Saksøkeren i den aktuelle saken har flere ulike saker for domstolene, uten å være representert gjennom advokat. Som selvprosederende har han imidlertid ikke fått tilgang til domstolens Aktørportal, som gir digital tilgang til saksdokumenter etter hvert som de innkommer.
Før sommeren i år fikk saksøkeren muntlig avslag på søknaden om tilgang. Dette ville han klage på, under henvisning til at dette var et enkeltvedtak som krenket hans rett til rettferdig rettergang.
Domstoladministrasjonen avviste fra sin side at de i det hele tatt har fattet noe vedtak. Deres syn er at de kun har orientert mannen om at det han ber om ikke kan gjøres, ettersom forskriften som regulerer dette kun åpner for tilgang til aktører registrert hos Tilsynsrådet for advokatvirksomhet.
Ikke et vedtak
I en dom Midtre Hålogaland har avsagt, konstaterer retten at Domstoladministrasjonen, i sitt avslag, kun har redegjort for at dagens tekniske løsning ikke åpner for at selvprosederende kan registrere seg. Det fremgår av den aktuelle forskriften at man bare kan gis tilgang til portalen i den grad det er teknisk mulig:
«Slik retten vurderer det, har DA med dette kun gitt informasjon som i utgangspunktet følger direkte av forskrift vedtatt med hjemmel i lov, og slik er å anse som ren informasjon. Det eneste DA i utgangpunktet dermed i realiteten har vurdert er hvorvidt A er selvprosederende, noe som ikke er bestridt i saken.
På dette grunnlag kan derfor retten ikke se at det på noen måte er sannsynliggjort at det er fattet en avgjørelse, eller et «vedtak» i lovens forstand. Retten kan heller ikke se at DA har plikt til å fatte et slikt vedtak da dette baseres på ren informasjon som følger av forskriften og realiteter etter denne. Så lenge det ikke foreligger slikt vedtak, foreligger heller ikke klageadgang på vedtaket.»
At domstolene fra tid til annen feiler i å sende vedkommende papirer manuelt, vil eventuelt være saksbehandlingsfeil som kan angripes særskilt. Det gir ingen rett på tilgang til portalen, skriver tingretten.
Utvides gradvis
Arbeidet med å gi flere typer aktører tilgang til Aktørportalen er et pågående digitalt arbeid i domstolene, men for selvprosederende valgte man å begynne med jordskifterettene, ettersom det der er særlig mange som ikke bruker prosessfullmektig.
– I veldig mange av jordskiftesakene er partene selvprosederende, og vi har vært opptatt av å sidestille dem med advokatene. Som ledd i arbeidet har samtidig vurdert hva som skal til for å gjenbruke dette i tingrettene, men der gjenstår det fortsatt en del før vi kan konkludere, sa avdelingsdirektør Ingrid Olsen i Domstoladministrasjonen for to år siden.
Etter det Rett24 får opplyst, er det av budsjettmessige årsaker fortsatt ikke på trappene å utvide ordningen fullt ut til tingrettene. I løpet av 2025 vil det imidlertid komme en løsning som gjør at selvprosederende kan levere enkle stevninger digitalt. Toveis kommunikasjon, med frister og møter og lignende, er imidlertid ennå langt unna.