møter.
Selve møtet gikk greit for seg. Det ble ingen polsk riksdagpolsk riksdagPolsk riksdag er uttrykk for en kaotisk og støyende forsamling hvor det er tilnærmet umulig å fatte vedtak..
Frykter det neste
Hva blir det neste? Det er spørsmålet som plager ledere i fotballen.
Skal den norske modellen skrotes? Skal reglene for medvirkning i det minste justeres? Debatten om dette kommer med full kraft, spår Frode Thomassen. Han mener at det ikke kan fortsette som dette.
Det kan bli kraftig motbør fra supportermiljøer. Men først skal krigen om videodømming avgjøres. 19 klubber har årsmøtevedtak mot Var. 13 vil utvikle det videre. Norges Fotballforbund har sagt at dette vil være «tungtveiende», men ikke at det er det eneste hensynet.
Saken diskuteres neste uke i styret. Der kan det koke ned til ett spørsmål: Er Var så viktig for norsk fotballs utvikling at det er verdt den politiske belastningen?
– Da blir det masse bråk i hele 2025-sesongen, og det vil være litt trist, sier supporternes talsperson, Mads Skauge.