I starten av april la regjeringen frem forslag til ny samtykkelov. Forslaget regjeringen har foreslått er basert på en «ja er ja»-modell, inspirert av Danmark.
Da Frode Smith leste om at det var en ny samtykkelov på gang, fikk han en idé.
– Jeg vet at flere land har hatt samtykkelov i mange år, og Norge har ikke hatt det. Det har overrasket meg litt at de har vært litt treige der, men da tenkte jeg at jeg kunne bidra.
Frode Smith er mannen bak samtykke-appen.
Foto: PrivatIdeen sykepleieren og gründeren kom på var en samtykke-app, med navn «Gi samtykke». Sykepleien omtalte saken først.
Ungdomspolitikerne er ikke overbevist
– Det synes jeg høres ut som en utrolig dårlig ide, sier nestleder i Unge Høyre Oda Sivertsen.
Hun ser for seg at det blir vanskelig å trekke et samtykke. Og at dette i realiteten kan bli brukt mot ofre som opplever en voldtekt.
– Jeg synes det viktigste motargumentet mot en sånn app er at det blir veldig vanskelig å si nei, forteller Sivertsen.
Nestleder i unge høyre legger vekt på at dersom en person først har sagt ja i appen, så kan det bli vanskelig for den personen å prøve og bevise at det kanskje ikke var samtykke likevel.
Smith er uenig i denne kritikken. Han mener det ikke skal bli vanskeligere å si nei i en app, enn å gjøre det muntlig.
– Hele poenget er at man kan ombestemme seg, sier han og mener Sivertsen bommer på kritikken.
Også lederen i AUF tror en slik app vil være knotete å forholde seg til.
– Vi trenger ikke gjøre det vanskeligere enn det er, sier Gaute Børstad Skjervø.
Han påpeker at sex er noe norske 16-åringer har hver sommerferie, og som studenter gjør hver helg. Dette er noe de aller fleste er vant til.
Leder i AUF mener det er viktig å ikke gjøre samtykke til noe vanskeligere enn det er.
Foto: Milana Knezevic / NRK– Vi skal være på vakt med å gjøre samtykke til noe skumlere enn det er. Samtykkelov er kun farlig, for de som ikke får samtykke.
– Tror du unge kommer til å bruke samtykke-appen?
– Det blir opp til norsk ungdom. Jeg vil anbefale at man ikke gjør samtykke til noe vanskeligere enn hva det er, sier Skjervø.
Sivertsen er ikke overbevist om at appen vil bli brukt slik den er tenkt.
– Det har jeg veldig lite tro på. Om noe vil denne appen risikere å svekke rettsvernet til voldtektsofre, ikke styrke det.
Smith er tydelig på at appen aldri vil kunne erstattet et muntlig ja eller nei. Men at den vil være et supplement til det.
Hva tenker du om samtykke-app?
Slik funker appen
Når du møter en person, og begge ønsker å ha sex med hverandre, så logger man seg inn i appen. Der skanner man QR-koden til den personen du skal ha sex med. Deretter godkjenner man vilkår og signerer. Når dette er gjort, er samtykket gyldig i 12 timer.
Når man skanner QR koden i appen, signere man og samtykker til sex med personen.
Foto: "Gi samtykke"– Men hva hvis du ombestemmer deg?
– Det er veldig viktig å få frem, er at vi har en nødstopp-funksjon. For det kan hende at du møter en person som da kanskje er litt: Oi, dette var ikke noe hyggelig likevel, dette vil jeg ut av. Så stopper du den funksjonen, og da vil også vedkommende få beskjed med en gang.
Selv om du har signert avtalen, er det likevel mulig å bryte den, før det har gått 12 timer.
Foto: "Gi samtykke"Når appen blir lansert ønsker Smith å nå ut bredt, og få med seg skoler og institusjoner. Slik at de har lastet ned appen på forhånd.
– Skal du laste ned appen «in the heat of the moment», så kan det bli litt kleint, mener Smith.
Positive og kritiske tilbakemeldinger
Smith mener samtykke-appen vil være en sikkerhet for de som bruker den. Etter at nyheten slapp har han både fått positive tilbakemeldinger og kritiske spørsmål på sin Facebook.
– Noen har skrevet: hva med hvis man blir tvunget til å bruke appen. Da er det utenfor hva vi kan gjøre noe med uansett. Da er det innenfor straffeloven, og det politiet har med å gjøre.
Han sier videre at det alltid vil være noen som er positive, og andre som ikke er det. Men at han leser kritikken han får med et saklig blikk, og ser om det er noe de kan gjøre annerledes.
«Gi samtykke» skal etter planen lanseres etter påske.
– Jeg tror det kan være med på å bidra til en bedre og tryggere sexopplevelse.
Publisert 15.04.2025, kl. 14.45