Sammen skaper vi demensvennlige kommuner

1 month ago 28



Å få demenssykdom er vanskelig. Mange forteller om fortvilelse, frykt, sorg og usikkerhet. Demens er en sykdom som fører til endringer av kognitive funksjoner, som hukommelse, språk og orienteringsevne. Når vi lever lenger og blir flere eldre, vil også flere få demens. I Norge antas det at 238.000 mennesker vil ha en demenssykdom i 2050.

Når det blir en stor økning i antall mennesker med en demens, er det viktig at samfunnet legger til rette for gode og forutsigbare tilbud, både for de som bor hjemme, på sykehjem og for pårørende. Det er for lite åpenhet og kunnskap om demens. Det gjør at mange kommer sent i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.

Høyre mener det er viktig å legge til rette for at mennesker med en demens fanges tidlig opp og at hjelpetilbudet er godt. Da Høyre la frem Demensplan 2015, var Norge et av de første landene som hadde en egen plan for tjeneste- og hjelpetilbudet til mennesker med demens. Etter 2015 fremmet Solberg-regjeringen flere demensplaner. Det har bidratt til bedre arbeid med demenssykdom i Norge.

Demenstilbudet varierer, derfor må kommunene legge bedre til rette og skape et mer demensvennlig samfunn, og ha en plan for hvordan det gjøres. Det kan være lavterskeltilbud som hukommelsesteam, demensskole som gir opplæring i hvordan hverdagen kan mestres, eller avlastningstilbud for pårørende. Høyre vil utrede og innføre et pakkeforløp for demens, og sikre et mer helhetlig og forutsigbart tilbud. Det kan bidra til raskere diagnostiering og behandling, og sikre at det ikke blir unødvendig ventetid og at pasienter og pårørende blir kasteballer i systemet.

De fleste ønsker å bo lengst mulig hjemme, derfor er tilpasning av bolig og økt bruk av velferdsteknologi viktig. Nye boløsninger og bofellesskap som bidrar til gode møtesteder og stimulerer til aktivitet og fellesskap, vil også bidra til at flere kan bo hjemme lenger. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan det være nødvendig med hjelp og tilsyn hele døgnet. Høyre mener det må legges til rette for bygging og modernisering av flere sykehjemsplasser og omsorgsboliger i kommunene, i tråd med behovene.

På Stortinget har Høyre fremmet flere forslag om et mer demensvennlig samfunn. Vi vil innføre et pakkeforløp for demenssykdom, gi pårørende flere avlastningstilbud, gjøre det enklere og bedre å tilpasse egen bolig, og etablere flere lavterskeltilbud i kommunene. Høyre vil skape et mer demensvennlig samfunn. Lykkes vi, er det positivt for de som får demens og for samfunnet.

Kari-Anne Jønnes,

Stortingsrepresentant for Høyre

Høyre vil skape et mer demensvennlig samfunn.

Read Entire Article