Russland evakuerer tusenvis mens Ukraina melder fremgang

1 month ago 22



Satellittbildet viser en rekke nye forsvarsskyttergraver sørøst for Selektsionnyi, nær Lgov i sørvestlige Russland. Foto: HANDOUT / AFP / NTB

Nye satellittbilder viser at et bekymret Russland har satt opp forsterkninger i all hast.

torsdag 15. august kl. 12:18

Kortversjonen

  • Ny satellittbilder viser at Russland har bygget skyttergraver og anti-kjøretøygrøfter i Kursk-regionen.
  • Tusenvis av innbyggere evakueres etter at Ukraina hevder å ha trengt dypere inn i landet.
  • Dette er det største utenlandske angrepet på russisk territorium siden andre verdenskrig.
  • Ukraina har tatt rundt 100 russiske krigsfanger, ifølge president Zelenskyj.

Russland har startet evakuering av tusenvis av innbyggere i grenseområdene etter at Ukraina hevder å ha trengt dypere inn i landet torsdag, skriver Reuters.

Ferske satellittbilder viser at en rekke feltbefestninger – inkludert skyttergraver og anti-kjøretøygrøfter – nå er bygget i Lgov-området i Kursk-regionen.

Befestningene ligger rundt 17 kilometer nord for «den ytterste påståtte grensen for ukrainske fremrykninger i Kursk», ifølge Institutt for krigsstudier (ISW).

Analytikere ved instituttet sier dette tyder på at det russiske militæret «er bekymret for potensielle fortsatte og raske ukrainske mekaniserte fremrykninger nordover».

Russiske soldater fyrer mot ukrainske styrker. Flere slike skyttergraver er nå synlig på strekningen østover fra landsbyen Selektsionnyi og videre mot utkanten av nærliggende Lgov. Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE /HANDOUT / EPA / NTB

Ifølge Reuters har ukrainske styrker, støttet av droner, artilleri og stridsvogner, kjempet seg inn på russisk territorium den siste drøye uken.

Dette er det største utenlandske angrepet på russisk territorium siden andre verdenskrig, og startet 6. august da tusenvis av ukrainske tropper brøt gjennom Russlands vestlige grense.

Russland var tydelig ikke forberedt på angrepet, mener flere eksperter VG har snakket med, og har ikke klart å stoppe det.

Ni dager etter angrepet startet ser russiske styrker ut til å være «spesielt bekymret for store motorveier», skriver ISW, og jobber sannsynligvis for å sikre viktige kommunikasjonslinjer der, mener forsvarsanalytikerne.

Ukraina har på denne tiden tatt rundt hundre russiske krigsfanger, hevdet den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj onsdag.

– Målet om å fylle på en «utvekslingsfond» av krigsfanger er nådd, sier han i en uttalelse.

Guvernøren i Belgorod har samlet bekymrede evakuerte innbyggere i byen. Foto: Stringer / Reuters / NTB

Russiske myndigheter kaller det en «invasjon» som ikke vil endre krigens gang.

Men innbyggerne i regionene Belgorod og Kursk får kjenne det ukrainske fremrykket på kroppen. I Belgorod ble det erklært unntakstilstand etter at Ukraina bombarderte området med droner natt til onsdag denne uken.

Russlands forsvarsdepartement hevder at de har skutt ned ukrainske droner over Belgorod-regionen og at russiske bombefly har angrepet ukrainske stillinger i Kursk.

Ukrainas allierte i Vesten sier de ikke kjente til at Ukraina ville gå inn i Russland, men i Russland er oppfattelsen at det ikke er sant.

– De er selvfølgelig involvert, sier den russiske politikeren Marija Butina til Reuters.

– Da jeg studerte i USA, var hovedregelen: «Ikke provoser den russiske bjørnen». Hva gjør Vesten i dag? De provoserer bjørnen, sier politikeren til nyhetsbyrået.

Putin uttalte mandag at Ukraina «med hjelp fra sine vestlige mestere» sikter mot å forbedre Kyivs forhandlingsposisjon foran mulige fredsforhandlinger. Kreml har advart om at dersom vestlige våpen blir brukt på russisk territorium, vil Moskva anse dette som en alvorlig eskalering.

Satellittbildet viser en strekning med skyttergrav fra Selektsionnyi til Lgov i Kursk-regionen. Foto: AP / NTB /Maxar
Read Entire Article