Sergej Karjakin blir politiker: – Har for lengst brent alle bruer

2 days ago 8



Professor Atle Grønn mener at Karjakin aldri mer kan vise seg på den internasjonale sjakkscenen.

Sergej Karjakin fotografert i det lokale «parlamentet» på Krym etter at han ble valgt til senator og dermed skal sitte i overhuset i Moskva. Foto: Sergej Karjakins Telegram-konto
  • Ole Kristian Strøm, VG

    Ole Kristian Strøm, VG

Publisert: 17.09.2024 05:15

Sergej Karjakin spilte i 2016 VM-kamp mot Magnus Carlsen – og tapte.

Ria Novosti og andre statlige russiske medier melder at Karjakin er blitt senator fra Krym – og skal sitte i overhuset i det russiske parlamentet, det såkalte FøderasjonsrådetFøderasjonsrådetFøderasjonsrådet er øvre kammer i Russlands nasjonalforsamling. Det nedre kammeret utgjøres av Statsdumaen. Føderasjonsrådet er også blitt kalt «Regionkammeret». (snl.no)..

Karjakin representerer Putin-partiet Forente Russland og har en rekke ganger de siste årene erklært sin støtte til president Putin og hans krig i Ukraina.

Sergej Karjakin sammen med Magnus Carlsen i forbindelse med Norway Chess 2017 da de to skulle være på samme lag i en «bonde-konkurranse». Foto: Carina Johansen / NTB

– Karjakin har for lengst brent alle broer til den siviliserte verden. Han kroner karrieren med å være «russisk» senator for Krym. Uansett hva som skjer videre, vil han aldri kunne vise seg på den internasjonale arenaen igjen. Slik sett deler han skjebne med sin åndelige fader, Vladimir Putin, sier Atle Grønn i en kommentar til VG.

Sergej Karjakin spiller med barn i Moskva i sommer. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / NTB

Grønn er kjent som sjakkekspert for og er professor i slaviske språk ved Universitetet i Oslo.

– En viktig hendelse i mitt liv. En stor ære, skriver Karjakin selv på Telegram.

Krym var det første området i Ukraina som Russland okkuperte. Senere har Moskva annektertannektertNår et land formelt prøver å ta over et annet lands territorium og gjør det til en del av sitt eget territorium. ytterligere fire regioner i nabolandet.

Karjakin er også valgt til medlem av Kryms russiskstyrte parlament for partiet Forente Russland.

Han er født i Simferopol på Krym og representerte i sin tid Ukraina. Han byttet til Russland i 2009.

– Jeg tror han kan kombinere arbeidet i Føderasjonsrådet med å fortsette sjakk-karrieren, sier den tidligere verdensmesteren Anatolij Karpov ifølge Vprognoze.

– Jeg tror han kan komme opp på sitt gamle nivå.

Carlsen måtte ha omspill for å slå Karjakin i VM-kampen i New York i 2016. Det endte 6–6 i klassisk sjakk etter at de hadde vunnet ett parti hver og ti partier hadde endt med remis. Nordmannen avgjorde i hurtigsjakk.

Den Putin-tro sjakkspilleren har vært på rundreise i de russisk-okkuperte områdene av Ukraina flere ganger. Mange steder har han holdt sjakkskole for barn. I helgen ble det kjent at også det russiske sjakkforbundet arrangerer turneringer på Krym.

Debatten går høyt i internasjonal sjakk etter at FIDE (det internasjonale sjakkforbundet) foreslår at russiske og belarusiske utøvere igjen skal få konkurrere under sitt eget flagg. Saken kommer opp på FIDEs kongress i Ungarn til helgen.

Norge har bestemt seg for å stemme mot at de skal komme inn igjen. Forslaget kommer fra sjakkforbundene i Kirgisistan og Russland, og de ber også om hemmelig stemmegivning.

Read Entire Article