Selv i kriser stiller ikke Ap og Sp opp for Kristiansand

1 month ago 30



Politikk handler om å prioritere. Denne regjeringen har vist at de ikke prioriterer Kristiansand.

Når kommuneøkonomien og de statlige overføringene åpenbart ikke er i nærheten av å være tilstrekkelig, verken i Kristiansand eller de fleste andre kommunene på Sørlandet, må det være lov å påpeke at denne regjeringen ikke har levert på løftene sine, skriver Mathias Bernander i sitt svar til Aps nestleder Anita Løvrak Grindstein. Foto: Lena Lislevand

I et intervju med Fædrelandsvennen viser jeg til noen av denne regjeringens viktigste satsinger. Der finner vi blant annet gratis barnehage i Nord-Troms og Finnmark og innføring av gratis ferjetilbud. Isolert sett er dette viktige gjennomslag for både vestlendinger og Nord-Norge, men det er alt annet enn prioriteringer for Sørlandet.

Her har vi blant annet løftet frem havvindsatsingen som en av våre viktigste saker inn mot regjeringen. Der valgte Støre-regjeringen å prioritere Stavanger foran Kristiansand. Uten å informere våre lokale Arbeiderparti-representanter lanserte statsministeren det nye Sokkeldirektoratet og Havvindindustritilsynet i Stavanger – med løfter om statlige arbeidsplasser.

Videre har de med brask og bram reist landet rundt for å lansere store samferdselsinvesteringer i forbindelse med ny nasjonal transportplan. Det var langt mellom høydepunktene for oss her i Kristiansand, og skuffelsen var stor da Kjevikveien og utbedringer av Riksvei 4, som ble prioritert av Solberg-regjeringen, nå er tatt ut av Støre-regjeringens plan og utsatt på ubestemt tid.

Sånn kan jeg fortsette. En påtvunget kommuneoppdelingsprosess er et åpenbart eksempel som ikke trenger nærmere forklaring. Kraftskattepakken som gir Kristiansand betydelig mindre inntekter fra vårt kommunale eierskap i Å Energi er et annet. Og kanskje aller mest frustrerende: Regjeringens manglende forståelse for uretterdighetene vi opplever i vår kraftproduserende landsdel med høyere strømpriser enn resten av Norge.

Til tross for marsjordre fra Stortinget om å finne ordninger som sikrer mindre prisforskjeller, har Støre-regjeringen ennå ikke levert. Det ser det heller ikke ut til at de har planer om å gjøre.

Kanskje ikke så rart når regjeringen er så godt som blottet for sørlendinger.

Arbeiderpartiets nestleder i Kristiansand kaller meg kunnskapsløs om hvordan det er å leve i Nord-Norge fordi jeg kritiserer prioriteringene regjeringen har gjort med å innføre gratis barnehage i Nord-Norge i en tid hvor mange må prioritere hardere for å få hverdagen til å gå opp. Det lever jeg greit med.

Jeg er valgt til å representere innbyggerne i Kristiansand. Barnefattigdommen og de sosiale utfordringene er størst i de store byene. Innføring av gratis barnehager og ferjer i Finnmark hjelper ikke de over 10 prosent av barna som vokser opp i fattigdom i norske byer. Og når kommuneøkonomien og de statlige overføringene åpenbart ikke er i nærheten av å være tilstrekkelig, verken i Kristiansand eller de fleste andre kommunene på Sørlandet, må det være lov å påpeke at denne regjeringen ikke har levert på løftene sine. Og at Støre-regjeringen systematisk nedprioriterer Kristiansand og Sørlandet.

Selv i kriser stiller ikke Arbeiderpartiet og Senterpartiet opp for Kristiansand. Da vinterens ekstremvær og enorme snømengder krevde ekstraordinær innsats fra kommunen, fulgte det naturligvis kostnader ved krisehåndteringen. Svaret på vårt krav om å få dekket noen av de 32 millionene ekstremværet påførte Kristiansand, ble blankt avslått av Støre-regjeringen. Kroner null var svaret. Stikk i strid med anbefalingene fra Statsforvalteren om å gi kompensasjon.

Så sorry, Kristiansand Arbeiderparti, men det denne regjeringen har levert for Kristiansand og Agder er dessverre ikke godt nok. Vi blir rett og slett nedprioritert. Gang på gang.

Et år etter at han ble ordfø­rer må han ta noen vans­kelige valg

Hva har ordføreren imot Nord-Norge?

Read Entire Article