Russisk opposisjonsleder borte fra fengselet

1 month ago 19



Vladimir Kara-Murza. Her fotografert i Moskva 8. februar 2023 i det han ble ført til en høring. Foto: AP / NTB

Rundt ti politiske fanger i Russland har de siste dagene blitt tatt ut av straffeleirene de har sonet i.

onsdag 31. juli kl. 15:57

Kortversjonen

  • Rundt ti politiske fanger i Russland er fjernet fra straffeleirene de sonet i.
  • Deres skjebne og nye oppholdssted er ukjent.
  • Spekulasjoner om at de kan bli byttet mot russiske fanger i vestlige fengsler.
  • Russiske myndigheter kommenterer ikke saken, noe som skaper bekymring hos menneskerettighetsorganisasjoner.

Onsdag blir det bekreftet at Vladimir Kara-Murza (42) er blant disse ifølge Radio Svoboda og Reuters.

Han regnes som Russlands fremste opposisjonsleder etter at Aleksej Navalnyj døde i en straffeleir i februar i år. Det er ikke kjent hvor Kara-Murza er ført hen.

Telegram-kanaler og uavhengige russiske medier, blant dem Meduza, har omtalt at disse fangene er fjernet fra fengslene og leirene der de soner.

Den russiske politikeren Eva Merkatsjeva spekulerte tirsdag i om en fangeutveksling er på gang – mot for eksempel russiske fanger i vestlige fengsler.

TATT UT AV STRAFFELEIR: Over fra v.: Lilija Tsjanysjeva, Ilja Jasjin og Oleg Orlov. Nederst fra v.: Aleksandra Skotsjilenko, Ksenija Fadejeva og Daniil Krinari. Foto: Reuters, AP, AFP, opposition-news.com

Men da den statskontrollerte avisen Vedomosti spurte Putin-talsmann Dmitrij Peskov om dette tirsdag, var svaret ifølge Telegram-kanalen Astra:

– Vi kommenterer ingenting.

– Det er all grunn til bekymring. Vi vet ikke hva som skjer med dem og eller hvor de er eller hva som er grunnen, sier Inna Sangadzhieva i Helsingforskomiteen til VG.

– Men jeg tror det er et signal fra myndighetene om at de vil være kjipe mot politiske aktivister. Det er en advarsel mot andre som vil gjøre det samme.

– Hvorfor?

– Det er lokalvalg i Russland i høst, og krigen er neppe populær. President Putin vil gjennomføre valget uten «forstyrrelser». Det får han hjelp fra «sikkerhetsstrukturene», som etterretningen, til å gjøre. Men foreløpig har de en uviss skjebne.

Rundt ti navn er kommet frem i ulike medier til nå, ifølge Radio Svoboda, Meduza og andre kilder. Dette er de mest kjente:

Vladimir Kara-Murza (42)

Er dømt til 25 års fengsel etter å blant annet ha kritisert militæret. Har vært en langvarig Putin-kritiker og en del av Russlands opposisjon. Har valgt å bli i Russland, til tross for at visste at han ville bli fengslet.

Ilja Jasjin (41)

En av de fremste opposisjonspolitikerne etter at Aleksej Navalnyj er død. Han soner åtte og et halvt år for å ha kommet med «fake news» om de væpnede styrker. Jasjin ble hentet ut fra en straffeleir i Smolensk-regionen tirsdag.

Aleksandra Skotsjilenko (33)

Hun byttet ut prislappene i butikker med kritisk informasjon om krigen. Hun ble i 2023 dømt til syv års fengsel. Ble søndag flyttet fra et varetektsfengsel i St. Petersburg.

Lilija Tsjanysjeva (42)

Hun er dømt til ni og et halvt års fengsel for «oppfordring til ekstremisme». Var tidligere leder for Navalnyjs kontor i byen Ufa nær Uralfjellene. Hun har sittet i en straffeleir i Perm-regionen, men søndag ble det kjent at hun er flyttet derfra.

Oleg Orlov (70)

Han er en mangeårig leder i menneskerettighetsorganisasjonen Memorial – og som nå er dømt til to og et halvt år i fengsel for å ha kritisert Russlands væpnede styrker. Ifølge advokaten ble han mandag flyttet fra varetektsfengselet der han har sittet i Samara-regionen.

Ksenija Fadejeva (32)

Hun har vært en Navalnyj-alliert i byen Tomsk i Sibir. Hun er dømt til ni års fengsel for å ha støttet opp om en «ekstremistisk organisasjon». Ifølge advokaten er hun nå fjernet fra en straffeleir i Novosibirsk, der hun har sonet kun kort tid.

Ilja Jasjin deltar her i en rettssak mot meg selv i desember 2023 – fra straffeleiren i Smolensk-regionen. Han er nå flyttet derfra. Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP / NTB

I tillegg til disse skal den bare 19 år gamle Kevin Lik og kunstneren Daniil Krinari ha blitt hentet ut av fengslene de har sonet i – og ført til foreløpig ukjente steder.

– Det går rykter om dette. Ett av dem er at det kan være en utveksling på gang med Vesten. Men jeg kjenner ikke til det, og tviler på at det er riktig, sier Inna Sangadzhieva.

– Hva er da grunnen?

– Som sagt tror det handler om å være kjip. Rett og slett. Kanskje handler det om å flytte disse politiske fangene til områder som er enda mer avsidesliggende enn de har vært til nå.

– Hva med Vladimir Kara-Murza?

– Han har blitt utsatt for stadig verre forhold i straffeleiren. Vi er dypt bekymret for hans helse. Selv etter russiske lover er han altfor alvorlig syk til å være i fengsel.

Read Entire Article