Jannicke Eriksen er nestleder i Trondheim Ap, og sitter i styret sammen med den andre nestlederen, Trond Giske, og styrelederen Pål Sture Nilsen.
TV 2 kjenner innholdet i et varsel Eriksen sendte om Nilsen og Giske, der det framkommer påstander om hersketeknikker, som usynliggjøring og latterliggjøring, og om udemokratisk politiske prosesser i Trondheim Ap.
Eriksen bekrefter at hun sendte dette i etterkant av det kaotiske møtet i representantskapet i Trondheim Ap 15. august. Da hadde Nilsen påstått at et flertall i styret gikk inn for Giske som toppkandidat til Stortinget, mens sannheten var at styret var delt på midten, fem-fem.
– Det har vært krevende å sitte i arbeidsutvalget i styret og være i toppledelsen med de to andre, sier Eriksen.
Skuffet over Youngstorget
Det som hadde gjort situasjonen enklere, hadde vært en solid støtte fra partikontoret i Oslo. I stedet er det ansvarsfraskrivelse og total lammelse som preger håndteringen, mener hun.
– Jeg synes håndteringen har vært skuffende, sier nestlederen.
Eriksen reagerer på tre ting:
Hun har hatt muntlige samtaler med organisasjonssjef Anna Ljunggren og partisekretær Kjersti Stenseng, men har bedt om en formell skriftlig håndtering hele veien, noe som ikke er etterkommet.
Varslet er blitt kategorisert som en konflikt, og ikke ansett å være et varsel etter vedtekter og retningslinjer for trakassering. Partikontoret har overlatt til Nilsen å ta initiativ til å løse konflikten.
Partikontoret har ikke konkludert i saken.
Eriksen har tilbudt seg å utdype hva hun har reagert på gjennom dokumentasjon og konkrete eksempler.
– Varsler og henvendelser som kommer til partikontoret håndteres i tråd med partiets retningslinjer. Vi behandler dette internt, sier organisasjonssjef Anna Ljunggren til TV 2.
Heller ikke Nilsen ønsker å kommentere saken.
– Jeg kommenterer ikke interne forhold i media, det har vi vedtatt i Trondheim Arbeiderparti enstemmig på representantskapet vår, sier Nilsen.
Giske har ikke svart på henvendelsen fra TV 2.
Uenighet
Etter den første samtalen med Aps organisasjonssjef Anna Ljunggren var Eriksen optimistisk.
– Da var jeg veldig positiv, og trodde at dette var noe de ordnet opp i, forteller hun.
Da det ikke skjedde noe etterlyste hun informasjon om hvordan henvendelsen ble håndtert, og ba i en epost med Stenseng på kopi, om at dialogen skjedde skriftlig.
Svaret var at dette ikke bla ansett som et varsel ut fra vedtektene, men at det dreide seg om konflikthåndtering.
– Jeg svarte tilbake at jeg var uenig. Jeg har hele tiden varslet på sak, men hersketeknikker kan også ses på som trakassering, men de valgte å se på det som en konflikthåndtering.
Stenseng skal ved flere anledninger ha oppfordret Nilsen til å snakke med Eriksen for å løse det partisekretæren anser som en konflikt med to parter, ham selv og Giske på den ene siden, og Eriksen på den andre.
Snakket med Stenseng
Men noen dialog ble det ikke, ifølge Eriksen.
På Tranmælfestivalen 13. september, som Giskes lokallag Nidaros arrangerer, møtte Eriksen personlig Stenseng og fortalte at ingenting hadde skjedd.
Og der står saken.
– Jeg tror saken er ferdig håndtert fra deres side, sier Eriksen.
TV 2 har bedt Stenseng kommentere dette, men partikontorets svar er at varsler og henvendelser håndteres internt.
Eriksen understreker at hun har tatt opp forholdene hun varslet om internt i styret over lengre tid, og at hun først går ut offentlig etter at hun opplevde at hennes advarsler om brudd på organisatorisk praksis og hersketeknikk ble neglisjert.
Nye vedtekter etter «Metoo»
Partikontoret i Trøndelag Ap har etter det TV 2 kjenner til mottatt flere bekymringsmeldinger om Giske, og fylkesstyret har etter en gransking av Giske konkludert med at det har skjedd flere brudd på Aps organisasjonspraksis i nominasjonsprosessen.
Arbeiderpartiet vedtok nye retningslinjer for trakassering i 2019, som omfatter alle former for trakassering.
Det skjedde i kjølvannet av at Giske trakk seg som nestleder i 2018, da Ap-ledelsen konkluderte med at han hadde brutt partiets retningslinjer for seksuell trakassering. Giske beklaget upassende oppførsel i ett tilfelle, men er uenig i Aps konklusjon.
Da Aps nye retningslinjer og vedtekter for varsling ble vedtatt på partiets landsmøtet i 2019 ble det fastslått at partiet har nulltoleranse overfor all form for trakassering.
I forbindelse med granskingen av Giskes opptreden i nominasjonen kom fylkesstyret i i Trøndelag Ap med følgende presisering i en uttalelse: «Varslingssaker skal håndteres av partikontoret sentralt i tråd med våre vedtekter og retningslinjer».
Partikontoret i Oslo har etter det TV 2 erfarer håndtert to henvendelser, som er blitt behandlet som konflikt og ikke som varslingssaker, som skal behandles etter vedtektene fra 2019.
Giske-allierte
Kommende lørdag kan Giske bli valgt som toppkandidat for Sør-Trøndelag Ap takket være at hans sterke lokallag Nidaros gjorde rent bord og bare valgte delegater som støtter Giske til nominasjonsmøtet.
I den nye valgkomiteen som nylig er valgt er det også bare personer som er regnet som Giskes støttespillere som har fått plass.
Dersom styrker Giske sin makt ytterligere i Trondheim Ap.
Nils Nesjan (78) er valgt til ny leder av valgkomiteen. Nesjan er styremedlem i Byåsen Arbeiderlag og gikk sterkt inn for Giske som toppkandidat, som den eneste i lokallagsstyret.
Vegard Nilsen (44) leder Østbyen Arbeiderlag, som fremmet mistillit mot tidligere leder Gunn Elin Høgli, er nytt medlem.
Tommy Dahle (32), som er styremedlem i Nidaros og Aasta Loholt (83) i Ranheim Arbeidersamfunn er også valgt inn som medlemmer. Det samme gjelder Hanne Moe Bjørnbet, som var leder i Trondheim Ap i ti år, med Giske i ryggen.