Selv når Leander er så mett at han holder på å spy, må han spise mer

3 hours ago 3



– Jeg kunne aldri tenkt meg en saftig biff. Det frister ikke i det hele tatt. Da vil jeg heller spise en god porsjon med salatblader.

Leander Warncke-Wang er triatlet og trener rundt 25 timer i uken. Det krever energi - mye energi. Over 5000 kalorier må inntas hver dag.

En stor nok utfordring i seg selv for de aller fleste. Leander har valgt å gjøre det enda mer utfordrende.

– Det er mange som har fordommer og tror at det her kommer til å være helt umulig, forteller han.

Fordommene gir han bare ekstra motivasjon. Han vil motbevise dem.

– Det største problemet er å få i seg nok

Triatlontalentet er akkurat kommet hjem fra dagens første økt - svømming i AdO Arena med topptriatletene Gustav Iden og Casper Stornes. Allerede har han rukket å få i seg et glass soyabasert sjokomelk og en brødskive med hummus og vegansk skinke.

en person som holder en gulrot

EGEN VEI: Den 20 år gamle triatleten gjør alt for å bli best i verden, men på ett punkt skiller han seg ut.

Foto: Mark Tonkin / NRK

Nå skal han lage seg lunsj.

– Jeg lager meg stort sett det samme til lunsj hver dag. Pasta.

Ikke ulikt de fleste andre toppidrettsutøvere altså.

Etter en kort butikktur, og en kjapp prosess på kjøkkenet, er dagens lunsj klar. Fullkornspasta med hjemmelaget pesto på én tallerken. Kidneybønner med soyabasert kjøtterstatning på en annen tallerken.

Leander er veganer.

et bord med tallerkener med mat

LITE VARIASJON: Leander innrømmer at det store energibehovet fører til lite variasjon i rettene. Denne retten spiser han til lunsj stort sett hver dag.

Foto: Mark Tonkin / NRK

– Det er spesielt mange som tror at protein er tilnærmet umulig å få i seg når man lever plantebasert, men tvert i mot, det er veldig enkelt. Du må bare vite hva du skal spise, kommenterer Leander.

Det er altså ikke fravær av næringsstoffer i seg selv som er det mest utfordrende i følge Leander.

– Det største problemet er å klare å få i seg nok. Hvert fall som toppidrettsutøver og triatlet hvor det er såpass mye trening, forklarer han.

en person i et basseng med en flaske vann

TOPPIDRETTSLIV: Triatlontalentet har 2-3 treningsøkter hver dag. Som regel starter han dagen med svømmetrening klokken 07:00.

Foto: Mark Tonkin / NRK

Den etiske toppidrettsutøveren

Hjemme i Åsane har mor Helle Warncke-Wang stått for det meste av matlagingen. Som mangeårig veganer har hun satt sitt preg på familiens kosthold, som i stor grad har vært plantebasert.

Det har likevel ikke vært uvanlig med melk, ost eller andre animalske varer hjemme. Pappa Øystein Breirem Jacobsen er ikke veganer. Om familiens fem barn ønsker det veganske kostholdet eller ei, har vært opp til dem selv.

– Da barna var små, fikk de et vanlig kosthold. Jeg ville at de skulle kunne ta valget selv, for det kan jo oppleves som at man pålegger dem en ulempe, forteller mor Helle.

et kjøleskap er fylt med matFamilie ved matbord utendørs

Kjøleskapet hjemme består av både veganske og ikke-veganske matvarer. Familien spiser ofte måltidene sammen, selv om ikke alle er veganere.

Mark Tonkin / NRK / Privat

Leander tok valget da han var 15 år - omtrent samtidig som han gikk fra svømmer til triatlet.

– Det er klart at det viktigste i min hverdag er å være idrettsutøver, karriere, og å nå så langt jeg kan. Men så har jeg jo lyst til å være et så godt menneske som mulig på veien, og ta aktive valg som jeg står for, sier det unge triatlontalentet.

For valget om den veganske livsstilen handler ikke kun om grønnsaksdominerte gryteretter hjemme i Åsane.

– Jeg er en samvittighetsfull person og har en forkjærlighet for dyr, så jeg har valgt å ta avstand fra dyreindustrien. Selv om vi er overordnet dyrene, synes jeg ikke vi er berettiget til å utnytte dem sånn som vi vil. De fortjener like mye å leve som oss, begrunner han.

en person i blå skjorte

SAMFUNNSENGASJERT: At et vegansk kosthold er positivt for miljøet er også en viktig årsak til Leanders kostholdsvalg.

Foto: Mark Tonkin / NRK

Olympiatoppen er skeptisk

Etter skiftet til det 100% plantebaserte kostholdet - og skiftet til triatlon - har Leander opplevd stor progresjon. Han har gått Toppidrettslinjen, er på utviklingslaget i regi av Norges Triatlonforbund og har flere ganger konkurrert for Norge internasjonalt.

Men til tross for progresjonen, er ikke alle positive til den lovende triatletens uvanlige livsstilskombinasjon.

– Det er folk i miljøet, andre sine foreldre, som går rundt og uttaler seg til andre og skylder på kostholdet hvis jeg er skadet eller syk. Så sånn får jeg høre.

Også fra fagpersoner har han opplevd tvil.

– Det er klart at det er noen, sånn oppe i systemet i Olympiatoppen og sånt, som har sine tvil om kombinasjonen triatlon og vegansk kosthold.

Fagkonsulent i idrettsernæring ved Olympiatoppen, Martin Norum, forteller at Leanders livsstilskombinasjon er uvanlig.

– Vi opplever veldig lite av det. Det har vært noen tilfeller opp gjennom årene hvor noen utøvere har forsøkt seg på å spise et vegansk kosthold, og de har ofte opplevd det som litt utfordrende.

Norum peker på at i idretter med et veldig høyt energiforbruk, slik som i triatlon, vil det kunne være utfordrende både å få i seg nok energi totalt sett og sikre et tilstrekkelig inntak av sentrale næringsstoffer som er viktig for helse og prestasjon.

en mann som smiler til kameraet

KARBOHYDRATER: For å prestere best mulig som toppidrettsutøver, anbefaler Norum å få i seg mest mulig karbohydratkilder. Pasta, ris og kornprodukter er også veganske.

Foto: Mark Tonkin / NRK

– Kunne Leander prestert bedre med et vanlig kosthold?

– På generelt grunnlag kan jeg si at det er lite som taler for at man presterer bedre med et vegansk kosthold sammenlignet med et kosthold som i tillegg har innslag av animalske matvarer, svarer Norum.

Han understreker samtidig at det er vanskelig å uttale seg på individnivå, og at det for enkelte kan fungere fint. Likevel er det ikke et kosthold han ville anbefalt for best mulig prestasjon som triatlet.

Treningskameratene hadde ikke klart det

Tilbake på svømmetrening i AdO er Leander alene om å sette begrensninger for kostholdet. Den tidligere Ironman verdensmesteren Gustav Iden har ingen planer om å følge etter sin unge treningskamerat.

– Jeg liker å leve et enkelt liv utenom treningen - som jeg gjør vanskelig nok for meg selv ved å prøve å bli best - så for min del hadde det nok blitt for mye stress, sier Iden.

Heller ikke Casper Stornes blir veganer med det første.

– Jeg tror nok ikke jeg hadde klart det. Det er veldig kult at han klarer det. Du må jo være ganske disiplinert når du har et sånt kosthold, sier Stornes

en gruppe menn som sitter på en benk foran en innsjø

INSPIRERENDE: Leander lærer mye av topptriatletene Gustav Iden og Casper Stornes, men når det gjelder kosthold går han sin egen vei.

Foto: Mark Tonkin / NRK

Som i de fleste andre idretter, holder det ikke å bare trene for å bli best i verden. Alle faktorer rundt må optimaliseres. Deriblant kosthold.

– Hvis ikke du klarer å spise det du forbrenner på trening, så klarer du ikke å absorbere treningen heller. Vi spiser for å trene, vi trener ikke for å spise. Det er en konsekvens av at vi vil bli best i verden, forklarer Iden, og anslår at han på det meste forbrenner cirka 8000 kalorier om dagen.

Stornes forteller at han spiser rundt 10 måltider hver dag.

– Vi er litt matlei, kommenterer Iden.

Også Leander erkjenner at det er en utfordring å klare å få i seg de store matmengdene.

– Jeg er ikke sånn superglad i mat eller å spise i det hele tatt, forteller Leander.

Nesten daglig må han «tvinge» i seg maten.

– Selv når magen «sier stopp, nå er du mett» og du holder på å spy, så må du bare dytte i deg enda mer, sier han.

en mann som spiser mat ved et bord

SMARTE LØSNINGER: For å redusere matmengdene er energitette varer som sportsdrikk, saft og plantebaserte barer og gels gode løsninger.

Foto: Mark Tonkin / NRK

– Så det er helt klart en ekstra utfordring jeg har gitt meg selv, legger han til.

Nøkkelen til OL-gull?

Nesten fem år som veganer har gitt Leander verdifull erfaring.

– Du må vite hva du skal spise. Der er jeg heldig som har hatt min mor til god hjelp i mange år. Uten henne hadde jeg ikke klart det, forteller han.

Mor Helle er imponert over Leanders evne til å stå i valget han har tatt.

– Det kan komme en del kommentarer og bemerkninger, og da har jeg noen ganger tenkt «orker han å fortsette med dette?». Men samtidig tror jeg det gir ham motivasjon til å klare å bevise at det er mulig, forteller hun.

Små grep gjøres for å optimalisere balansen mellom kosthold og prestasjon. Sportsdrikk, saft og veganske barer og gels brukes hyppig under trening.

I tillegg har han med jevne mellomrom opppføling hos ernæringsfysiolog, og tar tilskudd av B12, multivitamin og omega 3.

– Jeg ønsker jo å gjøre det best mulig i karrieren min, og da må jeg jo sørge før at alt er optimalisert, sier han.

en person som står foran en matbutikk

GRØNNSAKER TIL MIDDAG: 20-åringen er glad i grønnsaker, men på grunn av det høye fiberinnholdet, som kan medføre magetrøbbel, venter han til etter trening med å innta de største mengdene.

Foto: Mark Tonkin / NRK

– Tror du det veganske kostholdet gjør deg bedre?

Leander tenker ett sekund eller to.

– Jeg tror hvert fall ikke det gjør meg dårligere.

– Jeg tror at det er veldig individuelt. For min del er det uten tvil det som fungerer best, konstanterer han.

– Hvor god kan du bli?

– Jeg er helt sikker på at hvis jeg vil så kan jeg nå toppen. Og bli verdens beste.

Målet er OL-gull.

en mann uten skjorte

AMBISJONER: Triatlontalentet har store drømmer. Han skal bli best i verden.

Foto: Mark Tonkin / NRK

Publisert 12.05.2025, kl. 21.23

Read Entire Article