Russiske aktører forsøker å påvirke deg frem mot stortingsvalget

8 hours ago 2



Partiet Fred og rettferdighet og finansieringen bak T-banereklamen ble diskutert under tirsdagens Debatten på NRK. Partileder Marielle Leraand svarer her på spørsmål fra programleder Fredrik Solvang. Foto: Skjermbilde NRK TV, tatt 21. mai klokken 11.48.

Den subtile påvirkningen på sosiale medier har allerede foregått i lang tid.

Publisert: 21.05.2025 13:13

Snart er det stortingsvalg i Norge. Det er første gang siden Russlands fullskalainvasjon og okkupasjonsforsøk i Ukraina i februar 2022.

Oppløpet mot stortingsvalget og kampen om velgergruppene starter nå.

Det gjør Norge til et spesielt interessant mål for russiske påvirkningsoperasjoner.

Målrettede påvirkningsaksjoner

Russland har gjentatte ganger de senere årene benyttet seg av såkalte proxy-aktører, stedfortredere med lokal tilknytning. Dette gjør de for å fremme sine egne, foretrukne narrativer i opptakten til demokratiske valg.

Under valgkampen i USA i fjor finansierte Russland, under dekke av to journalister fra det statlige russiske mediebyrået Russia Today, ytterliggående republikanske influensere på Youtube.

Om innleggsforfatteren

Simen Bakke har bakgrunn fra Politiet og Forsvaret, og har vært beredskapsrådgiver i Røde Kors. Han har også en master i risikostyring og sikkerhetsledelse fra Universitetet i Stavanger. Han skriver dette innlegget på egne vegne.

Også under presidentvalgkampen i Romania sist år forsøkte russerne seg. De betale influensere på Tiktok minst 1000 dollar hver for å spre budskap til fordel for den prorussiske presidentkandidaten Calin Georgescu.

Disse målrettede påvirkningsoperasjonene kombineres med andre virkemidler, som desinformasjon i sosiale medier, for å forsterke effekten.

Ytringsfrihet kontra påvirkning

Inn mot valget vil operasjonene mot Norge trolig bli mer intense og spesifikt rettet. Men grunnen er allerede beredt, gjennom det som gjerne kalles «shaping the battlefield».

Subtil påvirkning, spesielt på sosiale medier, har foregått i lang tid. Det kan gjøre deler av den norske befolkningen mer mottagelige for Russlands narrativer. Spesielt om de fremmes av legitime interessegrupper i Norge, slik det fremsto på NRK Debatten om Partiet Fred og rettferdighets T-banereklame.

Skillet mellom innenlands (legitim) og utenlands (illegitim) påvirkning blir mer utydelig for mottagerne. Dette kan gjøre nordmenn sårbare. Derfor må vi være ekstra på vakt for fremmed innblanding i tiden fremover.

Nordmenn med avvikende meninger har rett til å ytre sitt syn. Samtidig må ikke russiske aktører gis anledning til å løfte frem sine utvalgte og foretrukne narrativer inn mot stortingsvalget.

Read Entire Article