Scharliina (25): – Folk nyter mitt livs verste mareritt

2 weeks ago 12



AMSTERDAM / BRUSSEL (TV 2): – En del av meg har forsøkt å glemme, selv om jeg husker alt. Det var så grusomt at hjernen min ikke har kunnet bearbeide det skikkelig.

 Santiago Vergara / TV 2
KJEMPER: Scharliina Erapuro bruker de grusomme opplevelsene som barn til å kjempe mot at andre skal oppleve det samme som henne. Foto: Santiago Vergara / TV 2

Publisert 01.12.2024 20:14

– Jeg opplevde seksuell vold fra jeg var rundt fire år til jeg var 13. Fra et menneske som jeg egentlig skulle kunne stole på. 

Scharliina Erapuro er artist, skuespiller og skriver musikk. Født og bor i Finland, men vokste opp i Sverige. 

– Som elleve-tolvårig jente måtte jeg høre at jeg bare var en finsk hore. Det var det tøffeste. Selvfølgelig har det påvirket selvtilliten min. 

Hun er i Amsterdam på jobb. Gjør reklame. En by hun har gode minner fra. 

– Det var her jeg fikk greie på at en film jeg er med i på Netflix, var nummer en i hele verden. 

Reddet av musikken 

Karrieren er på vei oppover. Musikken hun skriver handler om hennes eget liv. 

– Noen minner kunne jeg bearbeide gjennom terapi allerede da jeg var 13. Da jeg fikk jeg min første terapeut. Jeg tror det var gjennom politiet. 

 Santiago Vergara / TV 2
GODE MINNER: Scarliina Erapuro er på jobb i Amsterdam. Her var hun da hun fikk vite at Netflix-filmen hun er med i trendet, og var nummer en i verden. Foto: Santiago Vergara / TV 2

Hun har brukt musikken, for praktisk talt å overleve. I tillegg til fem år i terapi. Blant annet har Scharliina har vært syk av spiseforstyrrelser. 

– Det er på grunn av musikken at jeg sitter her i dag. Med den har jeg kunnet komme meg gjennom vanskelige saker, sier hun. 

Grunnen til at hun forteller sin historie, er at hun kjemper for strengere lover i Europa, mot spredning av seksuelle overgrep mot barn på internett. 

– Tenk, hvert sekund spres det minst to bilder og videoer av barn og noen som misbruker barn seksuelt. Det er helt sinnssykt. 

Hun sier forskjellen på det som skjer på internett og det å oppleve overgrep i virkeligheten, er at på nett forsvinner ikke overgrepet. 

– For den som har opplevd dette traumet er det som å gjenoppleve det, om og om igjen. Det er forferdelig. Folk sitter og kikker på det verste som har hendt deg og nyter det. Det er sinnssykt. Det er så grusomt og jeg vil gjøre alt jeg kan for å bekjempe det. 

For to år siden startet hun kampanjen Little Girl Project. For å bekjempe det hun kaller det mørkeste mørke i vårt samfunn. 

 Little Girl Project
KAMPANJE: I 2022 startet Scharliina Little Girl Project for å kjempe mot at barn blir utsatt for seksuelle overgrep. Foto: Little Girl Project

– Jeg synes det er sykt at ingen prater om dette. Jeg trodde jeg var helt alene om å oppleve dette. Helt til jeg skapte Little Girl Project og slapp låten Little Girl. Der synger jeg om å bli voldtatt hver natt. 

«Hver natt», sier hun ved å vise hermetegn med hendene. Hun forteller at overgrepene skjedde i bølger gjennom hele barndommen. 

– En pandemi av overgrep 

Én av fem jenter i EU er utsatt for seksuelle overgrep og én av ti gutter, ifølge Ylva Johansson, avtroppende EU-kommissær. 

 Santiago Vergara / TV 2
VIKTIGST: Avtroppende EU-kommissær Ylva Johansson har jobbet med mange og tunge saker på justisfeltet, men ingen så viktige som å beskytte barn mot seksuelle overgrep, også spredd på nett. Foto: Santiago Vergara / TV 2

I fem år har hun styrt tunge deler av justisfeltet i EU. 

Siden hun overtok toppjobben i Brussel har deling av seksuelle overgrep mot barn på nett blitt fordoblet.

I fjor ble det rapportert om funn av seks millioner bilder og videoer på internett av seksuell vold mot barn, som kan spores til Europa. 

Det er bare toppen av isfjellet. Mørketallene er store. I tillegg kommer direkte-strømmede overgrep mot barn.  

– Vi ser nærmest en pandemi, sier Johansson. 

Hun forteller at overgrepene er blitt grovere. 

– Vi snakker om sadistisk, veldig alvorlig vold mot små barn. Halvparten av dem som oppsøker dette materialet på nett, kommer til å ta kontakt med et barn i den fysiske verden og forsøke å begå overgrep mot det barnet. 

Hun sier også at mange blir radikalisert av å se på overgrep, og etterspør grovere og grovere vold, mot yngre og yngre barn. 

 Valentine Zeler / EU-parlamentet
VIL FORBY: En av tiltakene Ylva Johansson har foreslått er å forby opplærings-manualer for pedofile på nett. Foto: Valentine Zeler / EU-parlamentet

Johansson sier dette er den aller viktigste saken hun har jobbet med i sin tid i EU-kommisjonen. 

– Jeg mener at jeg som forelder, som voksen, men også som politiker har et moralsk ansvar for å beskytte barn. De kan ikke beskytte seg selv. Det er så mange barn, som utsettes for seksuelle overgrep, som tror at det er deres feil. Det er så viktig å si at det ikke er din feil. Det er overgriperens feil. 

Pedofil-manualer 

Hun vil blant annet slå ned på deling av en helt spesiell type informasjon som deles på nett. Hennes forslag vil også gjelde Norge, som EØS-medlem. 

– Det finnes noe som kalles for pedofil-manualer. Jeg har foreslått at disse skal kriminaliseres i hele EU. Enn så lenge er det tillatt i de fleste EU-land å spre materiell, som instruerer hvordan man kan nærme seg barn på nett uten å bli oppdaget. Eller hvordan man kan penetrere små barn. Som hvor langt man kan penetrere en toåring innen hun begynner å blø. 

Organisasjonen Eurochild kaller det en katastrofe. 

– Dette er en krise, som må løses. Det er enormt mange bilder og videoer av seksuelle overgrep mot barn på internett. Det er knapt noe som blir gjort for å oppdage og fjerne dette, eller forfølge overgriperne og støtte ofrene, sier Mieke Visser-Schuurman, direktør for barns rettigheter i Eurochild. 

 Santiago Vergara / TV 2
KATASTROFE: Mieke Visser-Schuurman, direktør for barns rettigheter i Eurochild, slår alarm om at knapt noe blir gjort for å bekjempe seksuelle overgrep mot barn, som spres på nett. Foto: Santiago Vergara / TV 2

Hun viser til at 60 prosent av dataserverne, hvor dette materialet finnes, er plassert i Europa. 

– Dette er et enormt antall, for Europa er ikke den største delen av verden. Derfor har Europa et stort ansvar for å regulere det som skjer i vårt område, sier hun. 

Tror politikerne skjønner 

Scharliina Erapuro opplevde en av sine beste dager, da hun fikk fortelle sin historie i EU-parlamentet. På bordet til politikerne ligger en rekke forslag som skal gjøre det vanskeligere for overgripere. 

– Om vi ser et barn bli seksuelt utnyttet på gata, er det klart at vi går og sier; hallo, du må slutte med det. Vi ringer politiet og politiet kommer. Om vi ikke har noe sånt på internett, er det som vi sier at det er OK, sier hun. 

 Privat
VIKTIG DAG: Scharliina Erapuro husker med glede da hun fikk fortelle sin historie for politikerne i EU-parlamentet. Med håp om å overbevise dem til strengere lover mot sexmisbruk av barn, spredd på nett. Foto: Privat

Det er ikke uvanlig at seksuelle overgrep mot barn ikke straffeforfølges. En rapport fra Europarådet i 2021 viser at opptil 90 prosent av seksuelle overgrep mot barn verken blir anmeldt eller straffet. Særlig gjelder dette hvis det er en nærstående av barnet, som har utført forbrytelsen. 

Det samme skjedde da Scharliina var 13 år, selv om politiet var involvert i saken. 

– Det føltes som om jeg var helt alene i et fremmed land. Jeg hadde egentlig ingen, for min familie og min trygghet har alltid vært i Finland. 

Etter fem år med terapi, og behandling for spiseforstyrrelser føler hun at hun er på et godt sted nå. I dag tviler hun på om hun orker å anmelde det, som skjedde i barndommen. 

Scharliina tror politikerne en dag innser at noe må gjøres for å beskytte barn bedre, både på nett og i den virkelige verden. 

– Jeg har alltid hatt en gnist av kjærlighet og håp, selv i de mørkeste øyeblikkene. Det er som om jeg alltid har visst at jeg venter på noe veldig bra. Så jeg har masse håp for fremtiden. 

 Santiago Vergara / TV 2

HAR HÅP: Ved hjelp av terapi og musikk har Scharliina kommet seg videre i livet, etter en ekstrem barndom. Karrieren skyter fart, og hun håper politikerne innser at noe må gjøres på området. Foto: Santiago Vergara / TV 2

 Santiago Vergara / TV 2

HAR HÅP: Ved hjelp av terapi og musikk har Scharliina kommet seg videre i livet, etter en ekstrem barndom. Karrieren skyter fart, og hun håper politikerne innser at noe må gjøres på området. Foto: Santiago Vergara / TV 2

 Santiago Vergara / TV 2

HAR HÅP: Ved hjelp av terapi og musikk har Scharliina kommet seg videre i livet, etter en ekstrem barndom. Karrieren skyter fart, og hun håper politikerne innser at noe må gjøres på området. Foto: Santiago Vergara / TV 2

 Santiago Vergara / TV 2

HAR HÅP: Ved hjelp av terapi og musikk har Scharliina kommet seg videre i livet, etter en ekstrem barndom. Karrieren skyter fart, og hun håper politikerne innser at noe må gjøres på området. Foto: Santiago Vergara / TV 2

Read Entire Article